Egressy Zoltán: Hold on

A szerzővel Bárány Tibor filozófus, kritikus beszélget. Közremúködik: Göttinger Pál

„Néztem az arcokat, a szemüket, körszakállukat, loboncos hajukat, és az jutott eszembe, hogy ha tovább tökéletesednek, előbb-utóbb ők írják majd az emberi életre vonatkozó törvényeket, ők irányítanak majd mindent, így lesz, igen, csak a betáplálás legyen majd normális és emberközpontú, mert ők lesznek azok is, akik betartatják a törvényeket.”

A 2040-es évekre az embernek sikerül kolonizálnia a Holdat, pár ezer kutató él rajta hatalmas üvegbúrák alatt. A magyar tudósok nem jutottak túl jó helyhez, mert a holdrajzi adottságoknál jobban érdekelte őket, hogy a Tehetség Tengere nevű kráter mellett telepedhessenek le.

Laád Szabolcs biokémikus sehova sem vezető kutatások és kapcsolatok között bolyongva éli az életét a Földön, amikor egy konferencián megpillantja és megszereti a gyönyörű Apáti Annát. Egy átitalozott éjszaka során csak annyit tud meg róla, mielőtt nyoma vész, hogy katasztrófaturista. Szabolcs mindenáron meg akarja találni: ha a tévé nagyszabású természeti csapásról számol be valahol a Földön, rögvest oda utazik. Ám hiába a kitartó nyomozás, Anna nem bukkan fel többé, így amikor egy nap egykori iskolatársa azzal az ajánlattal keresi meg Szabolcsot, hogy költözzön ő is a Holdra, habozás nélkül igent mond.

Egressy Zoltán új regényében a jövőbeli monarchikus Budapest, az összeomlott pisai ferde torony és az elárasztott Liverpool szatirikus díszletei között kalauzolja olvasóját egészen a Holdig, ahol főhőse kénytelen a saját és az emberiség jövőjét is érintő alapkérdésekkel szembesülni.

A Jelenkor Kiadóval közös szervezésben.