Évadzáró a színházban

Van mire büszkének lenniük!




– Büszkék lehetünk a mögöttünk hagyott évadra – így összegzett pénteken Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója az évadzáró társulati ülésen, ahol szó esett előadásokról, fesztiválmeghívásokról, kimagasló teljesítményekről, de a teátrum előtt álló feladatokról is.

– A nagyszínpadon az első bemutatónk a Meseautó volt, amelyet a két szabadtéri előadás mellett negyvenegyszer mutattunk be, így a darabot közel 15 ezren látták, ami rekordnak számít. A Kossuth-díjas rendezőt, Zsótér Sándort húsz év után sikerült visszacsábítanunk Nyíregyházára, a színészek imádtak vele dolgozni, és a kritika is értékelte a Gyilkosság meghirdetve című darabot, a nézőinknek viszont ez tetszett legkevésbé az évadban.


Ezt követően jött egy megoldandó feladat: Verebes István egészségügyi okok miatt nem tudta vállalni a Balfácánt vacsorára! megrendezését, de a helyére beugró Göttinger Pál remek munkát végzett, és kiváló előadás született, amit a következő évadban is láthatnak a nézők. Akárcsak a Kalucsnit, amely iránt több budapesti színház is érdeklődik, és amelynek sikere a várakozásainkat is felülmúlta.

A nagyszínpadon az utolsó előadás a Bob herceg volt – a közönség nagyon szereti, biztos vagyok benne, hogy a darabnak hosszú utóélete lesz. A Krúdy kamarában a Rettenetes szülők volt a nyitóelőadás, amelynek a próbái már az előző évad végén elkezdődtek. Tudom, hogy sokan nem szeretik ezt a fajta leterheltséget, de ha csak szeptember végén lenne az első premier, azzal elveszítenénk húsz játéknapot, aminek gazdasági szempontból komoly következményei lennének.

Igyekszünk folyamatosan finomítani a rendszert, de erre szükség van – mondta az ügyvezető igazgató, majd folytatta: Horváth Illés rendezte a Macbeth-et, és egy kérésünk volt: olyan előadás szülessen, amelyet a középiskolások is élveznek – nos, ez maradéktalanul sikerült, ennyi dicséretet pedagógusoktól és diákoktól még nem kaptunk, mint a Shakespeare-darabbal kapcsolatosan.

Könnyed decemberi élménynek szántuk az Oscart, és az is lett – a sikerét többek között az is jelzi, hogy három fesztiválra is meghívták –, az utolsó kamarai előadás pedig A manó volt, amit Tasnádi Csaba állított színpadra és amivel nem csak ő, de a közönség is elégedett volt.

A gyerekelőadások nagy sikert arattak, és nem csak a kicsik, de a szüleik, nagyszüleik körében is, mint ahogy a vendégprodukciók is telt házakat vonzottak. A MŰvész Stúdióban öt alkalommal rendeztek Művészasztalt olyan nagyszerű szerzőkkel, mint amilyen Vida Gábor, Háy János vagy Darvasi László, és hétről hétre benépesül a nyíregyházi művészeti és kulturális élet új helyszíne, a Bencs villa is – mondta Kirják Róbert, aki a bérletek számával, az össznézőszámmal és a bruttó bevétellel kapcsolatosan úgy fogalmazott: olyan emelkedésről beszélhetünk, amelyet tartani is nagyon nehéz, nem hogy túlszárnyalni.

– A TAO-rendszer változása miatt 40 millió forinttal kevesebb támogatást kapunk, de ígéreteink vannak arra, hogy ezt kipótolják és a nyíregyházi önkormányzat is segít, ha kell – mondta a pénzügyi háttérről az ügyvezető igazgató, aki bejelentette: a következő évadtól Göttinger Pál már nem lesz főrendező, a jövőben Horváth Illés művészeti vezetőként segíti a munkáját.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta, mindig örömmel jön a Móricz Zsigmond Színházba, amely az utóbbi években folyamatosan terjeszkedik. – A színházhoz került a szabadtéri színpad, a Bencs villa, jövőre pedig elkészül a Helyőrségi klub, amit szintén a teátrum működtet majd. Megszépültek a környező terek, megújulnak itt iskolák, óvodák, a Kállay kúria, mindennek a közepén pedig a színház áll – maradjon is ez így! – mondta a polgármester.

Természetesen a társulati ülés végén az elismerések is gazdára találtak: olvasóink szavazatai alapján a Kelet színésze Tóth Zolka lett, Nyíregyháza nívódíját Rák Zoltán kapta, a Móricz-díjat pedig Gulácsi Tamás vehette át. A Hátsó színpad alapítvány Kósáné Tóth Beátát és Demeter Annát díjazta – mind a ketten dupláztak, hiszen ők lettek az Aranykalapács-, illetve az Aranyceruza-díjasok is.

A legtöbbet várakozó színésznek járó Godot-díj Gulácsi Tamásé lett, a Lipót-díjat a Macbeth három boszorkánya, Fridrik Noémi, Jenei Judit és Horváth Sebestyén Sándor kapták, az évad nézője Kovács Tiborné lett, a Pro Teátrum-díjat Kosik Anita, Horváth Viktor és Horváth László Attila vehették át.

forrás: https://szon.hu