Rengeteg színházi előadással készül a művház

Neves művészek és szórakoztató darabok érkeznek Esztergomba - Összeállította a 2018/19-es színházi műsorfüzetét az esztergomi művelődési ház.


SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK
2018/19

Szeptember 22-én, szombaton:
Köszönet a közönségnek - ÉVADNYITÓ VIGADALOM
A Művelődés Háza előtti téren
Benne:
15 órától gyermekprogramok (lsd. a gyermekműsoroknál)

18 órától:
John Godberg: ÁPRILIS PÁRIZSBAN - romantikus vígjáték
„Bet és Al házasok. Szívből utálják egymást. Az állástalan férfi bizarr képeket fest, a boldogtalan nő különböző bulvár lapok nyereményjátékain indul. Egyszer csak nyernek egy romantikus hétvégét Párizsba. Muszáj lesz elmenni... Vajon hogy működik a szerelem fővárosa? Képes csodát tenni?" - ahogy a színlapon is olvasható.
Horgas Ádám, a darab rendezője így vélekedik a darabról: "Pompás, sokrétegű, szerethető kamaradarabnak tartom. Borús, fanyar humorú mű, mégis tele van optimizmussal. Drámai, mély szomorúsággal, ugyanakkor remek humorral beszél arról, hogy hogyan mennek tönkre az emberi kapcsolatok."
Szereplők: Botos Éva, Szirtes Balázs
Rendező: Horgas Ádám
A Mozsár Műhely előadása

20 órától:
A BLUES LIFE BAND KONCERTJE

Az előadások ingyenesek!

Október 12-én, pénteken 19 órakor ŐSBEMUTATÓ!
Balassi Bálint: SZÉP MAGYAR KOMÉDIA
a Babits Mihály Kamaraszínház előadásában
Az előadással nem titkolt célunk, hogy Balassi Bálint alakját és életművét közelebb hozzuk a fiatalokhoz. Ugyanakkor szeretnénk, ha az előadás megerősítené Balassi Bálint esztergomi kultuszát, hogy a helyiek a magukénak érezzék a költőt, aki jóllehet nem a Városok Városában született, mégiscsak ott találta meg az örök csendességet, lelki békességet.
Balassi/Credulus: Szakács Tibor
Sylvanus: Viczián Ottó Jászai-díjas
Julia: Bacsa Ildikó
Licida/Dienes: Báhner Péter
Galathea: Kéner Gabriella
Briszeida/Echo: Maronka Csilla
Zenekar: Sic Transit Folk Műhely
Látvány: Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas
Dramaturg: Szemes Péter
Rendező: Kaj Ádám
Belépő: 2.500 Ft

Október 23-án, kedden 19 órakor
SZÉP SZERELMEM, MAGYARORSZÁG!
Ünnepi díszeladás az 1956-os forradalom emlékére
Közreműködik: Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla
A két neves művész 10 éve rendületlenül járja a Kárpát-medencét léleknemesítő műsorával, amelyben elhangzanak - a teljesség igénye nélkül - Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Ady Endre, Juhász Gyula, József Attila, Wass Albert, Szép Ernő szebbnél szebb, haza- és emberszeretetről szóló költeményei, valamint - Tolcsvay Béla emblematikus dalai mellett - megzenésített versek és (nép)dalok is.
Az előadás ingyenes!

Október 30-án, kedden 19 órakor
Szakonyi Károly: ADÁSHIBA - komédia
Szakonyi Károly legendás, elsöprő erejű komédiája, az Adáshiba meghódította a magyar és az európai színpadokat, s közel fél évszázada töretlen népszerűségnek örvend. Bódog és Bódogné gyerekeiket várják haza, hogy megünnepeljék legkisebb fiuk születésnapját. Megérkeznek a testvérek, rendre zajlik a családi vacsora, minden adott a meghitt összejövetelhez: puncstorta, krumplipüré, Holdra szállás. Ám mindez csak ránézésre felhőtlen és idilli, valójában látszatkapcsolatok lelketlen hálója, ami az örökkön jelenlévő, a bámulásig imádott tévéképernyő köré szőtte magát. Kusza fecsegések, locsogó mindentudás és lelki-szellemi közöny összjátéka csupán e családi ünnep. Itt nincs helye a mélyebb gondolatoknak, a váratlan bejelentéseknek, de még a csodáknak sem. Még a meghökkentő csodák sora is észrevétlen marad, s csak egyetlen dolog képes kizökkenteni megszállott figyelmüket: az adáshiba. Az elragadóan mulatságos történet kíméletlen aktualitással mutat rá a 21. század kortüneteire, a mindennapjaink sekélyességére, és arra, hogy a csodák ideje mára már jóvátehetetlenül elmúlt. Sokszínű humorral, bravúros nyelvezettel és parádés szereposztással kivételes színházi élményt ígér az előadás.
Szereplők:
Bódog: Kaszás Mihály
Bódogné: Vándor Éva
Vanda: Eke Angéla
Dönci: Smál-Szilaj Gábor
Saci: Tövispataki Beáta
Imrus: Georgita Máté Dezső
Emberfi: Havasi Péter
Szűcs úr: Ivaskovics Viktor
Rendező: Dicső Dániel
a Váci Dunakanyar Színház előadása

Belépő: 2500,-

November 9-én, pénteken 19 órakor ŐSBEMUTATÓ!
Vörös István: TALÁLKOZÁSOK ÖNMAGAMMAL
Miért ne lehetne eljátszani egy belső találkozás történetét?
Miért ne épülhetne ilyen jelenetek sorából egy teljes önfeltárás, a személyiség élveboncolása.
A két színésznő ugyanazt az embert játssza, de nem ugyanazt az ént.
Korántsem a tudathasadás bemutatása a cél. Szó sincs itt ilyesmiről.
Egy normális, de talán az átlagosnál több problémával terhelt személyiség viviszekcjára teszünk kísérletet.
Nem tudathasadás, de a tudatalattiba besöpört, és feldolgozni nem tudott dolgok mégiscsak elkezdik élni a saját életüket.
Témánk tehát a tudatalatti, és az ahhoz való viszonyunk?
Igen is, nem is.
Meg kell tudnunk, mi van a tudatalattiban? Nem mindig.
A darabunk esetében azonban egy elhallgatott, elfelejtett történet titkai bontakoznak ki, és a nyomozás szinte egy krimi ritmusát veszi fel.
Bűncselekmény is van, és gyanúsan nincs gyanúsított.
De a józan én nyomozóvá lép elő, hogy föltárja saját múltjának sötét foltjait és így mind a kettőjüket eljuttassa a katartikus önmegértéshez,
vagyis az egymásra találáshoz, és az egymás árnyékába való beolvadáshoz.

Játsszák: Bacsa Ildikó, Kéner Gabriella
Rendező: Kaj Ádám

Belépő: 2500,-


November Szántó Armand – Szécsén Mihály – Fényes Szabolcs:
PAPRIKÁSCSIRKE, AVAGY STEX ÉS NEW YORK
zenés vígjáték két részben (2 óra 40 perc)
Íme a Gergely Theáter hamisítatlan titkos receptje:
Végy egy jobb sorsra érdemes magyar családot (Csomor Csilla, R.Kárpáti Péter), akik új vállalkozásba kezdenek. Fűszerezd meg egy anyóssal (Csonka Zsuzsanna) akit még az ellenségednek sem kívánnál. Ízlés szerint paprikázd fel a hangulatot egy inassal (Szabó Máté) és egy szobalánnyal (Némedi Varga Tímea). Főzd meg jól poénokkal, ízesítsd dallal, tánccal és egy professzorral (Pelsőczy László).
És ha Mr. Kenedy (Heller Tamás) és lánya, Lilian (Laurinyecz Réka) megérkezik, ne felejts el teríteni. De ne 13 személyre!
Forgács Frigyes vállalkozó és családja, dúsgazdag vacsoravendégeket vár New Yorkból. Egy kiváló magyar ötlet megvalósításához tőkéstárs kell és egy pompás vacsora, mely nagy reményekre jogosít. Ám a „drága” anyós, aki mindenhez ért, azt is tudja, hogy 13-an ülni az asztalhoz nem szerencsés. Így lesz Forgácséknál vacsora vendég a saját inasuk és szobalányuk is. Hogy miként alakul ez a nagyszabású üzlet, arról Fényes Szabolcs, Szécsén Mihály és Szántó Armand gondoskodik.

Belépő: 2.500,-

November Szabó Borbála: TELEFONDOKTOR – bohózat (90 perc)
Békés Dénes, a harmincas éveiben járó, sikeres nőgyógyász véletlenül bezárja magát a rendelőjébe. Ezzel kezdődnek a problémák. Vagy nem, talán nem is ezzel kezdődnek: hanem azzal, hogy nem mer igazat mondani. Mindenkinek azt mondja, amit az hallani szeretne. Miközben a rendelőből próbálja telefonon megoldani ezt az aprónak tűnő kellemetlenséget, kis hazugságai önálló életre kelnek odakinn, ő pedig egyre elkeseredettebben próbálja helyrehozni a lassan helyrehozhatatlant - mindvégig bezárva. Vajon képes lesz-e Békés Dénes elrendezni ezt a délutánt (és vele az egész romba dőlni látszó életét), újra egybesodorni a két óvodás gyermeke, egy link barátja, annak naiv barátnője, valamint öko-bio-liberális-waldorfos felesége, szélsőjobboldali érzelmű idős édesanyja és egy paciensének éppen születőfélben lévő kisbabája által darabokra cincált szálakat - vagy kénytelen lesz elkezdeni igazat mondani?

Játssza: Göttinger Pál
Látvány: Csík Melinda
Rendezte: Orosz Dénes

A Manna Egyesület produkciója.
Produkciós vezető: Gáspár Anna

Belépő:2.500,-

December MAUDE ÉS HAROLD – vígjáték két felvonásban (75 perc+50 perc)
A Körúti Színház előadása Szereplők: Esztergályos Cecília, Lipták Péter, Maronka Csilla, Oroszi Tamás, Placskó Emese és mások
Hogy mi a közös Maudeban és Haroldban? Első ránézésre semmi, hiszen Harold egy fiatal, búskomor arisztokrata férfi, Maude pedig, nos hát... Maude egy jelenség. Az egyetlen közös bennük, hogy mind a ketten imádnak temetésekre járni, éppen így találkoznak. A furcsa megismerkedéstől egy kalandos hét veszi kezdetét, autólopással, fókával, faültetéssel, tánccal, zenével, kis szerelemmel, és sok nevetéssel. Esztergályos Cecília remek humora varázslatossá teszi Maudeot, akibe a végén mindenki szerelmes lesz, még Harold is, akit Lipták Péter alakít. A darab páratlan érzékenységgel mondja ki a nagy igazságot: az élet szép, csak szeretni kell, csak nevetni kell!

Szereplők: Esztergályos Cecília, Lipták Péter, Maronka Csilla, Oroszi Tamás, Placskó Emese és mások

Belépő: 2.500,-

Január: Márai Sándor: A GYERTYÁK CSONKIG ÉGNEK – színjáték két részben
Az 1942-ben megjelent, nagy indulatoktól feszülő, szuggesztív erejű regény vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás ösvényeibe. Két régi barát évtizedek után újra találkozik, s végig beszélgetik az éjszakát. A múltra visszatekintve egyikükből vádlott, másikukból vádló lesz. Ám a tragédiát valójában nem alkalmi gyengeség okozta: egy világrend széthullása a hagyományos erkölcsi értékek megrendülését is jelenti.
Szereplők: Rékasi Károly, Nemcsák Károly, Molnár Zsuzsanna, Holczinger Szandra, Botár Endre
Rendező: Csiszár Imre
A József Attila Színház előadása
Belépő: 3.000,-

Február: A MEDVE NEM JÁTÉK! – székely pajzán történetek
A Turay Ida Színház előadása
Szereplők: PÁSZTOR ERZSI ÖRÖKÖS TAG, Kossuth-díjas Érdemes Művész, Jászai Mari-díjas
továbbá Berecz István a "Fölszállott a páva" győztese, Boros Ádám, Nyírő Bea, Győri Péter, Kovács Dézi, Szántó Szandra, Frech Zoltán, Valázsik Péter, Cservenák Vilmos, Topolcsányi Laura

Egy csíki falu színjátszóköre megelégeli, hogy a pestiek szerint: székely az, akinek a sör nem ital, az asszony nem ember, a medve pedig nem játék.
Jókedvükben létrehoznak egy színjátékot, amiben ötvöződik a székely humor és pajzánság a tánccal, zenével, énekkel.
Pásztor Erzsi Kossuth-díjas művészünk és fiatal művészeink mellett a legnépszerűbb magyar mesemondó, Berecz András fia, a „Fölszállott a páva” győztese, Berecz István koreográfus, székely narrátor is színre lép a pajzán komédiázásban.
Rendező: Szerednyey Béla Jászai Mari-díjas

Belépő: 3.000,-


Március: Charles Laurence: RÉMES SZÜLETÉSNAP (Alice élete)
vígjáték 2 részben
Ha valami rémes, akkor az egy temetéssel kezdődő születésnap. Alice, egy szobrász özvegye, a klasszikus bombanő. Ez a napja azonban csupa bosszúság. A régi baráttal való élcelődés közepén beállít egy erőszakos fiatal újságírónő, aki Alice elhunyt férjének titkait akarja megírni. A biztonság kedvéért hoz egy call boyt magával, aki majd ráveszi az "öregasszonyt" a beleegyezésre. Ám Alice másképp képzeli születésnapját..
Szereplők: Détár Enikő, Bardóczy Attila, Tornyi Ildikó, Varjú Kálmán
Rendező: Bányai Gábor
A színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közreműködésével kerül színre.
Belépő: 2.500,-

Március 28-án, csütörtökön 19 órakor
M/ÁMOR, VAGY AMIT AKARTOK - zenés vígnépszínművelet –
(1 óra 45 perc szünet nélkül)
Makkoshotyka polgármesterének egyetlen lánya holnap, Szent András napján tartja esküvőjét a falu volt TSZ-elnökének fiával. Az egész község lázasan készül, ám - ahogy az már lenni szokott - a dolgok nem mennek simán. Az esküvő előtti éjjelen a falu új kocsmárosa és az ősi családi recept alapján készült pálinka jól megkavarja a szerelmesek életét. Előbukkannak a legféltettebb titkok, meg a sámándob, meg a kisgömböc és minden szál összegabalyodik.

Shakespeare Szentivánéji álma egy magyar falusi környezetbe ágyazva. A tündérek lakta erdőt falusi kocsmára, Puck varázsnedűjét pedig egy jófajta kisüsti pálinkára cseréljük... Mert minek a varázslat, ha a valóság is meghökkentő dolgokra képes?
A Terminal Workhouse és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása.
Szereplők: Gerlits Réka, Géczi Zoltán, Molnár Gusztáv, Kálóczi Orsolya/Bakonyi Alexa

Belépő: 2500,-

Április 11-én, csütörtökön KÖLTÉSZET NAPI ELŐADÁS

Április Neil LaBute: VALAMI CSAJ(OK) (90 perc 1 szünettel)
Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle.
Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.
Egy középkorú férfi nősülni készül, s elhatározza, végigjárja az élete nagy szerelmeit. Valamennyiükkel hasonló szállodai szobában találkozik, más-más városokban (az első az első szerelem, a második az érzéki, a harmadik a különleges, a negyedik az igazi), de nem lel megnyugvást, a nők sokkal többet értek-érnek nála, egy elrontott, gyáva élettel kell szembenéznie a végén… Szórakoztató előadás, ha az összes nőt ugyanaz a színésznő játssza – bravúrszerep!

A Rózsavölgyi Szalon előadása
Szereplők: Pokorny Lia, Őze Áron
Rendező: Németh Kristóf

Belépő: 2.500,-

Május: Charles Laurence: NAGYON NAGY Ő
vígjáték két részben a Spirit Színház előadásában
Komédia egy dundi könyvesbolt-tulajdonos nőről, aki kiadja lakását meleg barátjának és könyvesboltbeli alkalmazottjának. Hármuk viszonyára az állandó csipkelődés és az egymásért a végsőkig ragaszkodó barátság jellemző. Betoppan egy férfi vásárló, akinek nagyon megtetszik a nő, és randevúra hívja. A randevú jól sikerül, de a férfi pár hónapra kiküldetésbe utazik, csak utána folytathatják az ismerkedést. Főhősnőnk ez alatt az idő alatt látványos átalakuláson megy át. A férfi karácsonyi visszatérése azonban nem várt fordulatot tartogat.
Szereplők: Gubik Ági, Tölgyesy Zoltán, Varjú Kálmán, Hajdú László

Belépő: 2.500,-


Helyet az Ifjúságnak! – Bérletes előadások középiskolásoknak és örökifjaknak!

December: Balassi Bálint: SZÉP MAGYAR KOMÉDIA
a Babits Mihály Kamaraszínház előadásában
Az előadással nem titkolt célunk, hogy Balassi Bálint alakját és életművét közelebb hozzuk a fiatalokhoz. Ugyanakkor szeretnénk, ha az előadás megerősítené Balassi Bálint esztergomi kultuszát, hogy a helyiek a magukénak érezzék a költőt, aki jóllehet nem a Városok Városában született, mégiscsak ott találta meg az örök csendességet, lelki békességet.
Balassi/Credulus: Szakács Tibor
Sylvanus: Viczián Ottó Jászai-díjas
Julia: Bacsa Ildikó
Licida/Dienes: Báhner Péter
Galathea: Kéner Gabriella
Briszeida/Echo: Maronka Csilla
Zenekar: Sic Transit Folk Műhely
Látvány: Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas
Dramaturg: Szemes Péter
Rendező: Kaj Ádám

Február: Borgesson-Long-Singer-Shakespeare:
S.Ö.R. – Shakespeare Összes Rövidítve
Kálid Artúr, Kálloy Molnár Péter, Tóth Gáspár András
Aki szereti Shakespeare műveit, s ellenállhatatlan vágyat érez arra, hogy valamennyit megismerje, ám úgy ítéli meg, hogy élete hátralévő része valószínűleg nem lesz elegendő ehhez, cseppet se búslakodjon. Bízza rekeszizmai működtetését a “Nem Komplett Shakespeare Művek” három jókedvű, vagány munkatársára: Kálloy Molnár Péterre, Kálid Artúrra és Gáspár Andrásra, akik a nehéz körülmények ellenére (a nézők állandóan közbenevetnek) derekasan végrehajtják a már-már reménytelennek tűnő feladatot: bemutatják a “Komplett Shakespeare”-t…
A “S.Ö.R.”-t (Shakespeare Összes Rövidítve) 1994-ben az évad legnépszerűbb előadásává választották.


Április: A PADLÁS – musical két felvonásban
A padlás – mely Sztevanovity Dusán meséjéből született, Presser Gábor zenéjével – minden idők legsikeresebb magyar zenés játéka, amelyet az 1988. január 29-én mutattak be a Vígszínházban Marton László rendezésében. A víges előadás sikere három évtizede töretlen, és már több generáció felnőtt A padláson. Sok egykori gyermeknéző ma már a saját kislányával, kisfiával érkezik, hogy együtt élhessék át a csodát. A darabot vígszínházi ősbemutatója óta már majdnem az összes vidéki színház a műsorára tűzte.
Szereplők: Pintér Tibor, Ilyés Jenifer, Várfi Sándor és sokan mások
A Sziget Színház előadása

A bérlet ára: 5.500 Ft, szólójegyek ára 2.500 Ft


„Színészlegendák” – bérlet

Február ŐNAGYSÁGA KABARÉJA – zenés játék
Medgyaszay Vilma és Vidor Ferike a magyar kabaré történetének két nagy énekesnője. Róluk szól a számos ismert kuplét feldolgozó zenés darab.
Medgyaszay a mindenkori nagyasszony, Vidor Ferike az örök cselédlány figurájával aratott sikert Nagy Endre kabaréjában, ahol a művésznők a szövegíró Gábor Andor kegyeiért is vetélkedtek. A női rivalizálás fortélyaira épülő játék során új életre kelnek a régi dalok, a pesti ember életformájának és életérzésének halhatatlan kifejezői.
1913-ban, Nagy Endre kabaréjának fénykorában Medgyaszay Vilma és Vidor Ferike országos hírű művésznők, számtalan kuplé és sanzon népszerű előadói. A kulisszák mögött a két művésznő régóta rivalizál egymással. A vetélkedés nemcsak a közönség kegyeiért, hanem a kabaré háziszerzője, Gábor Andor szívéért is folyik. Medgyaszay a női trükkök sorozatát követi el, hogy az ő számai után a költő már ne tudjon Vidornak új verset írni. Már-már úgy tűnik, a nagystílű Medgyaszaynak kedvez a szerencse, amikor váratlan fordulat következik a kabaré életében…
Az előadás a huszadik század elejének híres sanzonjait, kupléit eleveníti fel.
Szereplők: Medgyaszay Vilma – ZAKARIÁS ÉVA
Vidor Ferike – MÉRAI KATA
Író: FRÁTER ZOLTÁN
Zongorán kísér: ERŐSS CSABA
Rendező: HÁDA JÁNOS

Március JÁVOR „PALI” UTOLSÓ MULATÁSA – zenés időutazás
Jávor Pál – Benkő Péter
Harmonikás – Rusz Milán
Prímás - Mikó István/Suki István/Lakatos Mihály
1959. augusztus
A Városmajori Kórház udvarában, egy kórterem ablaka alatt muzsikus cigányok zenéjükkel gyógyítgatják beteg társukat. Váratlanul megjelenik Jávor Pál, a színészlegenda, a magyar film korabeli királya, aki szintén a kórház ápoltja. Mulatni szeretne, még egyszer… És szeretné elmondani mindenkori „bizalmasainak”, a cigányzenészeknek mi történt vele eddigi élete során: kik voltak a szülei, miként lett színész, hogyan ismerte meg a feleségét, mi történt vele a koncentrációs táborban és hogyan fogadták a hollywoodi álomgyárban. Mondandójába belesűríti véleményét és végigvezet minket a magyar film és színjátszás hőskorán.
Mindeközben szeret, imádkozik és mulat, mulat, mulat….
Turay Ida Színház

Április ÉDES RÓZÁM! DÉRYNÉ SZERELMES ÉLETE
Déryné – Csomor Csilla
Rendező: Őze Áron
Jelmez: Makány Márta, Csomor Csilla
A színen egy nagykendős öregasszony-Déryné. Asztalán gyertya, könyvecske. Írja emlékiratait. Közben megelevenednek élete eseményi, látja az arcokat, kik körülvették hajdan,hallja hangjukat,beszél velük… Mosolygós gyermekből érett asszonnyá válik,de csak látszólag,és csak a színpadon,mert egész életében gyermek marad,ki örökké keresi útját és szerelmét. Déry,kinek nevét köszönheti,kezdeti mézes-mázos hízelkedése durva agresszióba csap, folyamatos fizikai bántalmazásnak,lelki terrornak van kitéve. Dübörgő sikereket él a színpadon,közben végtelenül magányos.Még betegségében és áldatlan állapotában is csak a szent hivatásának él. A mű lerántja a leplet a XIX.század színházi és társadalmi kulisszáiról.Reformkori kuriózum egyben,hiszen a korról alig maradtak fenn ilyen jellegű dokumentációk.
Turay Ida Színház
A bérlet ára: 6.000 Ft, a jegyek ára 2.500 Ft