Ismét Színházak Éjszakája!

Mi az a lejárópróba, a spét, a kontra, a geller? Mi van a kulisszák mögött? Egyebek mellett ezeket is megtudhatják azok, akik részt vesznek szeptember 22-én a Színházak Éjszakája nyíregyházi rendezvényein. A programokról Göttinger Pált, a Móricz Zsigmond Színház főrendezőjét kérdeztük.

– Hányadik alkalommal csatlakozik városunk a kedvelt országos eseményhez, és milyen tapasztalatokat szereztek az előző években?

– Bár korábban volt már mindenféle színházbejárással, kulisszalátogatással kapcsolatos program nálunk is, ezt a formát most először választottuk. A tapasztalat mindig ugyanaz: a színház hátulról varázslatos hely, még nekünk is újra és újra az, hát még a látogatóknak.

– Milyen programokkal és hová várják az érdeklődőket az idén?

– Az este a Meseautó előadással kezdődik majd. Az előadás után pedig megnyitjuk az egész házat – afféle játékos útlevéllel a kezükben bolyonghatnak szabadon a színfalak mögött a szerencsések. Benézhetnek mindenhová, kipróbálhatnak rengeteg mindent, a jelmeztáraktól a színpadgépészetig. Közben lesz egy nyílt mesterségóra is velem, ahol magába a színészetbe, a próbatermi munkába kóstolhatnak bele azok, akiknek színészi ambícióik vannak, de azok is, akik csak egyszer szeretnék kipróbálni, milyen lehet egy rendező keze alatt dolgozni. A Bencs-villában pedig zenés irodalmi estet szervezünk.

– Lesz-e belépődíj, szükséges-e az előzetes regisztráció a rendezvényeken való részvételhez? Várható-e létszámbeli korlátozás?

– Belépődíj nem lesz, viszont minden program csak korlátozott számú látogatót tud fogadni. Ezért a honlapon kereszül, egy űrlap kitöltésével lehet jelentkezni – ha túl nagy létszám lesz valahol, akkor sorsolással döntjük el, kiket várunk, őket e-mailben értesítjük.

– Mettől meddig tartanak a rendezvények?

– Az előadást leszámítva minden éjjel lesz – nagyjából éjfélig tervezzük, azután meglátjuk, milyen a kedv.