Hajdu Szabolcs nyugatra szökne

Tóth Barnabás Van egy határ című kisfilmje a tévében.

Tóth Barnabás, a legnézettebb magyar kisfilm, az Újratervezés rendezője ezúttal Hajdu Szabolcs főszereplésével forgatott a második világháborút követő időszakban játszódó rövidfilmet. A Nyugat és a Kelet között húzódó fiktív határon át menekülő apa és fiú viszontagságairól szóló Van egy határ vasárnap este mutatkozik be a tévében.


1949, Közép-Európa. Apa és kisfia menekülnek az erdőben, a vasfüggönyön át, Nyugatra. A határ túloldalán ideiglenes amerikai katonai bázis, ahol eligazítás és egy új élet vár rájuk.” A kisfilm cselekményét valós események ihlették, a második világháborút követően több ország területén keresztül (pl. az akkori Csehszlovákián át) is húzódtak fiktív, mégis katonailag ellenőrzött határvonalak a Nyugat és a Kelet között. A filmbéli apa és fia Magyarországról menekülve egy ilyen határátkelő ponton kísérel meg átjutni.

A fiával együtt disszidálni próbáló apa szerepében Hajdu Szabolcs filmrendezőt láthatjuk, a közös munkáról Tóth Barnabás lapunknak adott tavalyi interjújában mesélt: ,,Elsőre az embert vettem meg, arról csak az Ernelláék után győződtem meg, hogy milyen jó színész. (…) Kicsit tartottam tőle az elején, pláne mert teljesen mások a filmjeink, de egyértelmű volt, hogy neki kell eljátszania a Magyarországról menekülő, bátor, határozott apát."

Tóth Barnabás egy nagyjáték-, és számos rövidfilm rendezője, emellett gyermekkora óta színészkedik is – feltűnt az Eldorádóban, A legényanyában és a Gyerekgyilkosságok egyik főszerepében is. Első nagyjátékfilm rendezése a Rózsaszín sajt (2009), de legtöbben gazdag rövidfilmes munkásságáról ismerik – olyan alkotások fűződnek a nevéhez, mint a (terep)Szemle(2004), Egy szavazat (2006), az utóbbi évek egyik legnézettebb és legnépszerűbb rövidfilmje, az Újratervezés (2012). Szereplőként nemrég Roger Deutsch Fiú a vonaton (2017) című thrillerének egyik főszereplőjeként láthattuk a vásznon. 

Van egy határ

magyar kisjátékfilm, 14 perc, 2017

Rendező és forgatókönyvíró: Tóth Barnabás
Operatőr: Marosi Gábor
Vágó: Tóth Barnabás
Szereplők: Hajdu Szabolcs, Páll Zsolt, Kovács Tamás, Polyák Ildikó, Bencze Sándor, Göttinger Pál, Baronits Gábor, Tóth Mátyás

A Van egy határ a TADAM Film produkciójában, a Magyar Média Mecenatúra támogatásával készült. A kisfilmet január 21-én, 23:40-kor vetíti az m2/Petőfi TV.