OPERAMACERA


A Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Dinyés Dániel és Göttinger Pál ifjúsági matinésorozata a Művészetek Palotájában.


A SEVILLAI BORBÉLY

Álruha, intrika, zűrzavar, szerelem – vérbeli komédia Rossini halhatatlan operája, amelynek az első felvonásában az operairodalom nem kevesebb, mint kilenc, később népszerűvé vált részlete hallható. Folyamatosan „berobbanó” zenei anyag, feltartóztathatatlanul hömpölygő cselekmény, összekuszálódó, csak az utolsó pillanatokban elrendeződő szálak jellemzik ezt a folyamatosan megkacagtató remekművet, amelyet most egy összeszokott páros, Dinyés Dániel karmester–zeneszerző és Göttinger Pál rendező visz színpadra, oly módon, hogy a közönség nem csak passzív, ám jól szórakozó megfigyelőként van jelen, hanem az alkotói folyamatba való betekintés révén részesévé válik a mű születésének, megismeri kulisszatitkait. A műhelymunkában a két alkotó, nagyszerű énekesekkel együtt egy elképzelt előadás afféle rendelkezőpróbáját tartja előttünk, a zenei és történetmesélő elemzéstől kezdve az énekesek színpadon tett első lépéseiig.

FIGARO HÁZASSÁGA

Az Operamacerák sorát ott folytatjuk, ahol ahol decemberben abbahagytuk: Dinyés Dániel karmester–zeneszerző és Göttinger Pál rendező ezúttal a kacagtató, fordulatokkal teli Figaro-történet folytatását, Mozart örök becsű vígoperáját cincálja szét, analizálja és rakja újra össze a közönség szeme láttára, és vélhetően legnagyobb csodálkozására. A két kiváló alkotó a hazai énekes gárda legjobbjaival karöltve ugyanis a mű és a színpadi énekes játék mélyére vezeti a hallgatót, nem keresztmetszetet adva, hanem olyan összefüggésekre is rávilágítva, amelyek egy hagyományos operaelőadás alatt rejtve maradhatnak a hallgató–néző előtt. Például bátran megismételhető egy rész, ráérősen lehet kutakodni a zenei szövet és énekszólamok összefüggései között, egy jelenetet többféleképpen is ki lehet próbálni, zeneileg és színpadilag egyaránt. A nagyszerű művészek a mozarti operaszínpad bebarangolására hívnak bennünket, mi pedig ne habozzunk menni.

DON PASQUALE

Don Pasquale, a vagyonos, bogaras, idős agglegény türelmetlenül járkál fel s alá: háziorvosát, Malatesta doktort várja, aki ezúttal nem közönséges gyógyszert hoz neki, hanem különleges gyógyszert – egy menyasszonyt. Ezzel a képpel kezdődik Donizetti hatvannegyedik (!) operája, és innen aztán nincs megállás, forgószél szerűen születik meg a komédia, a zeneirodalom egyik legszórakoztatóbb vígoperája. Mégsem hagyományos operaelőadásra ül be, aki jegyet vált az Operamacerák alkalmaira. Két, az opera és a színház világában jártas művész vezet be minket Donizetti pezsgő és mókázó operája révén a műfaj rejtelmeibe, megvilágító erejű kommentárokkal, a szituációk elemzésével. Dinyés Dániel karmester–zeneszerző és Göttinger Pál rendező próbálja meg a közönség szeme láttára és füle hallatára megfejteni, hogyan gondolkodott Donizetti, milyen srófra járt az agya, amikor a kezébe kapott egy librettót, mit gondolt egy helyzetről, egy gesztusról, és mit fűzött ő hozzá a zenéjével, milyen dallamokkal lehelt a szereplőkbe életet, és miként tette elevenné a történetet a színpadon.