Meghalt Dés Mihály

Hosszan tartó betegség után csütörtökön Barcelonában elhunyt Dés Mihály író, műfordító – számolt be róla a Litera az El Periodico katalán lapra hivatkozva. A Pesti barokk szerzője hatvanhét éves volt. Vasárnap Budapesten temetik el.

Dés 1950-ben Budapesten született. Az ELTE magyar–spanyol szakán végzett, majd dolgozott az Európa és a Gondolat Kiadónál, illetve a Nagyvilágnál, valamint tolmácskodott a KISZ KB-nek is. Főszerepet kapott Bacsó Péter 1986-os filmjében, a Banánhéjkeringőben, majd ugyanebben az évben házasságot kötött egy spanyol nővel, és Barcelonába költözött. Két évvel később viszont ugyancsak főszerepet játszott Szalai Györgyi és Dárday István filmjében, A dokumentátorban.

Spanyolországban újságíróként dolgozott, 1989 és 1992 között a Quimera irodalmi folyóirat főszerkesztője volt. Az El Observador napilap irodalmi mellékletét 1990 és 1993 között vezette, 1994-ben pedig megalapította a Lateralt, az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék folyóiratát. 1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem oktatójaként dolgozott. 

600 oldalas regénye, a Pesti barokk 2013-ban jelent meg, egy évvel később pedig kijött a 77 pesti recept – Gasztronómiai anyaregény is. Két éve kisebb vihart kavart nyílt levele, amelyet azért írt, mert Konrád György és Esterházy Péter javaslata ellenére sem vették fel a Szépírók Társaságába. A szerzőt azért utasította el a Gács Anna elnökölte szervezet, mert a Pesti barokkot egyes szereplői miatt nőgyűlölőnek kiáltották ki. „Ezen az alapon Shakespeare-nek minimum harminc év Gulag járt volna az aljas hőseiért” – nyilatkozta akkor az író a Népszavának.

A kordokumentumként is felfogható Pesti barokkot színre is vitték a Belvárosi Színházban. Göttinger Pál előadásáról tavaly októberben írtunk még.

forrás: https://mno.hu