Hol tartanak ma a Junior Primák?

Tekintsünk vissza a kezdetekre és nézzük meg, mi történt az elmúlt időszakban a színház- és filmművészet kategóriában díjazott művészekkel!

A Prima Primissima Alapítvány nemcsak a jelentős életművek elismerését, de a csillogó tehetségű fiatal művészek elindulásának támogatását is fontosnak tartja, ezért az alapítók 2007-ben úgy döntöttek, önálló díjjal jutalmazzák a kiemelkedő teljesítményt nyújtó harminc év alatti tehetségeket. A Junior Prima Díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel.
Az FHB Bank a magyar színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja, immár ötödik éve. A tehetségek felkutatása és jutalmazása mellett nagy hangsúlyt fektetnek pályafutásuk figyelemmel követésére is. Lássuk, kik tartoznak a kategória díjazottjainak egyre népesebb családjába és milyen művészi pályaképek rajzolódtak ki az elmúlt időszakban!


2008

A Junior Prima Díjat 2008-ban adták át először színház- és filmművészet kategóriában. Ekkor Farkas Tamásvilágosító, Oláh Zoltán balettművész (Magyar Állami Operaház), valamint Gulyás Attila (békéscsabai Jókai Színház), Hámori Gabriella (Örkény István Színház), Jordán Adél (Katona József Színház), Keresztes Tamás(Katona József Színház), Pálmai Anna (Katona József Színház), Tornyi Ildikó (Vígszínház) és Varju Kálmán(Vígszínház) színművészek vehették át az elismerést.

Oláh Zoltán 2001 óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-ben címzetes szólista lett, 2005-ben pedig kinevezték magántáncossá. Táncolt A diótörőben hercegként, a Csipkerózsikában ő alakította Desirét, a Rosszul őrzött lány című előadásban pedig ő volt Colas. Az Elfújta a szél, a Giselle, a Hófehérke és a hét törpe, a Bajadér csupán néhány azon jelentős előadások közül, amelyekben fantasztikus alakításával kápráztatta el a közönséget. 2014 decemberében a Magyar Táncművészek Szövetsége által odaítélt szakmai díjak közül az évad legjobb férfi táncművésze díjat vehette át. Idén októberben két estén is láthatta a közönség A hattyúk tavában Siegfried szerepében, decemberben pedig ismét A diótörőben lép színpadra, ezúttal a címszerepben.

A Katona József Színház egyik vezető színészeként Keresztes Tamás főként szélsőséges alakok megformálásával vonta magára a figyelmet, bár az utóbbi időben a Belvárosi Színház Amadeusának címszerepében egy szelídebb arcát is megismerhette meg a közönség. Színházi szerepei mellett több filmben is játszott, így láthatta a közönség a Rokonokban, a Szabadság, szerelemben és az Isteni műszakban is, hamarosan pedig a Kincsem című produkcióban láthatjuk ismét a mozivásznon. A szakma fontos díjait tudhatja magáénak: a Junior Prima előtt jutalmazták Máthé Erzsi-díjjal, Pukk-díjjal, 2005-ben ő lett a legjobb 30 év alatti színész a POSzT-on, ugyanebben az évben átvehette a Színikritikusok díját a legígéretesebb pályakezdő kategóriában. A Junior Prima Díj átvétele óta már Jászai Mari-díjjal is jutalmazták 2010-ben. Decembertől új előadásban lesz látható a Katona József Színházban: Gothár Péter Részegek című rendezésében Gabrielt alakítja majd.

2010

Egy év kihagyás után, 2010-ben adták át újra a díjat. Az elismerésben ekkor Bata Éva (Vígszínház), Petrik Andrea (Radnóti Színház), Szandtner Anna (Örkény István Színház), Tenki Réka (Katona József Színház) ésTompos Kátya (Nemzeti Színház) színművész, Feke Pál színész-énekes, Felméry Lili balettművész, Izsák Lilidíszlet- és jelmeztervező, Jancsó Dávid vágó, film editor, valamint Nyári Gábor (Magyar Fesztivál Balett) táncművész részesült.

Bata Éva 2009-ben végzett a Színművészeti Egyetemen, majd rögtön a Vígszínház társulatának tagja lett. A Junior Prima Díj átvétele óta megkapta a Varsányi Irén-emlékgyűrűt, átvehette a Soós Imre-díjat, az Ajtay Andor-emlékdíjat, a Ruttkai Éva-emlékgyűrűt és 2013-ban az Érték-díjat is. A Vígszínház számos jelenlegi előadásában szerepel, köztük a Fátyol nélkül, a Hegedűs a háztetőn, a Popfesztivál 40 és a Jó estét nyár, jó estét szerelem című darabokban. A Dumaszínház idén októberben mutatta be A szerelem zsoldosai című „zenés párterápiát”, amelyben Bata Éva Vinnai András oldalán látható.

Tenki Réka 2008-ban végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen, gyakorlati idejét a Katona József Színházban töltötte, ezután a társulatához szerződött. Többek között a Barbárokban nyújtott teljesítményével ebben az időszakban érdemelte ki a Junior Prima Díjat. A 2012/13-as évadtól a Nemzeti Színház tagja lett, ahol megformálta Évát Az Ember tragédiájában, de szerepelt az Angyalok Amerikában és az Amphitryon című előadásokban is. Jelenleg szabadúszó. Filmekben is maradandót nyújtott, legutóbb Pálfy György Szabadesés című filmjében láthattuk a mozivásznon. A gyermekáldás miatt kihagyott év után idén ősszel tért vissza a színpadra a Péterfy-Novák Éva Egyasszony című regényéből készült felkavaró monodrámával az Orlai Produkciós Iroda szervezésében.

2011

2011-ben az előző két év Junior Prima és Prima Primissima díjazottjai nevezték meg a díjban részesülőket, akik a következők voltak: Cziegler Balázs díszlettervező, Göttinger Pál rendező, Grisnik Petra színművész (kaposvári Csiky Gergely Színház), Józan László színművész (Vígszínház), Kovács Lehel színművész (Katona József Színház), Ötvös András színművész (Katona József Színház), Pál András színművész (Radnóti Miklós Színház), Pazár Krisztina balettművész (Magyar Állami Operaház), Polgár Csaba színművész, rendező (Örkény István Színház), Tóth Orsi szabadúszó színművész.

Cziegler Balázs a Képzőművészeti Egyetem alkalmazott látványtervező szakának elvégzésétől a díj elnyeréséig eltelt négy évben több mint negyven előadáshoz tervezett díszletet. Tervez kőszínházaknak és független társulatoknak egyaránt, operettet és gyermekelőadást is vállal. Díszleteit új, különleges látásmódban és kiváló dramaturgiai érzékkel hozza létre. Begyűjtött számos díjat, szerepelt hazai és nemzetközi kiállításokon. 2014-ben a POSZT-on az év díszlettervezőjének választották meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház Bulgakov Mester és Margarita című előadásához tervezett díszletéért. Ő tervezte a Katona József Színházban A kétfejű fenevad és A két Korea újraegyesítése című előadások díszletét, legutóbbi munkái között szerepel a kaposvári Csiky Gergely Színház Augusztus Oklahomában, a Nemzeti Színház Éden földön és a Thália Színház Alul semmi című produkciójának díszlete.

Polgár Csaba prózai színésznek jelentkezett, de az utolsó pillanatban az Ascher-Novák zenés-színész osztályban találta magát. 2007-ben, a diploma évében megalakította osztálytársaival a HOPPart Társulatot, akikkel olyan formabontó zenés színművekkel jelentkezett, mint a Varázsfuvola, a Korijolánusz vagy a Chicago. Nagyfokú szakmai alázat és hatalmas munkabírás jellemzi. 2007 óta az Örkény István Színház társulatának tagja, ahol komoly szerepek (Peer Gynt, Liliomfi, Hamlet) mellett rendezőként is felhívta magára a figyelmet. 2013-ban megkapta a POSZT-on a legjobb férfi főszereplő díját a Peer Gynt című előadás címszerepéért, ugyanebben az évben Elle Young Talent-díjat, majd 2014-ben a Pünkösti Andor-díjat vehette át. A német színházi szcénában is kezdi megvetni lábát, több rendezést jegyez külföldön. Legutóbbi rendezése az Örkény Színházban látható Mese az igazságtételről avagy a hét szamuráj című produkció, amely kapcsán ide kattintva olvashatja Polgár Csabával készült interjúnkat.

2012

2012-ben tíz fiatal művész vehette át az elismerést, név szerint: Fekete Ádám dramaturg, Kerényi Miklós Mátészínművész-énekes (Budapesti Operettszínház), Orosz Ákos színművész (Maladype), Pap Adrienn balett-táncos (Magyar Nemzeti Balett), Rév Marcell operatőr, Radnay Csilla színművész (székesfehérvári Vörösmarty Színház), Trokán Anna színművész (Veszprémi Petőfi Sándor Színház), Szabó Kimmel Tamásszínművész, Telekes Péter színművész (Vígszínház) és Szlávik Juli díszlettervező.

Orosz Ákos 2008-ban Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor osztályában végzett színészként. Éveken át a Balázs Zoltán vezette Maladype Társulat művésze volt, ahol olyan, többszörösen elismert produkciókban tűnt fel, mint a Leonce és Léna, a Platonov vagy az Übü király. Színházi szerepei mellett több ízben szerepelt hazai filmekben is, így például a Made In Hungáriában, legutóbb pedig Bodzsár Márk Isteni műszakjában láthatta a közönség. 2015-től a Vígszínház tagja, ahol szerepel többek között az Össztánc és a Koldusopera című előadásokban. Jelenleg a Pesti Színházban próbálja a Haramiákat, Kovács D. Dániel rendezésében. Idén szeptember óta a Kultúrbrigád Makbett című előadásának címszerepében is találkozhatunk vele az Átrium Film-Színházban.

Pap Adrienn 1995-ben kezdte tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán, ahol többek között olyan mesterektől tanult, mint Szőnyi Nóra és Sebestény Katalin. Főiskolás évei alatt németországi, amerikai és franciaországi nyári kurzusokon vett részt, kiváló minősítésű diploma megszerzése után a Magyar Állami Operaházba szerződött kartáncosként, ám rövidesen kisebb szóló feladatokat is kapott. Első szezonja végén a Magyar Nemzeti Balett társulata az évad legjobb kartáncosának választotta. 2007-ben címzetes magántáncosnőnek, 2010-ben magántáncosnőnek nevezték ki. Az elmúlt évadban többek között az Erkel Színház Balett-bravúrok című előadásában, illetve A varázsfuvolában volt látható, idén találkozhattunk vele A hattyúk tavában, hamarosan pedig A diótörőben lép újra színpadra.

2013

Nyolc fiatal művész részesült az elismerésben 2013-ban: Balázs Juli látványtervező, Keresztes Gáborzeneszerző, hangeffektus-tervező (Szputnyik Hajózási Társaság), Medvecz József címzetes magántáncos (Magyar Állami Operaház), valamint Molnár Nikolett (szolnoki Szigligeti Színház), Réti Adrienn (Vígszínház),Molnár Áron (Vígszínház), Krisztik Csaba (Forte Társulat) és Schruff Milán színművész vehette át.

Molnár Áron 2010-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Egyetemen Gálffi László és Ács János osztályában. A 2009/2010-es évadban a Vígszínházban töltötte gyakorlatát, első szerepét még harmadévesen kapta Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabjában. 2010-ben lett társulati tag, azóta a Víg számos előadásában játszott. Fontosabb szerepei A dzsungel könyve Sír Kánja, a Rómeó és Júlia Tybaltja, a Jóembert keresünk Harmadik Istene és Az álomkommandó Robija, amely alakításáért 2014-ben a POSZT a legjobb 30 év alatti színészének járó Fidelio különdíjat vehette át. A Michal Dočekal rendezésében bemutatott A Mester és Margaritában Hontalan Iván és Lévi Máté szerepében lépett színpadra. Az idei évadtól szabadúszó, október óta a Miskolci Nemzeti Színház Ványa bácsi című előadásban látható.

Balázs Juli 2011-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. Már az egyetem alatt dolgozott együtt a Szputnyik Hajózási Társasággal, akikkel az elmúlt években olyan produkciókban működött közre, mint a Mainzban bemutatott Halál az Orient expresszen, a katonás Anamnesis, a Kafka Amerikája, a Social Errors, a Reflex, valamint a Vígszínházban bemutatott A revizor, amiért 2014-ben Színikritikusok Díját is átvehette. Ugyanitt Boross Lőrinccel közösen tervezte az Átutazók díszletét Eszenyi Enikő rendezéséhez, idén márciusban pedig Bodó Viktor Koldusopera-rendezésének díszletét.

2014

Az elismerést tavaly Béres Márta színművész (szabadkai Kosztolányi Dezső Színház), Lovas Rozi színművész (Pesti Magyar Színház), Mórocz Adrienn bábszínész, színész, táncos (Budapest Bábszínház), Orth Péter színművész (kecskeméti Katona József Színház), Rétfalvi Tamásszínművész (Radnóti Miklós Színház), Szatory Dávidszínművész (Nemzeti Színház), Székely Szilvesztertáncművész (Bozsik Yvette Társulat) és Zomborácz Virágforgatókönyvíró, rendező vehette át.

Lovas Rozi 2012-ben szerzett diplomát a Kaposvári Egyetem színművész képzésén Mohácsi János osztályában, a szak első egyetemi évfolyamában. Még abban az évben a Miskolci Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 2013 és 2015 között a Pesti Magyar Színháznál volt társulati tag. 2015 óta a Thália Színház tagja, ahol február óta a Két szék között című előadásban látható. Vendégszerepelt a Pécsi Nemzeti Színház, kaposvári Csiky Gergely Színház és a Budapesti Játékszín színpadain is, jelenleg több előadásban látható az Orlai Produkciós Irodánál, így a Hairben és az Amadeus-ban. Két alkalommal, 2013-ban és 2014-ben is elnyerte a POSZT Legjobb 30 év alatti színésznőjének járó Fidelio-különdíját, 2014-ben a legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat vehette át a színikritikusoktól. Az idei évadban első munkája az október óta látható A Nagy Romolus című előadásban volt a Miskolci Nemzeti Színházban.

Székely Szilveszter a Pécsi Művészeti Szakközépiskola táncművészeti tagozatán kezdte művészeti tanulmányait, ahol a modern- és kortárs tánctechnikák mellett napi két órában gyakorolta a klasszikus balett alapelemeit is. Ezt követte a Magyar Táncművészeti Főiskolán a táncos és próbavezető szak modern tánc szakiránya, ahol mesteri Uhrik Dóra és Bozsik Yvette volt. 2008 óta kötődik a Bozsik Yvette Társulathoz, ahol a Traviata című előadásban debütált. 2012-ben szerzett diplomát. Játszott a Nemzeti Táncszínház és a GOBE Társulat több előadásában, jelenleg is látható a Thália Színház Pöttyös Panni az iskolában című előadásban, a Centrál Színház Cabaret című produkciójában, valamint az Orlai Produkciós Irodánál készült Happy Endig című zenés darabban.

A Prima Primissma Alapítvány és a kategória társalapítója, az FHB Bank díját idén november 16-án adják át.