Bábszínház felnőtteknek

Tudták Önök, hogy egy libamájkonzerv milyen jól beszél németül? És azt, hogy egy felmosófej mennyire idegesítően tud affektálni? És mit szólnak ahhoz az állításhoz, hogy egy fél füstöltsonka rendkívüli érzékiséggel bír? Akik megnézték csütörtök este a Főnixben A csemegepultos naplója című előadást, pontosan tisztában vannak ezekkel a tényekkel.

Ötvös András fiatal tehetsége olyan misztikus erővel keltette életre ezeket a hétköznapi tárgyakat és élelmiszereket, hogy a néző egy sokszereplős darab közönségének érezhette magát előadás közben. Gerlóczy Márton története szerint egy írópalánta vergődését követhetjük nyomon, aki a toll helyett egy csemegepult füstöltárui között keresi a megélhetéshez szükséges anyagi forrásokat és az élethez szükséges tapasztalatokat. A bölcsész elvontságával figyeli az embereket és kelti életre a lókolbászokat, a szalámikat, a konzerveket vagy a zöldségeket. Meg beszéli is a zöldségeket a bábfigurává avanzsált élelmiszerekkel, hogy mi nézők közben könnyesre kacagjuk magunkat. Miközben a csemegepult tárgyai életre kelnek, megismerjük a főszereplő életét, reményeit, lelki világát és – igaz a humor zsírpapírjába csomagolva –, de kapunk egy szépen, grammnyi pontossággal szeletelt keresztmetszetet is napjaink társadalmáról.

Göttinger Pál rendező tehetségéről már több ízben megbizonyosodhatott a berényi publikum. Ezúttal sem okozott csalódást, remek téma és szereplőválasztása, egyszerűségében nagyszerű díszletei ismét felejthetetlen estét szereztek a Főnix közönségének.