Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Meet Zsuzsanna Szálka, a Hungarian international cultural manager© Gábor Valuska

Zsuzsanna Szálka is an international cultural manager and lecturer in cultural management. She has been the co-ordinator of CEU Culture Hub, the director of Átlátszó Hang New Music Festival, Budapest, programme advisor to the House of Music in Hungary, music curator of Ördögkatlan Festival and the founder and festival manager of the Night of Choirs Budapest. She has been a recurring visiting lecturer on cultural institutions in the Cultural Heritage Studies Programme of CEU since 2014, and a guest lecturer on cultural management at universities in Budapest, Pécs and Lviv. Between 2014-2017 she was the head of concert management of the Liszt Academy of Music. Between 2007 and 2013 she worked as manager of International Affairs at Müpa, Budapest. More recently, Zsuzsanna was also project manager of MusicaFemina International (2018-2020) and Play It Loud (2021-2023), two EU projects with the aim of raising awareness about gender balance in the music sector, with the help of its internatio

Bábszínház felnőtteknek

Tudták Önök, hogy egy libamájkonzerv milyen jól beszél németül? És azt, hogy egy felmosófej mennyire idegesítően tud affektálni? És mit szólnak ahhoz az állításhoz, hogy egy fél füstöltsonka rendkívüli érzékiséggel bír? Akik megnézték csütörtök este a Főnixben A csemegepultos naplója című előadást, pontosan tisztában vannak ezekkel a tényekkel.

Ötvös András fiatal tehetsége olyan misztikus erővel keltette életre ezeket a hétköznapi tárgyakat és élelmiszereket, hogy a néző egy sokszereplős darab közönségének érezhette magát előadás közben. Gerlóczy Márton története szerint egy írópalánta vergődését követhetjük nyomon, aki a toll helyett egy csemegepult füstöltárui között keresi a megélhetéshez szükséges anyagi forrásokat és az élethez szükséges tapasztalatokat. A bölcsész elvontságával figyeli az embereket és kelti életre a lókolbászokat, a szalámikat, a konzerveket vagy a zöldségeket. Meg beszéli is a zöldségeket a bábfigurává avanzsált élelmiszerekkel, hogy mi nézők közben könnyesre kacagjuk magunkat. Miközben a csemegepult tárgyai életre kelnek, megismerjük a főszereplő életét, reményeit, lelki világát és – igaz a humor zsírpapírjába csomagolva –, de kapunk egy szépen, grammnyi pontossággal szeletelt keresztmetszetet is napjaink társadalmáról.

Göttinger Pál rendező tehetségéről már több ízben megbizonyosodhatott a berényi publikum. Ezúttal sem okozott csalódást, remek téma és szereplőválasztása, egyszerűségében nagyszerű díszletei ismét felejthetetlen estét szereztek a Főnix közönségének.