Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Irodalom Éjszakája 2021

BELGIUM (VALLÓNIA – BRÜSSZEL) | ANTOINE WAUTERS | Nézz a lábad elé Fordította: Bíró Péter Antoine Wauters (*1981) Francia nyelvű belga író, forgatókönyvíró, az utóbbi évek belga irodalmának egyik izgalmas felfedezettje. Nos mères (Anyáink) című első regénye (2014) széles körben feltűnő sikert aratott. A 2018-ban megjelent Pense aux pierres sous tes pas (Nézz a lábad elé) lelkes fogadtatásban részesült és bejutott a Prix Décembre döntőjébe, valamint elnyerte a Második regény díjat. Nézz a lábad elé! Egy egymást követő diktátorok által modernizálni próbált ismeretlen nevű országban járunk, ahol a szüleik farmján, a pusztaság kellős közepén él egy ikerpár. Marcio a földeken dolgozik kemény, erőszakos apjukkal, Léonora pedig anyjuknak segít a háztartásban. Alig tizenkét évesek, szinte elválaszthatatlanok, és a játékaik gyakran tiltott területre tévednek. Egy este, amikor az istállóban heverészve egyre bizalmasabb testi közelségbe kerülnek, felbukkan az apjuk, és rájön, hogy igaz, amit régó

Krimikomédia Óbudán

Halál Hotel címmel mutatták be Egressy Zoltán új színművét Őze Áron rendezésében az Óbudai Társaskör szabadtéri színpadán. A múlt héten színre került előadást még játsszák július 24-én, 26-án és 27-én.

Műfaja szerint a darab krimikomédia: a Cserna Antal által alakított Frank nyomozó a Halál Hotelben üzemelő Ravatal Rádióban történt hármas gyilkosság okainak és elkövetőjének ered nyomába. A sajátos szálloda amúgy halni vágyó embereknek szolgál utolsó állomásként, miközben biztatja is vendégeit, nehogy elálljanak végzetes tervüktől, bár annak az önkéntesség éppen úgy alapja, mint az önkezűség. Gyilkosságnak nincs helye benne. Mások mellett fontos szerepet kap a játékban a Skholasztika nővért alakító Kútvölgyi Erzsébet, a Berta bemondónőt megformáló Auksz Éva, a Hotel direktriszét játszó Losonczi Kata, valamint a Pesti Magyar Színház társulatának volt és jelenlegi tagjai.

Őze Áron, a Pesti Magyar Színház tavaly leköszönt direktora – aki a Halál Hotel egy karakterében színre is lép – a 168 Órának elmondta: a darabot Egressy Zoltán a saját novellái alapján írta, és a komédia keretein túllépve, valójában többszörösen abszurd színpadi játék.

– A néző számára feladat lehet a darab tematikájának elfogadása, a szövegben rejlő utalások megfejtése és a műfaj sajátosságaiból következő egyedi játékstílus befogadása. De egyetértek a szerzővel: a tét nélküli színháznak még egy könnyű nyári estén sem lenne semmi értelme – tette hozzá Őze Áron.