Indul az EUROPA CANTAT

Több mint 4000 regisztrált résztvevő több mint félszáz országból, minden generációnak szóló populáris programok, táncházak, kiállítások, 40 szakmai és megannyi felfedező műhely, zenei expo, valamint karnagyoknak és zeneszerzőknek szervezett kurzusok – ez az idei EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztivál, aminek idén városunk ad otthont július 24-től augusztus 2-ig.

Pécs felkészült, hogy - a CANTAT történetében immár másodszor - otthont adjon a programsorozatnak. A rendezvény népszerűségét minden bizonnyal erősíti, hogy a szabadtéri programjai ingyenesen látogathatók, így minden érdeklődő része lehet az élménynek, ami 1961 óta Európa egyik legnépszerűbb fesztiválja. Kivételes kezdeményezésként idén nemcsak országunk, de a déli régió nemzetiségei is bemutatkoznak a fesztiválon, így az Ablak a Szomszédainkra kezdeményezés nyomán a közönség ízelítőt kap Szlovénia, Horvátország és Szerbia kultúrájából, gasztronómiai különlegességeiből. Nagy várakozás övezi a 26-ai éjszakát, amikor a belvárosi udvarokban kórus performance-okkal és flashmobokkal jelentkezik a Kórusok Éjszakája kezdeményezés. A fesztivál étlapján olyan jól ismert és népszerű fogások is megtalálhatók lesznek, mint az esti közös éneklések, amik mindig varázslatos hangulatban telnek, és idén a svájci karnagy, Michael Gohl és a Pécsi Egyetemi Kórus közreműködésével valósulnak meg az igéző Dóm téren, valamint az egynapos ún. Felfedező műhelyek is várják a résztvevőket. A rövid, akár laikusok számára is izgalmas kurzusokon az érdeklődők változatos módon ismerkedhetnek meg a kóruséneklés színes és közösségépítő világával.

Igazán különleges élménynek ígérkezik a fesztivál hivatalos nyitóünnepsége, amely során bemutatásra kerül Tillai Aurél Liszt-díjas zeneszerző-karnagyDicsőítő Ének című darabja. Emellett több mint 200 kórusénekes, a Pannon Filharmonikusok, a Mecsek Táncegyüttes, a Zengő Táncegyüttes, a német Singer Pur, az Olasz Ifjúsági Kórus és az EUROPA CANTAT két nagykövetkórusa, a Bartók Béla Férfikar és a VoiSingers is közreműködik a nagyszabású eseményen. Kodály Kállay kettősét a Pannon Filharmonikusok, a Mecsek Táncegyüttes és pécsi kórusok adják elő.

A közönség itt hallhatja először a fesztivál hivatalos dalának, a Sing Sing!-nek szimfonikus zenekari átiratát, és bemutatkozik a fesztivál bábja is! A Székesegyház is különleges fényfestés öltözéket kap az estére. A nyitóünnepség rendezője: Göttinger Pál.

Az idei programsorozaton a Magyar Rádió Énekkara, a finn Rajaton, az Afrikai Ifjúsági Kórus, a német Singer Pur és a Jazzation is gondoskodik arról, hogy megtaláljuk a közös hangot.

A legtöbb koncert ingyenes, azonban néhányhoz a limitált férőhelyek száma miatt regisztráció szükséges. A jegyek már most vészesen fogynak, érdemes időben regisztrálni, amelyet az alábbi linken egyszerűen meg is tehet.


A Kodály Központban rendezett koncertek egységesen 1500 forintba kerülnek, jegyvásárlás itt:


AZ EUROPA CANTAT menetrendje, részletes programleírások, a résztvevők és közönség számára érdekes információk a fesztivál hivatalos honlapján, awww.ecpecs2015.hu oldalon olvashatók.

(A cikk megjelenését az EUROPA CANTAT támogatta.)