Kétszáz énekes és többezres közönség az Europa Cantat megnyitóján

Kétszáz kórusénekes, a Pannon Filharmonikusok, a Bartók Béla Férfikar és több táncegyüttes fellépésével vette kezdetét a Dóm téren az augusztus 2-ig tartó XIX. Europa Cantat Pécsett szombaton este.

Európa egyik legnagyobb zenei fesztiválját háromévente rendezik meg, Pécs már 1988-ban is otthont adott az 1961 óta zajló Europa Cantat-sorozatnak. Az idei fesztiválra negyven országból több mint 4 ezer énekes érkezett az esemény kezdetéig. A zenészekkel, művészekkel, szervezőkkel és önkéntesekkel több mint hatezer ember vesz részt aktívan a találkozó lebonyolításában.

A szombati ünnepélyes megnyitón – amely a viharjelzés miatt egy órával később kezdődött – bemutatták Tillai Aurél Liszt-díjas zeneszerző és karnagy Dicsőítő ének című darabját, emellett több mint kétszáz énekes, a Pannon Filharmonikusok, a Mecsek Táncegyüttes, a Zengő Táncegyüttes, a német Singer Pur, az Olasz Ifjúsági Kórus és az Europa Cantat két nagykövetkórusa, a Bartók Béla Férfikar és a VoiSingers is közreműködött a nagyszabású eseményen.

Kodály Kállay-kettősét a Pannon Filharmonikusok, a Mecsek Táncegyüttes és pécsi kórusok adták elő. A pécsi székesegyház előtti teret teljesen megtöltő több ezres közönség itt hallhatta először a fesztivál hivatalos dalának, a Sing Sing!-nek szimfonikus zenekari átiratát is, és bemutatkozott a fesztivál bábja, Sophie néni is. A székesegyház is különleges fényfestést kapott az estére.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az esemény megnyitásakor hangsúlyozta, hogy a következő napokban 40 ország 4200 énekese "egy szívvel, egy lélekkel soha meg nem ismételhető művészeti alkotásokat hoz létre" a baranyai megyeszékhelyen. Kijelentette: Magyarország a zenei kultúra gazdag otthona, Pécs a lehető legjobb helyszín ahhoz, hogy a kórusművészet legjobbjai találkozzanak egymással és töltekezzenek egymásból.

Kitért arra, hogy a küldetést, a közösségformáló erőt és a leírhatatlanul gazdag kulturális találkozást támogatta a kormány, amikor Pécs városával közösen egymillió euróval járult hozzá a XIX. Europa Cantat magyarországi megszervezéséhez.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere arról szólt, hogy a baranyai megyeszékhely eddig is a zene egyik központjának számított, de hosszú idő óta nem kaphatott a közönség olyan dózisban olyan magas színvonalú előadásokat, mint a rendezvény napjai alatt.

Azt mondta, a kórusfesztivál segítségével Pécsen több mint egy héten át kultúrák, nemzetek, országok kapcsolódnak egybe, ez pedig a zene szeretetéből fakad.

A fesztiválon a kórusok műhelymunkán vesznek részt délelőttönként, majd az énekesek délután és esténként annak gyümölcseit a látogatók, érdeklődők elé tárják. A Zsolnay negyedben pénteken megtartott első közös éneklés után szombattól minden este a székesegyház mellett tartják meg ezeket az eseményeket Michael Gohl zürichi karnagy vezetésével. Az érdeklődők számára az ilyen alkalmakhoz 20 ezer énekes füzetet is biztosítanak a szervezők.

A rendezvény ideje alatt a baranyai megyeszékhelyen húsz, a régióban további tucatnyi helyszínen 136 koncert várja a közönséget. A rendezvények nagy része ingyenes és szabadtéri; ezek befogadóképessége gyakorlatilag korlátlan lesz, míg az ingyenesen látogatható fedett koncertekre a fesztivál honlapján, az ecpecs2015.hu címen lehet majd regisztrálni.

A 4100 énekes mellett mintegy másfél ezer zenész, táncos is közreműködik a rendezvényen. Többek között a Pannon Filharmonikusok tartanak koncertet, de fellép a Muzsikás Együttes, a Parno Graszt, a Szélkiáltó és számos kisebb-nagyobb zenekar Európa több országából, főként Horvátországból.