Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Snoblesse Oblige: Bohémélet

Snoblesse Oblige 2021/41. október 22., péntek, 19.00: Bohémélet „A választásom legfőbb szempontja az volt, hogy a társulati tagoknak élmény legyen játszani, és persze hogy a művek a közönség számára is ismerősen csengjenek” – nyilatkozta nemrég a Szegedi Nemzeti Színház új zeneigazgatója, Dinyés Dániel. Puccini klasszikusát már ennek jegyé­ben állította színpadra Göttinger Pál. Az előadást október 24-én és 26-án, illetve november 19-én és 20-án (a legutóbbi napon 15.00 órai kezdéssel) játsszák. (Szegedi Nemzeti Színház, Szeged, Vaszy Viktor tér 1.) forrás:  https://magyarnarancs.hu/

Rázga marad a színházigazgató és folytatja a munkát

A csütörtöki közgyűlésen a városatyák döntöttek arról, hogy továbbra is Rázga Miklós irányíthatja 2021-ig a Pécsi Nemzeti Színházat. A mostani igazgatói ciklus ugyan csak jövő februárban ér véget, a törvényi előírásoknak megfelelően azonban már most kellett dönteni arról, hogy ki vezesse a következő időszakban a teátrumot.

Egyhangúan döntött a képviselő-testület Rázga Miklós mellett a PNSZ igazgatói posztjára kiírt pályázat során. A tisztségében megerősített szakember és csapata – Vincze Balázs, a balett-tagozat vezetője és Gulyás Dénes operaigazgató – mellett két pályamű érkezett a kiírásra.

Igazgató szeretett volna lenni Dózsa László, az újpesti színház főrendezője, aki Tokody Ilona operaénekessel közösen adta be pályázatát. Szintén jelentkezett az igazgatói posztra Romvári Gergely dramaturg-díszlettervező, ő Göttinger Pál rendezővel és Dinyés Dániel karmesterrel együtt kívánt Pécsre igazolni.

A mostani döntést követően az újraválasztott igazgató elmondta, hogy a színház teljes kollektívájának komoly munkája áll az eredményes pályázat mögött.

- A teátrum összes, 195 dolgozója hozta létre az elmúlt évek sikereit, ezt értelemszerűen folytatni szeretnénk. Koncepcióváltásra nem készülünk, de a szakmában az a legszebb, hogy állandóan változik, minden évad teljesen más, nincs két ugyanolyan előadás és produkció. A jövőben is hangsúlyt fektetünk a minél művészibb, minél magasabb színvonalú előadások létrehozására, ebben szeretnénk mindig előrelépni – mondta Rázga Miklós lapunknak.

A direktor szerint az egyik legfontosabb teendő a társulat létszámának bővítése, hiszen az elmúlt időszakban eljutottak a teljesítőképességük határáig.

- Egyszerre sok fiatal leszerződtetni felelőtlenség lenne, hiszen mi lesz velük tíz év múlva? Ehelyett folyamatosan építkeznénk velük, nálunk ugyanis a középkorosztályból vannak hiányosságaink. Nem gondolhatjuk, hogy egzisztenciával és családdal rendelkező, valahol már letelepedett szakembereket el lehetne csábítani Pécsre. Ezért a főiskoláról beépülő fiatalokkal bővítjük a társulatot, ezért hat-nyolc színművésszel mindenképpen bővül a prózai tagozat, a Pécsi Balett pedig az eddigi 16 helyett már 20 fővel dolgozik, emellett a kórus létszámát is megemeltük két fővel. Bővíteni ennek ellenére továbbra is szeretnénk, természetesen az anyagi források tekintetbe vételével.

Rázga hozzátette, hogy természetesen folyamatosan igyekeznek megfelelni a kiemelt nemzeti státusszal járó követelményrendszernek, ennek megtartása is fontos szempont.

- Legfőképpen a minél művészibb produkciók látogatottságán szeretnénk javítani, lépésről lépesre próbálunk e felé orientálódni. Így például a következő évadban sem lesz musical-előadás. Nézettségünket nem az elbulvárosítással szeretnénk fenntartani, hanem egyre színvonalasabb irodalmi értékekkel rendelkező produkciók révén szeretnénk megtölteni a nézőteret – emelte ki.