$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

„Ez az ország már nincs"

Beszélgetés Béres Attilával

Béres Attila Szombathelyen rendezte meg Székely Csaba történelmi komédiáját, a Vitéz Mihályt. Az előadását beválogatták az idei POSZT-ra. Béres Attilával nemcsak az előadásról, hanem eddigi pályájáról, a magyar színházi viszonyokról, illetve a Miskolcon történtekről beszélgetettünk. Az alábbiakban szemelvények olvashatók az interjúból.

– Az evidens volt, hogy Szombathelyen fogják bemutatni Székely Csaba darabját, hiszen a színház 2013-as drámapályázatának győztese. De hogy lettél te az előadás rendezője?

– Jordán Tamás mondta, hogy nekem kellene megcsinálnom, mert én is erdélyi vagyok, ismerem Székely Csabát, aki szintén marosvásárhelyi, sokat tudok arról a világról, amiről ír. Bár ez a világ nemcsak Romániában, illetve Erdélyben ilyen, hanem Magyarországon, Szlovákiában vagy Szerbiában is, mindenütt Közép-Kelet-Európában. Akkor én még nem ismertem a darabot, de amikor elolvastam, rájöttem, hogy ez egy nagyon fontos mű. Csak épp másfélszer olyan hosszú, mint egy normális színdarab. Például Csaba zseniálisan szétburjánzó gondolkodásának eredményeként a második felvonás közepén még bejön 4-5 új szereplő, akiket addig még egyáltalán nem láttunk, és belekezdenek valami teljesen új szálba. Így hát sokat kellett dolgoznunk, amíg megszületett a mostani forma. Nem biztos, hogy ez a végleges változat, az sem biztos, hogy ez a legjobb, de most ez alakult ki.

– A Vitéz Mihály történelmi darab.

– A története, amennyire a nemzeti történelmek különböző szemszögéből nézett történetek igazak vagy hamisak, lehet igaz is. Tény, hogy volt 1601-ben egy román vajda, aki eredetileg kereskedő volt. És tény, vagy ténynek tűnik, hogy úgy lett belőle vajda, hogy szinte nem is vette észre. Mert szüksége volt az országnak egy vezérre, és az összes nemes, bojár, még a török udvar is támogatta őt. A magyarok segítségével, Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem segítségével hatalomra került.

– De te nem történelmi darabot rendeztél.

– Nem. Az előadásnak – szerintem – nagyon erős a reflexiója a jelenre. Mi igazából arra tettük az előadásban a hangsúlyt, hogy mi történik akkor, ha a hatalom elhiszi magáról, hogy neki már mindent szabad. Mikor Mihály megcsinálja Nagy-Romániát, akkor úgy érzi, hogy ő már bármit megtehet. Ez egy nagyon fontos történelmi pillanat. De engem igazából az érdekelt, hogy egy normális csávóból, aki becsületesen neveli az egyetlenegy fiát (miközben nagyon sok ledér lánynál is hagyott sok gyermeket), miképp lesz egyszer csak vezető. Hogyan választódik ki, és amikor vezető lesz, akkor feltétlenül meg kell-e zakkannia. Mert a darabban ez történik, miután Mihály egy idő után elhiszi, hogy neki már mindent szabad.

– Meglepődtél, hogy a Vitéz Mihály ott lesz a POSZT-on? Vagy titkon reménykedtél benne?

– Megvallom őszintén, hogy idén volt két előadásom, amit különlegesen szerettem. Az egyik a Tóték, amit Miskolcon rendeztem, a másik a Vitéz Mihály. Nem ismerem azt az ízlést, ami alapján a válogatás zajlott. A válogatást így utólag elnézve nem is fogom megismerni. Érteni értem, csak nem értem... De azért örülök, hogy a Vitéz Mihály ott van a POSZT-on.

– Jelent valamit a POSZT-on szerepelni?

– Ezt leginkább egy vidéken dolgozó színész szemszögéből lehet megérteni, aki nap mint nap Szombathelyen, Miskolcon, Nyíregyházán vagy máshol játszik. Az ő önértékelésében sokat számít az, hogy játszhat a POSZT-on. Ez neki azt jelenti, hogy a szakma odafigyel rá is, bizonyos értelemben meg is becsüli.

– De csak akkor, ha a szakma valóban megadja ezt a komolyabb figyelmet a POSZT-nak, illetve a fesztiválon szereplő előadásoknak.

– Most elképzelhető, hogy nem fogja megadni. A POSZT körül kialakult helyzetnek valószínűleg ilyen következményei is lesznek. Pedig egy vidéki színház zárt közösségben élő színészének rendkívül fontos lenne, hogy másképp is rá tudjon nézni arra a munkára, amit végez. Neki is szüksége van arra, hogy visszaigazolják azokat az erőfeszítéseket, amiket a saját társulatában tesz. Ez az ország úgy van berendezve, hogy azon kívül, ami a fővárosban történik, nem igazán számít semmi. Ahonnan én jövök, ez nem így működik. Ott az, ami Marosvásárhelyen történik, ugyanolyan fontos, mint az, ami Kolozsváron vagy Sepsiszentgyörgyön. Azaz vannak kulturális centrumok, amikre érdemes odafigyelni. A POSZT-on való szereplés az országos figyelem esélyét teremti meg a vidéken dolgozó színészek számára.

– De a POSZT körüli botrány ezt sokadrangú kérdéssé tette.

– Sajnos így van. De ez a vita már rég túlnőtt azon, hogy színházszakmai vita legyen. Ez valójában egy túlcsordult politikai acsarkodás, aminek sok értelme nincs. Ahogyan annak sincs abszolút semmi értelme, hogy a színházi szakma teljesen kettészakadt. Arról kellene vitatkozni, hogy milyen minimum feltételekkel lehetne ezt a szakmát valahogyan közös nevezőre hozni. És ezt a vitát nagyon hamar le kellene folytatni, nyílt kártyákkal, és nem a politikai hovatartozás koordináta rendszerében. Bár erre a jelen helyzetben nem sok esélyt látok.
Azt nem a matematikus mondatja velem, hogy ha van két halmaz, és minden halmaznak van bizonyos számú eleme, akkor a két halmazban az elemek nem egymással vannak viszonyban, hanem csak a halmazok közt alakul ki viszony. És ez nem jó. Mert a mindennapi életben, ha csak a halmazokkal végzünk műveletet, az kizárja azt, hogy az elemekkel végezzünk műveletet. Önmagukban az egyes elemek viszonyban lehetnek egymással – beszélgetnek, megegyeznek egymással –, de ha az elemek bekerülnek a különböző halmazokba, abban a pillanatban ez a történet már nem ilyen. A halmaznak nem ugyanaz a viszonya, mint az elemnek a másik elemhez, és szerintem az elemek viszonya a fontos. Tehát először is az embernek fontos a viszonya a másikkal. Ami természetesen lehet baráti, ellenséges, akármilyen. De az ember viszonya legyen az, és ne egy halmaz által generált viszony. Először vagyok ember, aztán vagyok egy halmaz tagja. Ha egyáltalán kell az, hogy tagja legyek egy halmaznak, mert nem a halmaz határozza meg, hogy én milyen vagyok, hanem én határozom meg magamat.

– Én egy olyan társadalomban szeretnék élni, ahol nem kell egy halmaz tagjává lenni, hanem általam választott (vagy alkotott) közösség tagjává lehetek

– De ez ma nem így van. Pedig valóban ez lenne normális. De ez most álságosnak is tűnhet, hogy valaki sem ennek a mainstreamnek, sem annak nem akar megfelelni, hanem azt gondolja, hogy nagyon-nagyon sok mainstream van, és nem érti, hogy ezek miért nem kíváncsiak egymásra. Hogy miért csak egymás feje fölött veszekednek? Hogy miért a halmazok logikája uralja őket az elemek párbeszéde helyett. És tudod, hogy mi ebben a legnagyobb baj? Hogy közben nekem most, 44 évesen kellene megcsinálnom azokat az előadásokat, amelyekről gondolkodni akarok. S nem húsz év múlva, amikorra remélhetően letisztulnak a dolgok. Az én életem most zajlik, ezek között a viszonyok között.
Ma egy fiatal színházrendezőt nem hívnak kőszínházakba dolgozni. Mert mindenki a jól megszokott biztonságra játszik. Ritkán hallani olyat, kivéve talán a Katonát, hogy XY negyedéves színházrendező szakos hallgató a nagyszínpadon rendez. Mikor hallottál olyasmit, hogy egy vidéki színház nagyszínpadán jövőre egy főiskolai hallgató rendezi a Revizort? Szerintem ez a legnagyobb baj. Amikor ezeket a nagy bástyákat építik a különböző halmazok – én csak halmazoknak bírom nevezni őket –, akkor például arra nem figyelnek oda, hogy eltelt Székely Gáborék óta nagyon sok generáció, és nem nevelődött ki az utánpótlás.

– Ezt sokáig Székelyék nemzedéke sem tartotta fontosnak...

– Bocsánat, az Ellenfényben olvastam, hogy Székely Gábor 28 évesen lett a Nemzeti Színház főrendezője.

– Nem, 34 évesen lett, 28 évesen a szolnoki színház igazgatója lett. 38 éves volt, amikor a Katona igazgatója lett.

– Erre nekem az a válaszom, hogy nekem most, 44 évesen kéne átadnom egy nagy (vagy egy kis) vidéki színház igazgatói székét mondjuk öt év igazgatás után egy olyan embernek, aki 30 évesen igazgató akar lenni. Akit érdekel az, hogy a színházművészet merre fele tart, és járt már Berlinben, Moszkvában, Párizsban, Londonban, hogy ezt tanulmányozza. Az európai színházat úgy nézte, hogy abból számunkra mi hasznosítható, ehhez képest milyenek a magyar sajátosságok. Az európai hagyományokat továbbgondolva így kezdhet el építeni egy színházat. Az igazgatói kinevezéseknek pedig szigorúan szakmai alapon kellene megtörténniük.

– Nyilvánvaló ezt a kérdést sem a tehetség fogja eldönteni, hanem az, hogy ki helyezkedik jobban a politikai erőtérben.

– Pontosan ez a borzasztó. Meg az, hogy szakmailag állandóan a biztonságra játszunk. Nem kell annyira a biztonságra játszani. Nagyon jó lenne, ha olyan alkotók kaphatnának nagy kőszínházakat, mint Bodó Viktor, Radnai Márk, Göttinger Pali, Rusznyák Gábor, Keszég Laci, a k2-sek vagy mint Pintér Béla.


Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,243,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,16,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,602,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,59,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: „Ez az ország már nincs"
„Ez az ország már nincs"
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2015/05/ez-az-orszag-mar-nincs.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2015/05/ez-az-orszag-mar-nincs.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content