Színház, zene: Ördögkatlan hetedszer

Lengyelország lesz a díszvendége a katlannak – Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és Palkonya öt napon át várja az érdeklődőket
A budapesti Katona József Színház, Horváth Csaba rendező-koreográfus és Lajkó Félix hegedűművész lesz a vendége a hetedik Ördögkatlan fesztiválnak, amelyen ezúttal a színpadi produkciók lesznek túlsúlyban. Több mint négyszáz programot kínál a látogatóknak az Ördögkatlan Fesztivál augusztus 5. és 9. között Dél-Baranya néhány településén.

Miként minden évben, a Quimby zenekar nyitja és a Kiscsillag zárja a most hetedik alkalommal megrendezendő összművészeti fesztivált, amely a nevét a Nagyharsány határában lévő „ördög szántotta hegy” legendájáról kapta. A színházi produkciók túlsúlyban lesznek a fesztiválon, az ötnapos program vendége mások mellett a budapesti Katona József Színház, Horváth Csaba rendező-koreográfus és Lajkó Félix hegedűművész. Az idén a fesztivál díszvendége Lengyelország lesz: lengyel zenekarok, színházi előadások és lengyel szerzők darabjaiból készült produkciók sorakoznak a színes programban. A fesztivál fővédnöke, Törőcsik Mari korábban úgy nyilatkozott, a közönséget nem lenézni kell, hanem tisztelni, megbecsülni. Elhinni, hogy ha a néző jót kap, a legkomplikáltabb dolgokat is befogadja, és elmegy a legnívósabb helyekre is – fogalmazott a színésznő.

A Katona József Színház A mi osztályunk című darabbal és a Szabadkai Népszínházzal közös Vörös című produkcióval szerepel, emellett sufnibeli előadásokkal lép fel a fesztiválon. Haumann Péter Szókratész védőbeszédével, Fekete Ernő a Weöres Sándor verseiből összeállított Mennyekbe vágtató prolibusszal, Szacsvay László pedig Pianínó című Szép Ernő-estjével lép fel. Beremenden, a Megbékélés Kápolna előtti réten az idén Beethoven IX. szimfóniáját játssza a budafoki Dohnányi-zenekar. A palkonyai templomban a Dohnányi-kvartett ad koncertet, és folytatódik az operabeavató sorozat is Offenbach Hoffmann meséi című művével. Lajkó Félix lemezbemutató koncertet ad, és a Dohnányi-zenekarral is fellép. Kiss Mónika, a fesztivál főszervezője elmondta, Horváth Csaba rendező-koreográfus több előadással érkezik: a Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves színházirendező-osztályának Toldi című mozgásszínházi előadásával, a Forte Társulat pedig az Irtással.

Ami a képzőművészeti programokat illeti, Wahorn András például nemcsak kiállítással érkezik, hanem koncertet is ad zenekarával, és közös installáció megalkotásában is részt vesz. Szólt arról is, hogy a Pintér Béla és Társulata a Titkaink című előadással lép fel. Göttinger Pál rendező elmondta: a Hrabal-vurstli elnevezésű rendezvénysorozattal Bohumil Hrabal születésének századik évfordulóját ünneplik. Cseh Tamás halálának ötödik évfordulóján, augusztus 7-én megemlékeznek a fesztivál egykori fővédnökéről a Kórusok Éjszakája résztvevőiből toborzott kórussal, Tóth Árpád vezetésével a katlanozók együtt éneklik el Cseh Tamás valamelyik dalát.

A programsorozat idei költségvetése mintegy hetvenmillió forint, amelynek a fele állami támogatás, a jegybevételek mintegy harminc százalékot tesznek ki, s a fesztivált a részt vevő települések is támogatják. A több mint negyven kisebb helyszínen zajló rendezvényen az idén 45 ezer látogatóra számítanak.