A kolozsvári Verdi-trilógia az évad operaeseménye

A Kolozsvári Állami Magyar Opera Verdi–Schiller-trilógiáját az évad operaeseménye díjjal tüntették ki a hazai lírai színpadok második díjátadó ünnepségén múlt vasárnap a iaşi-i Vasile Alecsandri Nemzeti Színház nagytermében.

A 2013 végén a budapesti operaházzal közösen készült Verdi–Schiller-trilógiával tisz­telgett a két intézmény a 200 éve született zeneszerző emléke előtt. A Budapesten és Ko­lozsváron egyaránt elsöprő sikerrel játszott három produkció Szőcs Artúr (Luisa Miller), Göttinger Pál (A haramiák) és Zakariás Zalán (Szent Johanna) rendezésében került színpadra. A színpadon kiváló kolozsvári, magyar és külföldi szólisták működtek együtt, mint például Pataki Adorján, Cristian Mogoşan, Yolanda Covacinschi, Balla Sándor, Hector Lopez Men­doza, Szi­lágyi János, Sándor Árpád, Massanyi Viktor, Egyed Apollonia, Veress Orsolya, Károlyi Katalin és Kolonits Klára. Verdi e három művét korábban egyetlen romániai operaház sem mutatta be.
A vasárnap esti iaşi-i ünnepségen összesen tizenkét kategóriában tüntettek ki előadókat, rendezőket, díszlettervezőket, kiválósági díjat vehetett át többek között a kolozsvári Fülöp Márton bariton, a Kolozsvári Román Opera művésze, Kirkósa Júlia, a Ko­lozs­vári Magyar Opera szoprán­énekese, illetve Kulcsár Sza­bolcs, a Kolozsvári Magyar Opera karvezetője, a legjobb operett-előadásnak járó díjat a Temesvári Román Opera Csár­dáskirálynője nyerte el Korcs­máros György rendezésében, a gála nagydíját Andrei Şerban rendezőnek adták át.
Az operagála díjazottjai egy-egy arannyal és rézzel befújt, különleges gyantából készült, a filmes Oscar-szoborhoz hasonló méretű, kezében lírát tartó szobrot és emlékplakettet vihettek haza.
Az eseményt a moldvai operaház igazgatója, Beat­rice Rancea kezdeményezte a iaşi-i önkormányzat és a bukaresti művelődési minisztérium támogatásával. A díjakat a hazai és nemzetközi operaszínpadok kiválóságai adták át, mint Viorica Cortez mezzoszoprán, Ilea­na Iliescu balett-táncos, Dan Grigore zongoraművész, Andrei Şerban rendező, Pompei Hărăşteanu basszista, Gigi Căciuleanu koreográfus. (f. e.)