Évadzáró a Pesti Magyar Színházban

2013/14-es évadunk záró társulati ülését tartottuk június 6-án délelőtt. Őze Áron beszélt az új, társulatot érintő eseményekről, az elkövetkezendő pályázati évről, valamint ünnepi keretek között a Főnix Díjakat is átadta.

Őze Áron köszöntő beszédében két hírről számolt be. Az egyik: ezen a napon a társulati hirdető falra kikerültek a jövő évad tervezett bemutatóiban szereplők névsora, a másik esemény pedig a színház közönségszervezésében jelent változást. Az eddig a teátrum aulájában működő szervezés nyáron áthelyezi központját az Aranytíz Kultúrházba.

Az igazgató megnyitó beszédét követően Göttinger Pál, a színház főrendezője lépett színpadra, aki mindenkinek megköszönte az évadban tett munkáját. Kiemelte, hogy 2o13-ban, amikor a Magyar Színházhoz szerződött, nem hitte volna, hogy a munka, amelyet elvállal, ilyen nehéz lesz. "Folytatni akarom, amit itt találtam, és amit aztán idén csináltunk. A generációmnak, és azoknak is, akik most fiatal, kezdő nézőként ide járnak, és mindannyiunknak az az érdeke, hogy a következő évek közelgő kulturális kataklizmái után is maradjanak nagy kőszínházak Magyarországon – és olyanok, akik ezt akarják csinálni" – fejtette ki a főrendező. „Ünnep ez a mai nap, hiszen az erre az évadra tervezett 10 bemutatót a színház sikerrel megtartotta” – zárta beszédét Göttinger Pál. Őt Sipos Imre, a teátrum menedzser-marketing igazgatója követte, aki sikeres sajtó- és marketingeseményekről számolt be.

Őze Áron a díjak átadása előtt beszélt az elkövetkezendő pályázati évadról is. „Fel kell emeljük a fejünket!”– mondta. „A következő évadban egy erős pályázati anyaggal készülök, s azon leszek, hogy még egy ciklus erejéig folytassuk a megkezdett munkát! Hitellel és igazul! Olyan ez most, mintha egy 800 méteres futást indított volna el valaki. Nem tudom, kik állnak még a startnál. A sprintnél oda fogok rájuk figyelni, ha elsül a startpisztoly. Bízom benne, hogy elsül” – fejtette ki Őze Áron.

A társulati ülés legszebb, legünnepibb pillanatai következtek. Elsőként Fábri Zsuzsa, Iglódi István özvegye adta át az Iglódi-emlékgyűrűt. A díjazott Jegercsik Csaba lett. A társulat hatalmas tapssal köszöntötte Moór Mariannát, aki a jövő évadban ünnepli pályájának 5o. jubileumát, s aki a 2o14/15-ös évadban Szabó Madga Az őz című darabjának lesz a főszereplője. Ugyanekkora taps kísérte Breuer Ottót, a színház nyugalmazott főügyelőjét, akiidén töltötte be 8o. életévét. „Halkan mondom, de igaz! Szeressétek az ügyelőt, mert nélküle nem tudtok élni” – köszönte meg a társulat szeretetét Breuer Ottó.

Ezt követően Őze Áron átadta az idei Főnix Díjakat, amelyek díjazottjairól minden évben a társulat dönt. Ebben az évben a legjobb női szereplő díját, az idén Jászai Mari-díjjal jutalmazottRuttkay Laura vehette át. Legjobb férfi szereplőnek Szatmári Attilát tartotta a társulat, a vezetőség által odaítélt Főnix-díjat pedig Magony Enikő korrepetitor kapta. Ebben az évben isHorváth Illés kapta a nézőktől a legtöbb voksot, így a Közönség Díjat ő vihette haza.