Sokszereplős monodráma

Közkívánatra szombat este második alkalommal rendelt a Malom színház meghívására Jászberényben a Telefondoktor, akit ezúttal is óriási sikerrel alakított Göttinger Pál színész-rendező.

Szabó Borbála író története a humor nyelvét segítségül hívva tart tükröt a néző elé, hogy Békés Dénes esetlen figuráján keresztül önmagára ismerjen. A darabban a papucsférj nőgyógyász kálváriájának lehetünk tanúi, amint három folyton csörgő telefon segítségével megpróbálja kiszabadítani magát a rendelőjéből, ahová véletlenül bezáródott. Eközben szabadulni igyekszik összegubancolódott családi életének szövevényéből is. Békés Dénes úgy vergődik basáskodó felesége, zsarnok anyja, elkényeztetett lányai és hivatása fogságában, mint légy a pók hálójában. A komikus helyzet alapját az adja, hogy a doktor egy hét leforgása alatt másodszor töri bele a zárba a kulcsot, ezért nem tud elmenni ikerlányaiért az oviba. Ügyetlenségét a világért sem merné bevallani szigorú feleségének, inkább segítségül hívja egyik cimboráját, aki viszont extravagáns szeretőjét küldi a lányokért az óvodába… Gyávaságával ötvözött megfelelésvágyával Békés Dénes egy délután alatt alaposan összekuszálja családi viszonyainak szálait. Megpróbál telefonon intézkedni, de a kialakult helyzeten csak rontani tud.

Göttinger Pál úgy alakítja a szerencsétlenkedő nőgyógyász figuráját, hogy a néző közben tökéletesen maga elé tudja képzelni a vonal másik oldalán sápítozó felséget, a kisfiát szeretetével magához láncoló anyát, a hisztiző ikreket, a link barátot és annak ostoba szeretőjét, a mindenórás pácienst és férjét, valamint a szabadulást ígérő lakatost. A színész mimikájából, hanghordozásából, gesztikulációjából felépített játéknak köszönhetően a monodráma sokszereplős előadás érzését kelti a nézőben. A látszólagos spontaneitásra felépített darab első percétől az utolsóig képes fenntartani a nézőben a feszültséget, mely a szituációk közben nevetésben oldódik. Az irónia, önirónia befogadására nyitott közönség humorba ágyazott társadalmi túlkapásainkról, önmagunkkal és világunkkal szembeni képmutatásainkról kapott groteszk korrajzot. Bár a gegekből fakasztott mosoly szinte szünet nélkül jelen volt a nézők arcán, azért lelkünk mélyén ott derengett a tudat, valóban ilyen mismásolós, nevetségesen gyáva, mellébeszélős sokunk élete. A színdarab zenével alátámasztott drámaivá fokozott zenitjén, mintegy levezetve a másfél óra kacagást, a bohózat néhány pillanatra szinte a legkomolyabb drámai helyzetet vetítette a néző elé.

Göttinger Pál nagyszerű előadása méltán aratott zajos sikert a berényi közönség körében. Szerintem szívesen látnánk harmadszor is.