$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Az embereket érdeklik a témáim – interjú Orosz Dénessel

Újabb film, újabb beszélgetés. A Filmalap első projektjei között forgott Orosz Dénes Coming out című mozija, amely kapcsán sokmindenről faggattuk: magyar nézőszámok és Jancsó Miklós között szó esik arról is, milyen az, amikor egy filmes feladatának érzi feszegetni a határokat.

2009-ben, a Poligamy premierje után beszélgettünk utoljára. Mi történt veled az elmúlt években?

Megrendeztem a Telefondoktor című színdarabot, aminek épp most volt az ötvenedik előadása a Thália színházban. Aztán a Hacktion című filmsorozat következett, ami remek fejlődési lehetőség volt filmrendezőként. Ezalatt fejlesztettem a Coming outforgatókönyvét. Mindeközben pedig többedmagammal megírtuk a Poligamy musicalváltozatát. Októberben mutatták be a Madách Színházban és nagy sikerrel megy.

Ez a musical történet hogy indult?

Először Szente Vajkkal beszéltünk róla, akivel együtt dolgoztam a Hacktionben, neki említettem, hogy lehetne ebből egy színpadi változat. Ő mondta el az ötletet Szirtes Tamás igazgatónak, akinek nagyon tetszett, de azt javasolta, legyen musical. Először meglepett az ötlet, mert addig ez fel sem merült bennem, de aztán belegondolva arra jutottam: miért is ne? Örültem a színpadra adaptálás lehetőségének, mert azokat a hibákat, amiket a filmben elkövettem, itt láttam kijavíthatónak. A film történetének problémája ugyanis, hogy a második felében a főhős nem aktív, így a musicalben már az első felvonás végén visszatér az igazi Lilla, és András innentől kezdve mindent megtesz, hogy visszaszerezze.

Mit szólsz a fogadtatásához? A kritikák eléggé lesújtóak voltak, a filmhez képest pláne.

Nézd, a musical egy sokkal harsányabb műfaj, amiben a karakterek is karikaturisztikusabbak. Ez egy vidám, színes-szagos-zenés színpadi látványosság, nem pedig valami mélyelemző Cassavetes dráma – nem is ez dolga.

A Poligamy és a Coming out is erős felütéssel bír: előbbiben a stabil párkapcsolatban élő friss apuka keresi gondolatban más és más nő ágyát, utóbbi pedig egy eddig idehaza ismeretlen szerelmi háromszöget ír le. Keresed ezeket az erős alapsztorikat?

Nem keresem, ez talál meg engem, ez fog meg annyira, hogy érdekeljen, és évekig foglalkozzam vele. Valóban szeretem az erős állításokat, de ez nem annyira tudatos. Nem törekszem mindenáron arra, hogy felkavarjam az állóvizet.

Hát a Coming outtal sikerült. Számítottál ilyen heves reakciókra?

Számítottam indulatokra, de nem ilyen irányúakra. A legtöbb kritika arra épült, hogy szerintük egy baleset következményének állítottam be a főszereplőben bekövetkezett változásokat, de aki nem csak az előzetest nézte meg, az tudja, hogy ez nem így van. Ez a hangulat és megítélés pár hét alatt érdekes fordulatot vett. Jött egy olyan kritikai hullám, ami védelmébe vette a filmet. Ne értsen félre senki, nem kizárólag pozitív kritikákat várok, csak olyanokat, amelyek a film minden építőelemét látják, elemzik – értik. De érkezett sok bátorító, gratuláló üzenet is; kollégák, újságírók pozitív véleményei. Jancsó Miklós is jelezte, hogy nagyon érdekli a film, és szeretné megnézni. Ezek nagyon jólesnek.

Úgy tűnik, két tűz közé kerültél ezzel a filmmel. Homofóbok támadnak jobbról, lelkes emberi jogi aktivisták pedig balról, és mindenki azt gondolja, pont a másiknak kedvezel.

A Poligamy bemutatása idején magamra vettem minden kritikát. Mostanra megtanultam kicsit jobban kezelni ezt. Ráadásul itt sokan dühből fogalmaztak, gyakran nem is a filmről, hanem magáról a jelenségről mondtak véleményt. Hirtelen megláttam, milyen sok előítélet van ebben, és emiatt sokan nem látják a lényeget. Már maga a történet ténye többekben ellenérzést váltott ki – ez a nyári forgatás idején is érezhető volt. Erre jött ősszel egy nem túl szerencsés plakát, ami megerősíthette a prekoncepciókat. Ezt a sok rárakódott réteget pedig a film náluk már nem törte át – ezt sajnálom, de erről nem a film tehet, hanem talán ők nem álltak elég nyitottan a filmhez. Most élek át először ilyen helyzetet.

Máshogy állsz emiatt a következő filmedhez?

Bizonyos értelemben igen, de mégsem csinálnám máshogy a Coming outot. Azt gondolom, soha semmi nem változik, ha nem feszegetjük a kereteket, hanem csak biztonsági filmeket készítünk. Jelen esetben talán csak később fog kiderülni, hogy igazából milyen ez a film, amikor lehántolódnak róla a hozzá tapadó indulatok. Akkor marad az, hogy ez egy kedves romantikus komédia.

Ráadásul a filmet két és fél hét alatt 68000-en nézték meg. Gondolom, ezt jónak tartod.

Abszolút elégedett vagyok, hiszen azt látni kell, hogy olyan számokat, mint 5-6 évvel ezelőtt, csak hosszú idő múlva produkálhat a magyar film.

Pedig ilyenkor jönnek a bezzeg filmek: a Kontroll, az Üvegtigris, a Valami Amerika…

De éppen ez az, hogy ez ma nem csak magyar betegség, nézni kell az amerikai filmek nézettségét is. Hogy az internet, a letöltések és még ki tudja, mi minden hatására hogyan zuhant legalább egy harmadot. 300,000-es nézőszámról ma már csak a mega-gigaprodukciók álmodozhatnak, ezekhez kell viszonyítani a mi magyar számainkat. Az elmúlt két és fél évben nem nagyon volt itthon közönségfilm, olyan legalábbis biztos nem, ami el tudta mondani magáról, hogy behívta a nézőket a moziba.

Az ilyen számokhoz és tendenciákhoz hogy állsz?

Éppen, hogy bizakodó vagyok, mert azt látom, hogy a témák, amiket választok, érdeklik az embereket, függetlenül attól, hogy most milyen támadások kereszttüzében áll a filmem. Akárhogy is: ez az első meleg témájú közönségfilm Magyarországon. Az ötvenes években készült például a Délutáni szerelem című film a fiatal Audrey Hepburn és az öregedő Gary Cooper szerelméről, amely akkor óriási botrányt kavart a főhősök korkülönbsége miatt. Ez ma már csak egy nagyon helyes vígjáték, amellyel szemben senki nem támaszt erkölcsi kifogásokat.

50-60 évről beszélsz, de a kérdés az, hogy ezt a filmet 5-6 évvel ezelőtt is merted-e volna vállalni minden társadalmi kérdésével együtt.

Nemcsak bátor, hanem hasznos témának is tartom, így mindig be mertem volna vállalni ezt a filmet. Lehetett volna itt egy általános coming out-ról beszélni, de az nem az én filmem, nem az én stílusom. Én máshogy mondom el. Jön olyan is, Császi Ádám Viharsarokja, amire szintén nagyon kíváncsi vagyok.

Sok filmes reflexiót látunk a Coming outban A magyar szinkron évtizedei című kiállítástól kezdve a filmes idézeteken át színészek képeiig. Miféle vallomás ez?

Ezek olyan apró ötletek, amik jártamban-keltemben eszembe jutnak, megragadnak, és megpróbálom úgy alakítani a filmet, hogy beleférjenek. Amikor például a tévében szinkronosan néztem a Casablancát, nem hittem a fülemnek, hogy így elronthatják azt a mondatot: „This is the beginning of a beautiful friendship.” Abbéli meglepődésemben gondoltam: valahogy bele kellene tenni. Persze ezeket nem akartam tolakodóan, bennfenteskedően, csak úgy, hogy belesimuljanak a történetbe.

Készülvén az interjúra megnéztem a werkfilmet, ahol említetted, hogy sok női főszereplőt megnéztetek, egyáltalán nem Tompos Kátyára írtad a történetet. Pedig kívülállóként pont ezt gondolnánk az eddigi közös munkák okán.

Imádom Kátyát, ez egyértelmű, de ehhez a karakterhez úgy álltam hozzá, hogy keressünk új arcot, új színésznőt. Nagyon sok tehetséges fiatalt, remek színészeket néztem meg, de mégsem éreztem azt a meglepetést senkiben – a humornak, a bájnak, a szépségnek, a zeneiségnek azt a fajta keverékét – ami benne megvan. Volt egy pillanat, amikor előtört belőlem, hogy hívjuk be, nézzük meg őt is. Aztán bejött, és minden egyértelművé vált.

Beszéljünk még a jövőről! Nyilván most még egy-két hónap eltelik a kiértékeléssel, de mi jön utána? Látsz-e már valamit? Ugyanúgy szeretnél színházban is rendezni, vagy ez csak B terv volt a filmes világ ínséges idejében?

Érdekel a színház is, szeretnék majd saját darabot rendezni. Vannak filmtervek is, de ezekről babonából nem szoktam beszélni.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,242,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,62,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,6,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,3,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,38,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,64,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,133,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,30,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,369,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,601,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,223,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,58,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,68,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Az embereket érdeklik a témáim – interjú Orosz Dénessel
Az embereket érdeklik a témáim – interjú Orosz Dénessel
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2013/12/az-embereket-erdeklik-temaim-interju.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2013/12/az-embereket-erdeklik-temaim-interju.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content