Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

A "LUNARDIA" c. BLOG A TENGERENRŐL

Ma este a Tengeren című előadásra voltam hivatalos a Bárka Színházba. Mivel még nem láttam a darabot, izgatottan vártam, mi sül ki belőle. A színészeket már láttam játszani külön-külön, de ebben az összeállításban még sosem. Az alapsztori a következő (idézve a színház honlapjáról):

Karácsony napján csöppenünk bele a két testvér, Sharky és Richard alkoholgőzös reggelébe, Sharky megpróbál emberi körülményeket teremteni a világtalan öccs lakásában, de nemigen megy neki, Richardnak kizárólag a pián jár az esze, majd felbukkan a kissé tesze-tosza Ivan is, Richard barátja, és egy felvonás alatt elindulnak a városba, hogy aztán visszatérjenek, s beállítson hozzájuk Sharky volt nejének jelenlegi pasija, Nicky egy feltűnően elegáns úrral, Mr. Lockharttal, majd elhatározzák, hogy az estét kedélyes pókerezéssel töltik. Csakhogy Mr. Lockhart közli Sharkyval, hogy a lelkéért jött, merthogy huszonévvel ezelőtt a börtönből való kiszabadulásáért cserébe éppen ezt ajánlotta neki. Mégpedig pókeren fogja elnyerni a lelkét: ha Mr. Lockhart nyer, Sharky megy vele a kikötőbe.

A darab lassan indul, eleinte azt sem érteni, miért nézzük. Elcsépelt szóviccek, káromkodások hada és persze Mucsi Zoltán (Richard) sokak által ismert eredeti stílusa fogadja a kedves nézőt. Csak nézzük, és nem értjük. Majd megjelenik még egy szereplő, és kisvártatva a teljes gárda a színpadon. És még mindig nem értjük, mi is a sztori - feltételezem persze, hogy más is úgy ül be a darabra, mint jómagam: nem olvassa el előtte, mit írnak róla :) Aztán a metilgőzös csavargók megjelenése hozza a várt fordulatot, ami egyben pattanásig feszíti a húrt az idegeken. Vajon mi fog történni? Aki szereti a horrorfilmeket vagy a túlvilági nyomozós sorozatokat ismeri már, hogy aki az Ördöggel köt üzletet, élve nem ússza meg az adósság megfizetését. A sztorit ezennel le is lehetne zárni, nincs már mit várni, már a szünetben haza lehet menni - gondolná a kedves néző. A felvonás végére azonban ismét kérdőjeleket raknak, így mindenképp érdemes beülni a második részre is. A kérdés még áll: vajon mi fog történni? A póker zajlik, a pénz gyorsan gazdát cserél és vidám iszogatás közben (amiben egy erős ír házi wisky is közre játszik) előjönnek a sztorik, mindenki mesélni kezd. Közben újra megjelennek a metiles csavargók, és Mr. Lockhart (Kálid Artúr) hosszú monológjában egy egészen sajátos pokolképet fest le. A huligánkergetésből visszatérő Richart eztán arról mesél, milyen betegsége volt, majd kiderül az is, hogy Mr. Lockhart nem csak Sharky-t (Ilyés Róbert) ismeri, hanem Ivant (Gados Béla) is. A sztorikból szóváltás lesz, majd verekedés és alkoholgőzös veszekedés, amit békülés követ. Mivel már hajnalra jár az idő, Mr. Lockhart azt javasolja, játszanak még egy utolsó kört, aztán "zárják a boltot". Osztanak, és aki sorra kerül, emeli a tétet. A végére már hatalmas összeg van középen, és teríteni kell. Az ám, de ki nyert?

A darab egyszerűen brilliáns, csak dicsérni tudom. Még én is, aki általában hamar átlátja a helyzeteket, élvezni tudtam az események folyamát. Izgalomra vágysz? Szereted a furmányos cselekmény? Esetleg detektívsorozatok csurranó-cseppenő információinak és végső katarzisainak híve vagy? Akkor mindenképp meg kell nézned a darabot - és nem baj, ha elsőre nem fogod fel. Én sem tudtam. Egész úton hazafelé ezen gondolkoztam, hogy miként álljon össze a kép. De egy biztos: még egyszer be fogok ülni megnézni, mert érdekel, hátha más szemszögből sikerül meglátnom. Tégy úgy Te is ;)

A színházban van egy érdekes és figyelemreméltó szokás: a nézők véleményét/elégedettségét golyókkal mérik; azaz egy nagy üveghengerben ki vannak téve fagolyók, és két másik, kisebb edénybe kell beletenni őket attól függően, tetszett-e, avagy nem. Egy néző ma nemes egyszerűséggel kicserélte az eredeti tégelyt az IGEN szavazatok táljával, majd egy másik a maradékot és beleborította. Ezzel hálálták meg a darab 75. előadását!