A "LUNARDIA" c. BLOG A TENGERENRŐL

Ma este a Tengeren című előadásra voltam hivatalos a Bárka Színházba. Mivel még nem láttam a darabot, izgatottan vártam, mi sül ki belőle. A színészeket már láttam játszani külön-külön, de ebben az összeállításban még sosem. Az alapsztori a következő (idézve a színház honlapjáról):

Karácsony napján csöppenünk bele a két testvér, Sharky és Richard alkoholgőzös reggelébe, Sharky megpróbál emberi körülményeket teremteni a világtalan öccs lakásában, de nemigen megy neki, Richardnak kizárólag a pián jár az esze, majd felbukkan a kissé tesze-tosza Ivan is, Richard barátja, és egy felvonás alatt elindulnak a városba, hogy aztán visszatérjenek, s beállítson hozzájuk Sharky volt nejének jelenlegi pasija, Nicky egy feltűnően elegáns úrral, Mr. Lockharttal, majd elhatározzák, hogy az estét kedélyes pókerezéssel töltik. Csakhogy Mr. Lockhart közli Sharkyval, hogy a lelkéért jött, merthogy huszonévvel ezelőtt a börtönből való kiszabadulásáért cserébe éppen ezt ajánlotta neki. Mégpedig pókeren fogja elnyerni a lelkét: ha Mr. Lockhart nyer, Sharky megy vele a kikötőbe.

A darab lassan indul, eleinte azt sem érteni, miért nézzük. Elcsépelt szóviccek, káromkodások hada és persze Mucsi Zoltán (Richard) sokak által ismert eredeti stílusa fogadja a kedves nézőt. Csak nézzük, és nem értjük. Majd megjelenik még egy szereplő, és kisvártatva a teljes gárda a színpadon. És még mindig nem értjük, mi is a sztori - feltételezem persze, hogy más is úgy ül be a darabra, mint jómagam: nem olvassa el előtte, mit írnak róla :) Aztán a metilgőzös csavargók megjelenése hozza a várt fordulatot, ami egyben pattanásig feszíti a húrt az idegeken. Vajon mi fog történni? Aki szereti a horrorfilmeket vagy a túlvilági nyomozós sorozatokat ismeri már, hogy aki az Ördöggel köt üzletet, élve nem ússza meg az adósság megfizetését. A sztorit ezennel le is lehetne zárni, nincs már mit várni, már a szünetben haza lehet menni - gondolná a kedves néző. A felvonás végére azonban ismét kérdőjeleket raknak, így mindenképp érdemes beülni a második részre is. A kérdés még áll: vajon mi fog történni? A póker zajlik, a pénz gyorsan gazdát cserél és vidám iszogatás közben (amiben egy erős ír házi wisky is közre játszik) előjönnek a sztorik, mindenki mesélni kezd. Közben újra megjelennek a metiles csavargók, és Mr. Lockhart (Kálid Artúr) hosszú monológjában egy egészen sajátos pokolképet fest le. A huligánkergetésből visszatérő Richart eztán arról mesél, milyen betegsége volt, majd kiderül az is, hogy Mr. Lockhart nem csak Sharky-t (Ilyés Róbert) ismeri, hanem Ivant (Gados Béla) is. A sztorikból szóváltás lesz, majd verekedés és alkoholgőzös veszekedés, amit békülés követ. Mivel már hajnalra jár az idő, Mr. Lockhart azt javasolja, játszanak még egy utolsó kört, aztán "zárják a boltot". Osztanak, és aki sorra kerül, emeli a tétet. A végére már hatalmas összeg van középen, és teríteni kell. Az ám, de ki nyert?

A darab egyszerűen brilliáns, csak dicsérni tudom. Még én is, aki általában hamar átlátja a helyzeteket, élvezni tudtam az események folyamát. Izgalomra vágysz? Szereted a furmányos cselekmény? Esetleg detektívsorozatok csurranó-cseppenő információinak és végső katarzisainak híve vagy? Akkor mindenképp meg kell nézned a darabot - és nem baj, ha elsőre nem fogod fel. Én sem tudtam. Egész úton hazafelé ezen gondolkoztam, hogy miként álljon össze a kép. De egy biztos: még egyszer be fogok ülni megnézni, mert érdekel, hátha más szemszögből sikerül meglátnom. Tégy úgy Te is ;)

A színházban van egy érdekes és figyelemreméltó szokás: a nézők véleményét/elégedettségét golyókkal mérik; azaz egy nagy üveghengerben ki vannak téve fagolyók, és két másik, kisebb edénybe kell beletenni őket attól függően, tetszett-e, avagy nem. Egy néző ma nemes egyszerűséggel kicserélte az eredeti tégelyt az IGEN szavazatok táljával, majd egy másik a maradékot és beleborította. Ezzel hálálták meg a darab 75. előadását!