Momentán az Ördögkatlanban!

Interaktív impró-show – szórakoztató előadás a közönség ötletei alapján*.
A Momentán Társulat 2003 óta sikerrel játszott előadása 100% improvizáció. Nincs megírt szöveg, nincsenek előre kidolgozott poénok, nincsenek beépített nézők. Minden jelenet a közönség előtt, a nézők ötletei alapján születik. Elég, ha mondasz egy műfajt, egy helyszínt vagy egy foglalkozást, és máris a színpadon látod viszont.


Rövid, pörgős jelenetek, tele fordulatokkal és váratlan megoldásokkal. Egyetlen este alatt járhatsz lakótelepi fürdőszobában és illegális kaszinóban, találkozhatsz irigy kalózokkal és zaklatott HR menedzserekkel, elleshetsz intim hálószobatitkokat és mesteri meggymagozó technikákat, sőt főhősévé válhatsz egy romantikus, improvizált dalnak is.

Megszólalni nem kötelező. De érdemes.

Közreműködik: Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Nemes Takách Kata, Boldoghy Borbála, Pirisi László és Göttinger Pál.


* Interaktív = kölcsönös, közvetlen kapcsolaton alapuló

Improvizáció = rögtönzés, előzetes felkészülés nélküli előadás
Show = látványos szórakoztató műsor
Szórakozik = (társaságban) pihenést, felüdülést jelentő foglalatossággal kellemesen tölti idejét
Előadás = irodalmi, zenei stb. alkotásnak, látványosságnak, műsorszámnak közönség előtti bemutatása
Közönség = embereknek valamely szempontból összetartozó vagy egybegyűlt csoportja, rendszerint mint nézők vagy hallgatóság
Ötlet = hirtelen támadt (meglepő) gondolat***

A 2000-ben alakult Momentán Társulat több mint nyolcszáz alkalommal lépett már színpadra. Legnépszerűbb produkciójuk, a RögvEst mellett repertoárjukban hat különböző improvizációs előadás– HáziMozi, Fröccs, Ütközet, ImpróJam, Mini, Nulladik Óra –, valamint a Kex és Tea című irodalmi felolvasóest szerepel, amelyen az elmúlt tíz évben vendégül látták a kortárs irodalom színe-javát. Állandó budapesti játszóhelyük az IMPRÓ - Kreatív töltőállomás az Ó utcában.

***


"A felkészültség, a hozzáértés: az egy teátrális dolog. Látványos. Jól áll. Egy zenésznek a zenélés, mint cselekvéssor: jól áll. A színésznek az idők során sajátjává váló szerep: jól áll. Furcsa módon az öt percre előre sem tervező, minden jelenetét végigimprovizáló, semmilyen dramaturgiai vagy szöveges panelt nem alkalmazó Momentánnak is a felkészültség áll a legjobban... Nem arra az estére készültek fel konkrétan, hanem... erre az egészre. Lenyűgöző fantáziával, tipródás, hezitálás, önigazolási kényszer és biztonsági háló nélkül állnak a partner felől érkező kihívás elébe. Tudják, mi a segítség a másiknak, hogy miért hálás a közönség, hogy merre van egy jelenetből a kijárat, hogy meddig tartson valami, hogy hol a határ a színészi alakítás, az improvizáció és a tábortűzi jópofáskodás között. Nem félnek. Nem győzni akarnak, nem gondolják, hogy róluk szól az este, nem akarják lenyomni a kollégájukat... az egész este egy nagy rendelkezésre-állás. Partnernek, nézőnek, büfévendégnek, mindenkinek. Érzik ezt az emberek, és én is, ha odamegyek."

Göttinger Pál rendező (és vendég-műsorvezető)