Színházat TESZTel Temesvár

Vasárnapig tart a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, közismert nevén a TESZT. Az immár ötödik alkalommal hagyományosan májusban megszervezésre kerülő fesztivál az évad végének legfontosabb színházi eseménye Temesváron.

Vasárnapig tart a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó, közismert nevén a TESZT. Az immár ötödik alkalommal hagyományosan májusban megszervezésre kerülő fesztivál az évad végének legfontosabb színházi eseménye Temesváron. A 2012-es jubileumi fesztivál rendhagyó színházi eseménnyel kezdődött, ugyanis a hétnapos találkozót egy nagyszabású koprodukció előbemutatója nyitotta. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a budapesti Forte Társulat közösen mutatta be Henrik Ibsen művét, a Peer Gynt című drámai költeményt, melyet Horváth Csaba, a Forte Társulat megalapítója és vezetője, Magyarország egyik legelismertebb koreográfusa rendezett a két társulat színészeivel. Az előadást ősszel Budapesten és Temesváron is bemutatja a Forte és a temesvári színház.

Az egy hétig tartó találkozó keretében több olyan társulat lép fel, amelyek már számos díjat nyertek különböző rangos fesztiválokon, és évek óta „hazajárnak” Temesvárra előadásaikkal. A régió színházait és alkotóit képviselő újvidéki, szabadkai, aradi előadások mellett idén újdonságnak számít, hogy a temesvári hivatásos színházak közül mindhárom társulat (magyar, román, német) részt vesz a találkozón. A szűkebb régió mellett külföldi előadások, így például számos budapesti társulat is vendége a fesztiválnak, többségük az évek óta egyre erősödő mozgásszínházi vonalat erősíti. Természetesen a találkozó fő vonala mellett, a rendezvénysorozatot off-programok is színesítették, tegnap, lapzártánk után például Boris Kovač és a La Campanella koncertezett. 

Holnap, pénteken délután 5 órától a temesvári magyar társulat Immanuel Kant című előadása van műsoron. „Minden karikatúra” – mondja Thomas Bernhard Kantja. Az a Kant, akit a teljes megvakulás fenyeget, miközben az Amerikai Egyesült Államok felé tart, hogy tudását – cserében egy szemműtétért – az országnak átadja. Egy óceánjárón vagyunk, melynek utasai különböző színekben tűnnek fel; groteszk, olykor komikus figurák, akiket az „utazás” alatt , úgy tűnik, ugyanaz a menthetetlen és fájdalmas létállapot gyötör. Az Alexandru Colpacci rendezte produkciót a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadása követi este 9-től. „Az eredeti Hamlet”, William Shakespeare Hamlet című drámájának Arany János-féle fordításából átírt bűnügyi tragikomédia. 

Kriminilasztikus tragikomédia: jelenet a szabadkaiak Az eredeti Hamlet előadásábólSzombaton Vinnai András Furniturja látható délután 5-től a nagyteremben. A Göttinger Pál által színre vitt darab főhőse egy apaságra készülő férfiről, Shivak Shurmanról szól, aki „becsülettel átrágta magát a Kilenc hónap férfiszemmel, az Apák bibliája és egyéb ismeretterjesztő kiadványokon. Barátnője is van a gyermeknemzéshez. Már csak a lakását kellene átalakítania a gyermekáldáshoz. Ehhez nyújt segítséget a Furnitur lakberendezési áruház. Illetve ehhez pont nem. Azt viszont garantálják, hogy vásárlóik egy életre megtanulják, mi mindenre lehet használni egy ipari porszívót. Mindezt sok zenével, tánccal és hisztériával” – olvasható a darab ismertetőjében. 
Este 9-től a budapesti Pataky Klári Társulat Mi tudjátok ti? című előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A darab szlogenje: „Akarsz róla beszélni?” – végigkíséri az 55 perces előadást. Az elmúlás, a felejtés, az emlékezés témaköre bontakozik ki a színpadon, amelyhez Karády Katalin nosztalgikus dalai teremtenek zenei hátteret.

Vasárnap a temesvári román társulat Switch című produkciójára várják a közönséget délután 5-től, este 8-kor pedig a temesvári német társulat Mountainbikers előadása zárja a seregszemlét.

A fesztivál keretében a temesvári színház előadásaira jegyek elővételben 16 lejes teljes áron, illetve 8 lejért kedvezményesen, a meghívott színházak előadásaira pedig 20 lejes teljes áron, illetve 10 lejért kedvezményesen a színház jegyirodájában válthatók, illetve online is megvásárolhatók a www.biletmaster.ro és www.tm-t.ro címeken. A nézők a temesvári nemzeti színház, illetve a temesvári német színház előadásaira a színházak saját jegypénztáránál válthatnak jegyet.