POSZT és kvártély

A Katona és az Örkény Színház ezúttal nem kapott meghívót

Népszabadság • Szemere Katalin • 2008. április 3.
Kortárs magyar darabok és fiatal rendezők munkái - ezek dominálnak a június 5-14. közötti Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában. Kukorelly Endre író 141 előadásból emelte ki tizenhat "kedvencét".

A nyolcadik POSZT tanulsága is ugyanaz: a rendezők inkább a kamara-előadásokat favorizálják. Valószínűleg nem véletlen, hogy Kukorelly Endre is hat nagyszínpadi és tíz stúdióprodukciót válogatott egybe. A program több mint fele kortárs magyar darab, jó pár kimondottan ősbemutató. A szerzők között olvashatjuk Garaczi László, Térey János, Márton László nevét, sőt a műveket gyakran maga a rendező írta, helyenként némi segédlettel.

Az elmúlt évek állandó részvevői közül nem került versenybe a budapesti Katona József és az Örkény Színház. A Pécsen ritka vendégek közül most megmutatkozhat a József Attila Színház. Igaz, Az öreg hölgy látogatását Zsótér Sándor rendezte, akit a legtöbb teátrum delikát desszertként szolgál föl.

A Magyar Színház sem tudná hosszan sorolni, mely előadásait hívták meg korábban a pécsi fesztiválra. Most a Guelmino Sándor rendezte Hullámtörésre voksolt Kukorelly. Guelmino a fiatal, harmincas rendezőnemzedékbe tartozik, akárcsak Réthly Attila (Szabadaz Á!, Kaposvár), Pintér Béla (A Démon gyermekei, Pintér Béla és Társulata) és Urbán András (Urbi et Orbi, szabadkai Kosztolányi Dezső Színház).

Mundruczó Kornél nemcsak film-, hanem színházi rendezőként is kurrens, most a Bárkában készült Frankenstein-terv tetszett különösen a válogatónak. A Bárkából érkezik a Maladype Társulat Viharja is, amelyet a harmincas évei elején járó Balázs Zoltán állított színpadra. A rendező ugyanúgy nem újonc a POSZT-on, mint Bodó Viktor. Utóbbi többször dolgozott Nyíregyházán, most a Fotelt hívták versenybe. A legfrissebb rendezőgenerációból Funk Iván (Ivanov, Pécsi Nemzeti Színház), Göttinger Pál (Love&Money; székelyudvarhelyi Nézőpont Színház) és Dömötör Tamás (Czukorshow; szombathelyi Kamara Savaria) nevét olvashatjuk a POSZT-listán. (S ott lesz a KoMa Társulat is, friss diplomás színészek csapata, amely maga rendezte Garaczi Plazmáját.)

A negyvenesek nemzedékét képviseli Bagossy László Asztalizenéje a Radnótiból, Vidnyánszky Attila debreceni Úri murija, Bocsárdi László sepsiszentgyörgyi rendezése, az Yvonne, a burgundi hercegnő, az ötvenes Csizmadia Tibortól pedig a Nagyratörő került műsorba.