Kortárs külföldi dráma

litera.hu

1. alengyel2008.04.05. 23:04
A legtöbb európai országhoz képest nagyon kevés kortárs külföldi dráma kerül magyar színpadokra. Oka ennek a színházak érdektelensége, a rendezők, dramaturgok nagy részének teljes tájékozatlansága, általános szellemi tunyaságunk.

Az elmúlt év színházigazgatói pályázatai jól tükrözik elmaradottságunkat e téren: a szegedi négy különböző pályázat összes drámacíme között nem szerepelt egy sem az elmúlt harminc év nemzetközi drámaterméséből, a nyertes kecskeméti pályázat a kortárs magyar drámát ugyan kiemeli, de a kortárs külföldit szóra sem méltatja, a Nemzeti nyertes pályázatának kortárs külföldi fejezete egy tíz éves és négy húsz-huszonöt éves drámacímet tartalmaz.

Fontos volna, hogy a mai világirodalom iránti érdeklődésünket abban is kifejezzük, hogy figyelünk a minőségi kortárs színházbemutatókra és például a literán beszélgetünk róluk. E célra szánom ezt a topikot.

Vasárnap a Merlinben este nyolckor például bemutatásra kerül az egyik legizgalmasabb élő angol színpadi szerző, Martin Crimp egyik remekje, az a.N.N.a (Attempts on Her Life). Nem vagyok elfogulatlan, én fordítottam (Merényi Anna), mégis jó szívvel ajánlom mindenkinek a fiatal Göttinger Pál rendezését.

További információ: http://www.crimpanna.blogspot.com/

Minden visszajelzésnek örülünk.