OSCAR OLVASÓPRÓBA A MÓRICZ ZSIGMOND SZÍNHÁZBAN – SIMON KORNÉL RENDEZÉSE A SZÍNPADON

XX. századi francia bohózat, a két filmváltozatban is ismert Oscar olvasópróbáját tartották kedd délelőtt a Móricz Zsigmond Színházban. A férfi főszereplő Puskás Tivadar, a rendező Simon Kornél. A bemutató december 14-én lesz a Krúdy Kamarában.

A hétfői két olvasópróba után kedden az Oscar szereplőgárdája látott munkához Simon Kornél, a Centrál Színház színész-rendezője utasításai szerint.

Ahogy ő mondta: Tény, hogy az Oscar című film, amiről többen őrizhetünk kellemes emlékeket, annyira remek adaptációja volt ennek az egyébként színpadi műnek, amiben még Sylvester Stallone is jó színésznek mutatkozott. Én nagyon szeretem ezt a filmet, de a darabra nem azért esett a választásom, egyszerűen megkeresett Göttinger Pál, hogy az Oscar című vígjátékot, bohózatot megrendezzem. Igazából ez vígjáték is, meg bohózat is, mert a helyzet- és jellemkomikum is keveredik benne.

A rendező a moliére-i hagyományokra épülő, egy helyszínen, egy időben játszódó, feydeau-i utánérzéssel, igazi vérbő, nagyszabású, abszurdba hajló vígjátékra készül, amit a közelmúltban Székely Csaba újrafordított, és olyan jól sikerült, hogy olvasva is ellenállhatatlanul vicces.

A csapat nagyon erős. – fogalmazott Simon Kornél. 

A tegnapi Macbeth a padlóhoz szögezett, és sok mindenkit láthattam a színpadon.

Christian Magnier bohózatának főszerepét, melyet a legendás francia nevettető, Louis de Funés vitt sikerre, később pedig Sylvester Stallone jutalomjátéka volt, színházunk népszerű művésze, Puskás Tivadar alakítja.
Én Pusit személyesen ismerem, bár még nem dolgoztunk együtt soha, de kérdeztem egy rendező kollégámat, Szente Vajkot. Mondtam, hogy az Oscart rendezem Nyíregyházán. Kérdezte, hogy ki lesz a főszereplő. Mondtam, hogy Puskás Tivadar. Mondta, hogy oké, nyugodj meg, ez a zsebében van, ez biztos, hogy jól fog sikerülni. – árulta el a történetet Simon Kornél.

A művész úrnak sikerült igazi vígjátékot faragni, már az olvasópróbából is.

Pesten találkoztam vele, a Duna-parton. Összefutottunk, és megbeszéltük, hogy az olvasópróbán kitépek egy lapot a könyvből, hogy ez nem tetszik, és ő nagyon fel fogja húzni magát. Ezzel fogjuk a többieket meglepni. A többit nem árulhatom el, hogy hogyan alakul, mert ez egy kicsit krimi is. – avatott be a színház kulisszatitkaiba Puskás Tivadar.

Az Oscar bemutatója december 14-én lesz a Krúdy Kamarában. További szerepekben Szvrcsek Anita, Gulácsi Tamás, Kosik Anita és Tóth Zolka.

Matyasovszki Edit