Aki hozzánk jön, minőségi szolgáltatást vár

Nyíregyháza – A léc magasra került, ami nagy öröm és komoly felelősség.

Gyönyörű ajándékok kerültek a Móricz Zsigmond Színház képzeletbeli karácsonyfája alá: tavaly a bérlettulajdonosok száma 2505-tel emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és ez nem csak a nyíregyházi teátrum életében kiemelkedő, de más hazai színházak sem tudnak hasonló eredményt felmutatni. A társulat 2016-ban 379 előadást játszott, ez a szám a magunk mögött hagyott esztendőben 450-re emelkedett. Mindez természetesen a nézőszám és a bevételek növekedését is magával hozta: a fizetőnézők száma húsz százalékkal, 84 ezerről 101 ezerre nőtt, a jegybevétel pedig 29 százalékkal emelkedett. A léc tehát magasra került, ami egyrészt nagy öröm és komoly felelősség, másrészt nehéz feladat elé állítja Kirják Róbert ügyvezető igazgatót, aki azt vallja: a kimagasló adatok a korábbi évek szisztematikus építkezésének eredményei.

Egyetlen előadás erejéig sem engedhetünk a színvonalból.” Kirják Róbert

– A húsz százalékos nézőszám-emelkedés a „lehetetlen küldetés” kategóriába tartozik, éppen ezért nem is tartom reális célnak a növelését, én abban bízom, hogy a tavalyi szintet az idén is el tudjuk érni. Ez sem könnyű, de azt gondolom, hogy új ötletekkel, a magas szakmai színvonal megtartásával ez megvalósítható.
Három fontos szempont

– Úgy gondolom, a sikeres produkció előkészítésénél három szempontból kell kiindulnunk. Egyrészt fontos tudnunk, hogy a darabot máshol játszották-e már, és ha igen, milyen volt a fogadtatása. Ez persze önmagában még nem döntő tényező, egyrészt újdonságot is időnként érdemes műsorra tűzni, másrészt nézők, színházak, előadások is különböznek – ami valahol kudarcba fullad, másutt lehet még sikeres. Számos olyan művet ismer a színháztörténet, amelyet akár évszázadokig játszanak, pedig megbukott mondjuk a bemutatón. Mégis: nagyon fontos támpont egy mű előélete, korábbi sikereinek vagy bukásainak tanulmányozása. Fontos a rendező személye is – én, mielőtt felkérnék valakit, mindig utána nézek, hogy az adott művész melyik műfajban alkotott leginkább maradandót, és olyan előadás készítésére kérem fel, amelyről azt képzelem, hogy örömmel és inspiráltan tudna dolgozni benne. A siker harmadik pillére pedig a jó szereposztás – amihez adott egy remek társulat, fantasztikus színészekkel. A tapasztalataim azt mutatják, hogy ha mind a három szempont érvényesül, nem lehet nagyon mellényúlni. Természetesen ezek a szempontok kiegészülnek a saját ízlésemmel. Az első szempontnak kicsit ellentmondva minden évadban választok egy kockázatos előadást is: ez most a Sherlock Holmes – A sátán kutyája volt, amiben láttam fantáziát. A kockázatvállalás kifizetődött: a produkció a közönség nagy kedvence lett – mondja az ügyvezető igazgató, aki közönségbarát szemlélettel tekint a színházra.
Minőségi szórakoztatás

– Minden döntésünket az motiválja, hogy a nézőinknek mire van szükségük, hogy ők mire vágynak. Egy dologban teljesen biztos vagyok – és az eredmények is ezt támasztják alá –: a gagyit nem lehet sokáig eladni, aki hozzánk jön, minőségi szórakoztatást vár. De nem csak a saját előadásaink népszerűek: kedveltek a vendégprodukciók is – olyannyira, hogy ezekre napok alatt elfogynak a jegyek. Járom a színházakat, nézem az előadásokat, a legszínvonalasabb darabokat pedig megpróbáljuk Nyíregyházára hozni. Olyan produkciók ezek, amelyekre Budapesten hónapokkal előre elkapkodják a jegyeket, és amelyeket a rendezés vagy a színészi teljesítmény miatt minden színházrajongónak látnia kell. Ez komoly szervezőmunkát igényel, de a visszajelzések alapján egyértelműen látszik: nagy erre az igény. A társulat tagjai is örülnek ezen bemutatóknak, hiszen inspirációt jelent számukra más társulatok jelenléte, mint ahogy azokat a művészeket is örömmel látják, akik a saját előadásainkban lépnek színre, és akik plusz energiákat hoznak egy-egy darabba.

Fontosnak tartom, hogy az itt dolgozók jól érezzék magukat! Igyekszünk egyre javuló körülményeket biztosítani nekik, és ez nemcsak az anyagi feltételekre vonatkozik: járhatnak jógára, pilatesre vagy akár masszőrhöz is – mondja Kirják Róbert, akinek a színház vezetésén túl a szabadtéri nyár programjai és a VIDOR Fesztivál szervezése is a feladata.

– Tart a szabadtéri színpad átépítése: a nyáron befejeződő munkálatok után a kert hangulata megmarad, ám a kiszolgáló helyiségek kibővülnek és megújulnak, akárcsak a hang- és fénytechnika, de kicserélik a székeket is. A tavaly nyárra nem lehet panaszunk, hiszen kiváló produkciókat láthatott a közönség, és szinte valamennyi előadást telt ház előtt mutathatták be a Nyíregyházára érkező társulatok. Kiválóan sikerült a VIDOR Fesztivál is: minden úgy alakult, ahogy elterveztük. Ez többek között annak köszönhető, hogy bejáratott eseménysorozatról van szó, amelynek tizenhat éve alatt megtanultuk, mire kell figyelni, másrészt annyira aprólékosan megterveztük, hogy még kisebb fennakadások sem voltak. Az újítások pillanatok alatt beépültek a fesztivál mindennapjaiba, és nem csak a koncerteken voltak sokan, de a többi program is tömegeket vonzott. Már szervezzük az ideit, és úgy látom, minden adott ahhoz, hogy ebben az évben is a hagyományaihoz méltó, sikeres VIDOR-ral örvendeztessük meg az itt élőket és az ide érkezőket. – Természetesen ebben támogat bennünket a nyíregyházi önkormányzat, mint ahogy a színház működtetéséhez is minden segítséget megkapunk.

– KM-SZA –

Kiváló előadások kellenek
Számunkra nincs nagyobb elismerés annál, mint hogy ezeket az eredményeket egy olyan megyében sikerült elérnünk, ahol a kultúrára kevesebbet tudnak fordítani a családok, mint a fővárosban vagy az ország nyugati megyéiben. Nincs titok: olyan minőségű előadásokat kell kínálnunk, amelyekre szívesen áldoznak az emberek, és nem tehetjük meg, hogy akár csak egyetlen bemutató erejéig is engedjünk a színvonalból – mondja az igazgató.

forrás: http://www.szon.hu