Esterházy.

„Kedves mindenki, tudom, hogy bonyolítom az életeteket, elnézést, de le kell mondjam a szereplést - egészségügyi okokból. mostanra lett terminus, nem tudok változtatni rajta. jobb vóna, ha nem így vóna, de így van. p.” – kaptuk Esterházy Pétertől a(z akkor még nem is tudtuk, hogy mennyire) szomorú hírt tavaly júliusban.

Plakátunk is volt.
Úgy terveztük, hogy lesz beszélgetés (Jelenkoros), lesz dedikálás (a csurgóiak sátrában) és előtte a Hrabal könyve Grisnik Petrával. A program átalakult, a honlapra ezt írtuk:
„SAJNOS Esterházy Péternek az idén is közbejött valami, mégsem tud jönni hozzánk. Egyszer majd... (Grisnik Petra előtte csakazértis elmondja a Hrabal könyvét!)” 
De idén is úgy számoltunk, hogy hátha, hogy talán. Reménykedtünk.

Péter nem jöhet már, nekünk marad az emlékezés.
Grisnik Petra a "Hrabal könyve" előadásán

Augusztus 4-én 20.30-tól a kisharsányi templomkertbe várunk mindenkit, aki együtt emlékezne velünk.

Olvasunk EP-t, gyújtunk gyertyát, belenézünk a Göttinger Pál rendezte bárkás Haydn-be (Harminchárom változat Haydn-koponyára), belehallgatunk annak hangjátékváltozatába (utóbbiban Esterházy Péter szerepében: Esterházy Péter), és Grisnik Petra csakazértis elmondja a Hrabal könyvét. KJ, a csurgói gimnázium lelkésze EP hitről,szelídségről,megbocsátásról szóló szövegeiből olvas.

„Más a képzelet, és más a képzelődés, ahogy más a beszéd, és más a fecsegés. A képzelődés az élet törvénye szerint működik, és az éhen maradt vágyakat köddel eteti; a képzelet a lét törvénye szerint működik, és amit megteremt, műalkotást, tettet, gondolatot: valódi és igaz.” – írja EP.

Gyűljünk össze másfél, két órára, teremtsünk képzelettel valódit, meg igazat.

Jelenet a Bárka előadásából


A borító-portréhoz Garamvári Gábor fotóját használtuk fel, amely a Haydn-előadás közönségtalálkozóján készült a Bárka Színházban.