A pokolban, immár kilencedik alkalommal – Ördögkatlan 2016

Idén is kihagyhatatlan programokkal kecsegtet a Villányi-hegység falvaiban – idén Nagyharsányban, Kisharsányban, Beremenden és Villánykövesden - kilencedik alkalommal megrendezendő összművészeti fesztivál.

Én már sokadszorra látogatok el, és nem véletlen az állandó visszatérés: van valami ebben az 5 napban, ami visszahív és nem ereszt. Győződjetek meg róla ti is!

Rengeteg produkció várja a közönséget a legkülönfélébb műfajokból és stílusokból. Nemcsak színház, zene és képzőművészet, de irodalom, beszélgetések, workshopok is várják a kultúra apró fellegvárában kikapcsolódni vágyókat. Jöjjön tehát egy kis ízelítő, szemezgessünk a sok különlegességből!

Az idei fesztiválnak van egy tematikája, ami mindössze annyi: fiatalok. Fiatalok felkarolása. Azoké a fiataloké, akiknek ha lehetőséget adnak, egyszer majd szakmájuk öregei lehetnek. Ez egy fontos és szép misszió, ennek fényében megmutathatják magukat színésznövendékek Budapestről, Kaposvárról, Szentesről, operatőr hallgatók és fiatal zenészek is. Ha a Katlanban helyük van, érdemes lesz figyelni rájuk!

Minden évben van néhány díszvendége is a fesztiválnak: ők idén Udvaros Dorottya,Kovács Gerzson Péter és Both Miklós. Színész, táncos és zenész. Udvarost az Őszi szonáta című darabban láthatjuk, KGT Deja vu és Menetfény című koreográfiáit hozza a Nemzeti Táncszínházból, Both Miki pedig kisharsányi műhelyében kutatja az ukrán zenei gyökereket.

Kisharsányba, a Kovács Udvarházba idén a Caminus programsorozat költözik be, ahol néző és előadó együtt alkot, ahol a közönség közösséggé válhat. A caminus szó egyébként tűzhelyet jelent, átvitt értelemben tehát az otthon melegét. Lesz workshop fizikai színházi tanulókkal és parkour is a merészebbeknek. Fiatalok alkotnak, élnek, újrahasznosítanak, reggeli tornáznak, játszanak, szóval nagyon családias lesz az egész, érdemes lesz végigböngészni a programjaikat!

Színházban nagyon erős volt mindig is a fesztivál. Scherer Péter rendezésében évről évre nagyon jó kamaraelőadásokat láthatunk, idén a Soha senkinek című darabot hozzák el, Simkó Katalin főszereplésével. Nem könnyű anyag, középpontban a szexuális bűncselekmények, a családon belüli erőszak áll, de fontos darab, meg kell nézni! A Pesti Magyar Színiakadémia másodéves növendékei a Hullám című darabot adják elő Kisharsányban, ez sem lesz könnyen emészthető: hatalom, felelősség, közösség és iránymutatás a témája a német történet ihlette darabnak. A kaposvári egyetemisták Weöres Sándor Psychéjét állítják színpadra, és próbálják meg keretek közé szorítani a lázadás, a tobzódó szabadság és fiatalság elképzelt asszonyát. És persze a hagyomány az hagyomány: idén sem lehet Ördögkatlan Mulatság nélkül: Bérczes László rendezésében Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz játsszák a soha el nem évülő darabot ismét. (Tipp: Ha nem akartok lemaradni a darabokról, akkor érdemes idejében sorban állni a faluk információs pultjainál: ott kaphattok sorszámokat a kívánt előadásokra a korlátozott helyek miatt!)

Irodalom terén idén is lesz slam poetry a Vylyan teraszon, a fesztivál legszebb helyszínén, ahol többek között Simon Márton, Pion István és idén először üde színfoltként Kemény Zsófi szövegelését hallgathatjuk egy pohár Vylyan Kakas Roséval a kézben. A slammelés előtt közvetlenül pedig a tehetséges Kemény-családot – Istvánt, Lilit és Zsófit - faggatja majd Kovács József Csurgóról. (Kemény Zsófinak egyébként nemrég jelent meg verseskötete Nyílt láng használata címmel, kedvet hozhat a slam esthez!)

A napközben szerzett élmények legjobb levezetése persze a zene, amiből remek csokor gyűlt össze. A zene és az irodalom szerelemgyerekeként a Rájátszás is itt lesz az új albummal és többek között Erdős Virággal, Háy Jánossal, Egyedi Petivel és Beck Zolival. A magyar alternatív rock szentháromsága idén is jelen lesz: a Quimby és a Kiscsillag a nagyszínpadon nyitja és zárja a fesztivált, míg a 30y a kisharsányi Teleki kertben ad majd kisebb és személyesebb hangvételű koncertet. Ezenkívül a Besh o droM fog még forró hangulatot teremteni, jön Péterfy Bori & Love Band, a Parno Graszt és a PASO. A nagy nevek mellett érdemes figyelni a tehetséges fiatal zenészek koncertjeire, mert lesz belőlük jó pár. Én a pécsi Junkie Jack Flash-t jó szívvel ajánlom, remek hangzású és érdekes fiatal csapat!

Ha úgy érzed, a nyáron már fesztiváloztál és kicsit túlléptél a költségvetéseden, az Ördögkatlant akkor sem kell kihagynod!

Az ötnapos bérlet augusztus 1-ig 10.000 Ft, míg a napijegy 3500 Ft. A helyszínen sem ugranak meg nagyon az árak, ott 12.000 és 3900 Ft-ért juthatunk az élményekhez. Szóval miért is haboznál?