Indul az EUROPA CANTAT

A tárgymutatóban:
Több mint 4000 regisztrált résztvevő több mint félszáz országból, minden generációnak szóló populáris programok, táncházak, kiállítások, 40 szakmai és megannyi felfedező műhely, zenei expo, valamint karnagyoknak és zeneszerzőknek szervezett kurzusok – ez az idei EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztivál, aminek idén városunk ad otthont július 24-től augusztus 2-ig.

Pécs felkészült, hogy - a CANTAT történetében immár másodszor - otthont adjon a programsorozatnak. A rendezvény népszerűségét minden bizonnyal erősíti, hogy a szabadtéri programjai ingyenesen látogathatók, így minden érdeklődő része lehet az élménynek, ami 1961 óta Európa egyik legnépszerűbb fesztiválja. Kivételes kezdeményezésként idén nemcsak országunk, de a déli régió nemzetiségei is bemutatkoznak a fesztiválon, így az Ablak a Szomszédainkra kezdeményezés nyomán a közönség ízelítőt kap Szlovénia, Horvátország és Szerbia kultúrájából, gasztronómiai különlegességeiből. Nagy várakozás övezi a 26-ai éjszakát, amikor a belvárosi udvarokban kórus performance-okkal és flashmobokkal jelentkezik a Kórusok Éjszakája kezdeményezés. A fesztivál étlapján olyan jól ismert és népszerű fogások is megtalálhatók lesznek, mint az esti közös éneklések, amik mindig varázslatos hangulatban telnek, és idén a svájci karnagy, Michael Gohl és a Pécsi Egyetemi Kórus közreműködésével valósulnak meg az igéző Dóm téren, valamint az egynapos ún. Felfedező műhelyek is várják a résztvevőket. A rövid, akár laikusok számára is izgalmas kurzusokon az érdeklődők változatos módon ismerkedhetnek meg a kóruséneklés színes és közösségépítő világával.

Igazán különleges élménynek ígérkezik a fesztivál hivatalos nyitóünnepsége, amely során bemutatásra kerül Tillai Aurél Liszt-díjas zeneszerző-karnagyDicsőítő Ének című darabja. Emellett több mint 200 kórusénekes, a Pannon Filharmonikusok, a Mecsek Táncegyüttes, a Zengő Táncegyüttes, a német Singer Pur, az Olasz Ifjúsági Kórus és az EUROPA CANTAT két nagykövetkórusa, a Bartók Béla Férfikar és a VoiSingers is közreműködik a nagyszabású eseményen. Kodály Kállay kettősét a Pannon Filharmonikusok, a Mecsek Táncegyüttes és pécsi kórusok adják elő.

A közönség itt hallhatja először a fesztivál hivatalos dalának, a Sing Sing!-nek szimfonikus zenekari átiratát, és bemutatkozik a fesztivál bábja is! A Székesegyház is különleges fényfestés öltözéket kap az estére. A nyitóünnepség rendezője: Göttinger Pál.

Az idei programsorozaton a Magyar Rádió Énekkara, a finn Rajaton, az Afrikai Ifjúsági Kórus, a német Singer Pur és a Jazzation is gondoskodik arról, hogy megtaláljuk a közös hangot.

A legtöbb koncert ingyenes, azonban néhányhoz a limitált férőhelyek száma miatt regisztráció szükséges. A jegyek már most vészesen fogynak, érdemes időben regisztrálni, amelyet az alábbi linken egyszerűen meg is tehet.


A Kodály Központban rendezett koncertek egységesen 1500 forintba kerülnek, jegyvásárlás itt:


AZ EUROPA CANTAT menetrendje, részletes programleírások, a résztvevők és közönség számára érdekes információk a fesztivál hivatalos honlapján, awww.ecpecs2015.hu oldalon olvashatók.

(A cikk megjelenését az EUROPA CANTAT támogatta.)
Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. Az itt megjelenő cikkek az internetről és más forrásokból összegyűlő anyagok. A forrást a bejegyzések végén lehet megtalálni.
Képek

Men of the Docks