Az Ördögkatlan Fesztivál is megkapta az EFFE-minősítést 2015-2016-ra.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Budapest, 2015. május 21. (Az EFA május 20-i brüsszeli közleménye)

Az EFA 2015. május 20-án közreadta a 2015-2016-os évre EFFE-minősítést kapott fesztiválok listáját. A nemzeti zsűrik illetve a nemzetközi zsűri értékelő munkájának megfelelően 31 ország 761 fesztiválja került be az EFFE-minősítettek első körébe. A minősített fesztiválok listája megtekinthető a www.effe.eu honlapon. Az online fesztiválkalauz, amely Európa legjobb fesztiváljairól tájékoztatja majd a közönséget, 2015 nyarán indul el.

Az EFFE (Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért), az Európai Fesztivál Szövetség programjának célja, Európa fesztiváljainak megismertetése a szélesebb közönséggel, a szakmabeliek számára pedig a kapcsolatteremtés. Az EFFE projektje olyan új, nemzetközi fesztiválközösséget teremt, amelynek tagjai ugyanúgy elkötelezettek a művészetek, a művészeti értékek, mint a helyi közösség és az európai értékek iránt. Az EFFE platformja friss információval látja el a fesztivállátogatókat világszerte, arra ösztönözve a szakmabelieket és a széles közönséget egyaránt, hogy vegyenek részt az európai fesztiválok színesítésében. Mindenek előtt azonban az EFFE – a minősítéssel – szeretné elismerni a fesztiválszervezők mindennapos, helyben, az adott közösséggel végzett munkáját, a művészeti szcénáért kifejtett kiemelkedő erőfeszítését.

A 2014 nyarán meghirdetett pályázati felhívásra fesztiválok százai jelentkeztek, hogy bizonyítsák a művészeti színvonal és a helyi közösség iránti elkötelezettségüket, az európai és nemzetközi színtéren végzett munkájukat. Az egyes országok nemzeti csomópontok által kinevezett szakértőkből álló zsűrije értékelte, pontozta a beérkezett pályázatokat, melyet később a nemzeti csomópontok a nemzetközi zsűri elé terjesztettek jóváhagyásra – így születtek meg az első EFFE-minősítések 2015 májusára.

Nagyon örülünk, hogy az EFFE-projekt eredményeképpen megszülethetett az EFFE-minősítettek első generációja, amely mindenek előtt a művészeti minőséget képviseli; fontos az is, hogy ezeknek a fesztiváloknak helyi, nemzeti és nemzetközi szinten is jelentős hatásuk van. A minősítettek 31 európai országot képviselnek és a műfajok rendkívül széles skáláját ölelik fel, igazán változatos programot kínálva ezzel közönségüknek – mondta Vincent Baudriller, az EFFE nemzetközi zsűri elnöke, a lausanne-i Théâtre Vidy igazgatója, az Avignoni Fesztivál volt igazgatója. – A világszerte jól ismert kulturális fesztiváloktól kezdve a csak a megszállott bennfentesek által ismert eklektikus eseményekig, hihetetlenül sokféle fesztivál alkotja az EFFE közösségét – tette hozzá.

A 2015-2016-os EFFE-minősítetteket egy online és egy nyomtatott fesztiválkalauz mutatja majd be, melyek 2015 nyártól illetve ősztől lesznek elérhetőek. A fesztiválkalauz segíteni fogja a fesztiválokat abban, hogy átléphessék határaikat és a fesztiválszervezők és egyéb szereplők, vagy akár a fesztiválközösségek között új kapcsolatok jöhessenek létre. A kalauz az Európán kívüli közönség számára is tájékozódási pontként szolgálhat az európai fesztiválkínálatot illetően.

Darko Brlek, az Európai Fesztivál Szövetség elnöke kifejtette: “Örülök, hogy az EFA a már kiépített hálózatát egy új platform kialakítására használja fel, amely a fesztiválszcéna erős támogatására számíthat, és amely így valóban képes összekötni a közönséget egy sor kiváló és egymástól nagyon különböző fesztivállal. Az EFFE mindezt egy egyedi fesztiválközösség megteremtésével érte el – igazi adomány ez az európai kultúra számára, melynek hihetetlen sokszínűsége éppen Európa fesztiváljaiban ölt testet.”

A minősítést nyert fesztiválokat az európai programot Magyarországon koordináló Magyar Fesztivál Szövetség május 28-án üdvözli és mutatja be hivatalosan. A programról bővebb felvilágosítást az MFSz honlapján, illetve a www.effe.eu címen talál. effe@fesztivalszovetseg.hu