Rendkívüli Verdi előadás hétvégén a Kolozsvári Magyar Operában

Méltó módon emlékeznek meg Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulójáról

Giuseppe Verdi műveit a 19. század közepén kezdték játszani világszerte, és hihetetlen gyorsasággal, a nagy zeneszerző felfedezésével szinte egyidőben színpadra állították Kolozsváron is. A Verdi-operák másfél évszázada a Kolozsvári Magyar Opera repertoárjának állandó részét képezik, 2013-ban pedig újabb három címmel bővül a lista.

A zeneszerző méltatlanul keveset játszott műveiről van szó, amelyeket a legismertebb német drámaíró, Friedrich Schiller neve köt össze, hiszen mindhárom opera Schiller egy-egy színdarabján alapul.

A Schiller-trilógia színpadra állítása több szempontból egyedi: elsősorban persze azért, mert a Szent Johannát, A haramiákat és a Luisa Millert országos premierben mutatjuk be. De nem kevésbé különleges az az együttműködés sem, amelynek eredményeként a három bemutató létrejött, hiszen a világ két magyar operaháza (a kolozsvári és a budapesti) közös projektjéről van szó. A Schiller-trilógia színpadra állítása új tartalommal tölti meg a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Magyar Állami Operaház 2006-ban létrejött együttműködési megállapodását, amely eddig főként vendégszereplések formájában valósult meg.

Egyedi az a koncepció is, amelynek mentén a három produkció megszületett. Három fiatal erdélyi és magyarországi, az opera világa iránt érdeklődő színházi rendezőt kértünk fel az előadások színpadra állítására, akik most járnak abban az életkorban, amennyi idősen Verdi a Schiller-trilógiát megírta. Zakariás Zalán, Göttinger Pál és Szőcs Artúr megmutatta, hogy képes ugyanolyan hangulatú, de mégis eltérő, önálló karakterű előadásokat színre vinni, úgy aktualizálva Verdi műveit, hogy azok zenei üzenete csorbítatlan maradjon. Ráadásul a koprodukciót zenei téren is az erdélyi és magyarországi, magyar és román – vagy akár mexikói származású - művészek példátlan együttműködése jellemzi.

A Schiller-trilógia a nagy zeneszerző kevésbé ismert, fiatalkori arcát mutatja meg a közönségnek, egy egyedülálló projekt révén, méltó módon megemlékezve Giuseppe Verdi születésének 200. évfordulójáról.