Három nap, három remekmű: óriási siker volt a Verdi-trilógia

Úgy játszottak gyakorlatilag telt ház előtt három napig a magyar operában, hogy közben Kolozsváron ezerrel zajlottak az események.

Amikor Luisa Miller már harmadszor is "meghalt" vasárnap este a Kolozsvári Magyar Opera színpadán, már érezhető volt a feszültség a közönségben. Nyugtalanul fészkelődtek az emberek a székükben, hogy végre megtapsolhatják a Luisa szerepében óriásit alakító Kolonits Klárát. Amellett persze, hogy minden tapsot megérdemelt, mert rég éreztünk ennyire átütőnek egy operát, ez a brávókkal vegyített tapsvihar természetesen egy kicsit a kolozsvári opera újszerű vállalkozásának, a háromnapos Verdi-minifesztiválnak is szólt. 

A budapesti Állami Operaházzal közösen olyan projektet hoztak létre, amely még a legelvetemültebb operakerülőket is arra sarkallta, hogy ismerkedjenek a műfajjal. A Kolozsvári Magyar Operában december 6. és 8. között három Verdi opera, a Szent Johanna, A haramiák és Luisa Miller országos bemutatójára került sor, és nem véletlen, hogy a három nap alatt több mint 2300 operakedvelő nézte meg a Schiller-drámákra komponált remekműveket.

„Örömmel tölt el a közönség reakciója, hiszen egy rendkívül ambíciós projektről volt szó, amelyet a társulat rengeteg munkával és odaadással vitt véghez. A közönség nagy érdeklődése, valamint a minden egyes opera utáni hosszas taps nemcsak a Kolozsvári Magyar Opera munkájának értékelését bizonyította, hanem tiszteletet is jelentett az opera, mint műfaj, és Giuseppe Verdi munkássága iránt is” – nyilatkozta Szép Gyula, az intézmény igazgatója. 

Akár a budapesti bemutatókon, itthon is óriási tapsvihar kísérte az egyes áriákat, majd éljenezéssel köszönte a közönség a kiváló produkciókat. 
„Külön öröm volt látni azt is, hogy a három nap alatt egy olyan fiatal réteg is megmozdult, amely ritkán, vagy alig fejti ki érdeklődését a műfaj iránt. A magyar és román nyelvű feliratozás megvalósítása viszont nyitást jelentett egy nagyobb közönség számára” – hangsúlyozta az igazgató. 

A három produkció Szőcs Artúr, Göttinger Pál és Zakariás Zalán rendezésében került színpadra. A trilógia művészeti vezetője és karmestere Selmeczi György volt. A színpadon kiváló kolozsvári, bel- és külföldi szólisták működtek együtt, mint például Pataki Adorján, Cristian Mogoşan, Yolanda Covacinschi, Balla Sándor, Hector Lopez Mendoza, Szilágyi János, Sándor Árpád, Massanyi Viktor, Egyed Apollonia, Veress Orsolya, Károlyi Katalinés a már említett Kolonits Klára.

Az opera közleménye szerint trilógia formájában a három opera az idei évadban többet nem lesz látható, viszont egyedi produkcióként a Szent Johanna és A haramiák a következő hónapokban is műsoron maradnak.