Töltsd kultúrával az ünnepek közötti időszakot! – 10 jó budapesti program

Mind tudjuk, az ideális az lenne, ha az ünnepek között megállna kicsit az idő, és végre mindent megcsinálhatnánk, amit addig csak terveztünk. Ha erre nincs is lehetőségünk, egy-két családi találkozó és takarítás közé beiktathatunk néhány olyan kulturális programot, amelyek mellett az egész család kikapcsolódhat! Kiállításmegnyitó, színházi előadás, operabeavató és jazzkoncert – 10 programot válogattunk az ünnepek közötti időszakra.

Az utolsó bárány

Ezt a december 24-i programot családosoknak ajánljuk, 6 év fölötti gyerekeknek és gyereklelkű szüleiknek! Tavaly mutatta be a Budapest Bábszínház az Ulrich Hub vicces könyve alapján készült, Az utolsó bárány című előadást. Zöld mező, idilli rétek és a legfinomabb jutalomfalatok egész Keleten, amire egy nyáj ácsingózhat. A báránycsapat álmát három komoly pásztor vigyázza terebélyes subáikban. Ám egy este új csillag jelenik meg Betlehem fölött, és a bárányok arra ébrednek, hogy a pásztoraik eltűntek. Vajon az ufók rabolták el a pásztoraikat, vagy igazat mondott az a kecske, és valóban ahhoz a híres újszülötthöz siettek el, aki állítólag ha nagy lesz, megmenti majd a világot?

További infókat itt találtok.

Tarnóczi Jakab és Varga Zsófia: Extázis

Fenntartható-e a boldogság állapota? Ha igen, a közösségnek vagy az egyénnek van-e nagyobb szerepe benne? Hogyan látja Magyarország jövőjét az Y és a Z generáció? Ki lehet-e lépni a ciklikusan ismétlődő problémák örvényéből, vagy csak egy mesterségesen létrehozott menedék segíthet a társadalmi rendszeren belül?


Izgatottan vártuk a Katona új bemutatóját, ami többek között a fenti kérdéseket boncolgatja. Az előadást a két ünnep között is elcsíphetjük, december 26-ra még találunk néhány jegyet erre a több szálon és több idősíkon futó multimédia-eseményre.

További infókat itt találtok.



W. A. Mozart: A varázsfuvola (ifjúsági előadás)

Idén karácsonykor is műsorra tűzik az Urániában A varázsfuvola ifjúsági, rövidített változatát a Met produkciójában.

Ez volt a legelső, mérföldkőnek számító előadás a Metropolitan Opera élő, HD-közvetítéseinek történetében, melyek mára számos díjat nyertek, és világszerte több millió embert vonzanak a mozivásznak elé. A hazai közönség számára igazi különlegesség az előadás, ugyanis az Éj királynője szerepében a Kossuth-díjas és Prima Primissima Díjas Miklósa Erika látható!

További infókat itt találtok.



Operabeavató: Bohémélet (4. rész)

Folytatódik a Magyar Zene Háza Operabeavató sorozata, amelyben az operát teszik bárki számára elérhetővé és élvezhetővé. A nézőket az előadásokon az ötletgazda, Dinyés Dániel vezeti be a zene rejtelmeibe, míg az operai próbafolyamatba Göttinger Pál rendező enged betekintést, méghozzá a hazai operajátszás legismertebb művészeinek társaságában. Mindennek középpontjában az improvizáció áll, a néző előtt próbált jelenetek garantálják a szórakozást.

Az Operabeavatókon minden megtörténik, aminek egy hagyományos előadás során nem lenne szabad megtörténnie! A legnagyobb operákat humoros és közérthető formában ízekre szedő, beszélgetős koncertek minden alkalma egyedi és megismételhetetlen.

További infókat itt találtok.


Kulturálódjatok anélkül, hogy kimozdulnátok otthonról!

Megértjük azt is, ha valaki a szabad(abb)napokat nem császkálással töltené, hanem inkább pihenne. Ilyenkor a legjobb döntés egy finom tea és egy jó könyv, és időt szánni arra, hogy beszippantson a történet! Ebben a cikkünkben 5 olyan könyvet válogattunk össze, amelyeket nemcsak másoknak szerezhetünk be ajándék gyanánt, hanem saját magunkat is meglephetjük velük. Az élmény garantált!




L.A. Suzi New Year Special

Búbánatos magyar nóták és dallamos kávéházi punk sanzonok... Erre készülhetünk december 28-án a Marczibányi Téri Művelődési Központ kamaratermében. Az L.A. Suzi Szalai Anna és Dorozsmai Gergő tavaly alakult formációja, mely különleges gitár- és zongorajátékok kíséretében kalauzol minket az önutálat és a kiégés mezejére, amit a népies dallamok és a humor tesz még szórakoztatóbbá. Egy pohár pezsgő kísérheti a koncertet és fokozhatja a hangulatot ezen az előszilveszteri eseményen.

További infókat itt találtok.

Székely Csaba: Bányavíz

A nagysikerű Bánya-trilógia harmadik részét nézhetjük meg december 28-án a Szkénében. Székely Csaba drámájában a helyszín egy székely falu, valahol egy bányavidéken. Most a korábbi részekben sokat emlegetett plébános és az ő különös szeretője körül forog a történet. A kívülálló hős ezúttal Márton, akit a pap a nevelt fiaként emleget, aki szobrokat farag, verseket ír, és arról ábrándozik, hogy majd kiszakad innen, és máshol próbál szerencsét...

További infókat itt találtok.



Ingyenes Jam Session: Oláh Zoltán Trio

Nagyon idilli a lágy jazz-zenét a karácsonyfa mellett hallgatni, de még hangulatosabb, ha élőben, egy szuper koncerten tesszük ugyanezt! A Budapest Jazz Club ingyenes Jam Sessionjei az ünnepek között is folytatódnak, december 30-án pedig az Oláh Zoltán Trio lép fel egy késő estébe nyúló örömzenélés erejéig.

További infókat itt találtok.



Zeus x Acrylic on Canvas

Az elektronikus zenei szintéren jellemzően technikai jellegű borítóesztétikával találkozhatunk, mivel sok producer választ digitális vagy mesterséges intelligencia által generált dizájnt. Két venezuelai születésű művész találkozása a budapesti Sziget Fesztiválon 2022 nyarán azonban egy merőben új dolgot hívott életre e téren: Joone, az Acrylic on Canvas nevű elektronikus zenei kiadó alapítója felkérte Zeus Salas festőművész-performert, hogy készítsen 12 egyedi művészi alkotást a kiadó 2023/2024-es megjelenéseihez.

Zeus festői gesztusai képzőművészeti mikrovilágokat hoztak létre a vásznakon a kiadó zenészei által generált dallamokhoz. 20x20 cm-es festményei egyedi műalkotások, amelyek bár kissé eltérnek a festő megszokott stílusától, mégis hűek maradnak organikus kompozícióihoz, szimbólumaihoz és expresszív kifejezésmódjához. Ennek eredményeként tökéletesen illeszkednek az elektronikus trackek üteméhez, ritmikai váltásaihoz, és pozitív fogadtatásra találnak a zenészek és a rajongók körében egyaránt. December 30-án a képzőművészet és a zene szerelmeseit várják a szervezők a The Workshopba, a kiállítás megnyitójára és az azt követő partira, ahol megismerhetjük a műveket és az AOC zenei világát.

További infókat itt találtok.



Kovács Adrián–Vecsei H. Miklós–ifj. Vidnyánszky Attila: A nagy Gatsby

Kevés parádésabb színházi előadás van, amivel zárni lehetne az idei évet, mint A nagy Gatsby. A kultikus regény szereplői a Víg színpadán kelnek életre. Gatsby, a titokzatos múltú aranyifjú fényűző világot teremt maga körül, hogy visszaszerezze élete nagy szerelmét, Daisyt. Ebbe a luxussal, féktelenséggel és kétségbeeséssel teli világba invitálnak a színészek december 31-én két időpontban is, 14:30-tól és 19 órától.

További infókat itt találtok.