Dinyés Dániel: „Semmi olyannal nem foglalkozom, ami kötelesség”

Dinyés Dániel karmester, zeneszerző 2022-ben nyerte el az Art is Business Díjat, a Fidelio – Kulturális mecénás kategóriában.

Idén ötödik alkalommal adjuk át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől, azaz olyan együttműködéseket hoztak létre, amelyek során értéket teremtettek. A közelgő, december 13-ai díjátadónk kapcsán kérdeztük a zeneszerzőt az aktualitásokról.

Dinyés lehetőségeihez mérten egész életében segíti művésztársait. Fellépésein, ha kell, inkább lemond saját gázsijáról, hogy kollégái több pénzt kapjanak. Önkéntes missziója egész életét áthatja. A kezdetektől fogva ingyen tanít mindenkit, mert számára a tudás átadása mindig fontosabb volt a megszerezhető anyagi javaknál.

2020-tól három éven át a Szegedi Nemzeti Színház zeneigazgatójaként dolgozott, de tavaly év végén elhatározta, otthagyja a színházat és alkotói szabadságra megy. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy klasszikus értelemben vett pihenéssel töltené az idejét. „Nem vállalok színházi munkát, az összes futó darabomból kiléptem, csakis olyan dolgokkal foglalkozom, amelyek feltöltenek és inspirálnak. Elkezdtem újra csak zeneszerzőként tevékenykedni. Nagyon sokat komponálok.”

Dinyés egy új, hiánypótló podcastsorozat készítésébe is belefogott: Magyarország összes jelenleg komponáló klasszikus zeneszerzőjével beszélget az alkotómunkáról. „Szakmabeliként olyan kérdéseket teszek fel, amelyeket mások nem mernek megkérdezni, például, hogy valójában mit is csinálunk mi, zeneszerzők, amikor azt mondjuk, komponálunk. Nagyságrendileg száztíz ember foglalkozik jelenleg a komolyzene területén zeneszerzéssel, így elhatároztam, hogyha tudok, akkor mindegyikőjükkel leülök beszélgetni” – mondja.

A két-három évre tervezett Hangok közt című sorozatból huszonnyolc interjú már elkészült. Az első adások január elején indulnak a Magyar Zene Háza támogatásával és elérhetőek lesznek a Magyar Zene Háza honlapján, valamint a Spotify-on is. „Ilyen jellegű átfogó sorozat még soha nem készült itthon, hogy az egy időben dolgozó zeneszerzők mindegyike egy-egy interjúban beszél a szakmájáról. Így egy Európa-szerte, de talán világszinten is egyedülálló látleletet kapnak a hallgatók a mai kor zeneszerzőiről. Elhatároztam, hogy mindenfajta ideológiától és politikai hovatartozástól függetlenül beszélgetek mindenkivel. Mint zeneszerző a zeneszerzővel.”

A rendkívül népszerű, a Magyar Zene Házában havi kétszer műsorra kerülő Operabeavató-sorozatot továbbra is együtt vezeti Göttinger Pál rendezővel. Dinyés az Operabeavató részeként Závada Péterrel és Göttinger Pállal operát ír: minden hónapban egy-egy jelenetet dolgoznak ki, az évad végén pedig egy új, egyfelvonásos opera születik majd ezekből a havi részletekből. Emellett december 9-én mutatják be a Magyar Rádió Kórusának írt új a capella-darabját, új hegedűversenye pedig először a Budapesti Fesztiválzenekar belső versenyén hallható majd, januárban.

„Valójában pihenek, mert most végre csak azt csinálom, amihez kedvem van. Az utóbbi tíz évben mindig valamifajta vezetői posztot töltöttem be. A munkám részeként sok emberre kellett figyelnem, megoldani a problémáikat, és egyre kevesebb idő jutott a zenével, zeneszerzéssel tölteni az időmet, ami a szakmám. Több mint huszonöt évet dolgoztam színházaknál és több mint száz produkciót készítettem. Jelenleg ott tartok, hogy egyáltalán nem hiányzik a színház. Belefáradtam. Így semmi olyannal nem foglalkozom, ami kötelesség vagy amit másokért vállaltam, végre csak komponálok. És hosszú könyveket olvasgatok.”