Telefondoktor-kritika a kritikult blogról

Fordulatos és izgalmas cselekmény, remek karakterek, változatos helyszínek. Mindez egyetlen színész előadásában.

A telefondoktor egy nagyon egyszerű, mégis rendkívül kreatív alapötleten nyugszik,mi szerint főhősünk Békés Dénes ( Göttinger Pál) szülész nőgyógyász véletlenül bezárja magát orvosi rendelőjébe, így kénytelen lesz minden további napi teendőjét telefonon keresztül megoldni. Csakhogy ez korántsem bizonyul egyszerű feladatnak és a kezdeti problémákat követő katasztrofális fejlemények után lassan rá kell jönnie, hogy már nem csupán az aznapi tervei de eddigi,oly nagy gonddal és megannyi hazugsággal rendben tartott élete is kártyavárként omolhat össze.

Szabó Borbála darabja amiatt is olyan zseniális mert főhősével gyakorlatilag bárki együtt tud érezni és képes azonosulni. Hétköznapi élet tipikus hétköznapi problémákkal és résztvevőkkel. Egy idős anya aki napi 75x is képes afelől érdeklődni, édes drága kicsi fia vajon, hogyan érzi magát, egy akaratos és félelmetes feleség, egy hányaveti problémás barát, 2 kicsi gyerek.Mindezek alatt pedig ott van Békés Dénes aki mindenkinek próbál megfelelni, mindenkinek próbál a kedvére tenni, és közben elfelejti azt, hogy valójában mit is szeretne ő maga. És bár fizikálisan csak közel másfél órát kell bezárva töltenie, valójában hosszú évek óta egy bezárt ajtó mögött éli életét.

Egy olyan darabban amelyben egyetlen színész játszik, a történetben mégis megannyi karaktert és helyszínt kell elképzelnünk, a hiteles színészi munka rendkívül fontos. Azt kell, hogy mondjam Göttinger Pál fantasztikusan oldotta meg a feladatot, abszolút elvitte a hátán a darabot. Vele együtt izgulunk, örülünk és félünk, kíváncsian várjuk, vajon mi történik a vonal túloldalán, abszolút bele tudjuk élni magunkat a történetbe. Egyszerűen nem lehet kizökkenni, a feszültség gyakorlatilag állandó, de ezen végig hangosan nevetve tudunk remekül szórakozni. Elképzelni is nehéz, mekkora munka lehetett ezt a darabot eljátszani teljesen egyedül előadni, mindig tudni, hogy melyik telefoncsörgéskor ki hívja miről fognak beszélni, hol tart a képzeletünkben játszódó történet. 

Egyszerűen elképesztő mennyire hús vér karaktereket kapunk, mennyire el tudjuk képzelni és be tudjuk helyettesíteni őket a mi saját életünkbe, annak ellenére, hogy a főszereplőn kívül senkit nem látunk vagy hallunk.

A telefondoktor tökéletes kikapcsolódás, ha végig széles mosollyal ülve akarunk gyakorta hangosan felnevetni,hol a darabon, hol a saját éltünkön.Könnyed kikapcsolódás ez, melynek a végén a teremből kijőve talán egy kicsit mégis máshogy fogunk nézni saját éltünkre is. Biztos, hogy mi nem vagyunk bezárva?