VIDOR extra az ünnepekre

Nyíregyháza – Karácsony és szilveszter között különleges élmények várják a színházszeretőket.

Közel egy hónappal hamarabb indult az évad Nyíregyházán mint a korábbi esztendőkben: szeptember első hetében már bemutatónak tapsolhatott a közönség és azóta sincs megállás a Móricz Zsigmond Színházban.

Egymást követik a premierek és ahogy azt a nézők az elmúlt két évadban megszokhatták, vendégelőadások is színesítik a repertoárt. Egyaránt hatalmas siker volt az Egyasszony Tenki Réka előadásában, Mácsai Pál Örkény-estje, A csemegepultos naplója Eötvös Andrással, és a legfrissebb élmény, a Száll a kakukk fészkére, amelyben Péterfy Bori és Szabó Kimmel Tamás is fantasztikus alakítással nyűgözte le a közönséget.
Mindenkinek látnia kell

– Folyamatosan járom a színházakat és nézem az előadásokat, a legszínvonalasabb produkciókat pedig megpróbáljuk Nyíregyházára hozni – mondja Kirják Róbert, a színház ügyvezető igazgatója. – Olyan előadások ezek, amelyekre Budapesten hónapokkal előre elfogynak a jegyek, és amelyeket művészi színvonaluk, a rendezés, a színészi teljesítmény miatt mindenkinek látnia kell, aki szereti a színházat. Ez komoly szervezőmunkát igényel, de a visszajelzések alapján egyértelműen látszik, hogy nagy erre az igény. Éppen ezért bár a társulat pihenhet majd a két ünnep között, mégsem áll meg az élet a színházban: négy kitűnő produkció érkezik hozzánk. Noha a korábbi években a színházunkban szünet volt ebben az időszakban, én úgy gondolom, hogy karácsony után, amikor egy kicsit mindenki visszavesz a napi pörgésből, az emberek szívesen kerekednek fel a bejgli mellől és néznek meg egy-egy kiváló előadást. Az idei kínálat valójában „VIDOR extra”, hiszen a Kutyaharapás, illetve a Halpern és Johnson az idei fesztiválon szerepelt, és kapott elismerést, a Telefondoktort pedig, amelyet a főrendezőnk, Göttinger Pál játszik, egy korábbi VIDOR-on díjazták. A negyedik produkció a Nyolc nő, amiben olyan nagyszerű művészeket láthatunk, mint amilyen Hernádi Judit, Dobó Kata, Pásztor Erzsi vagy Horváth Lili. A vendégelőadások népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint hogy csak néhány napja került fel a decemberi műsorterv a honlapunkra, máris elkezdték elkapkodni a belépőket, így aki szeretné ezeket megnézni vagy karácsonyi ajándékként venne jegyeket, annak igyekeznie kell – mondja az ügyvezető igazgató.
Garancia a sikerre

– A nézőink és a szakma is szereti az előadásainkat, a minőségre a társulat mellett a kiváló rendezők jelentenek garanciát. Említhetném Szente Vajkot, akinek a Sherlock Holmes – A sátán kutyája rendezése új színt hozott a színházi életbe, a kritikák áradoztak róla. Izgalmas és különleges élményt ígér a legújabb bemutatónk, Martin McDonagh darabja, a Leenane szépe, amelyben végig fokozódik a feszültség, a befejezése odaragasztja a nézőket a székükbe, Pregitzer Fruzsina és Kuthy Patrícia pedig egészen elképesztő alakítást nyújtanak.

Ezen a héten jön az Illatszertár premierje – a rendező, Mohácsi János az egyik legjobb hazai szakember, akinek a neve egyet jelent a minőséggel. Amikor a darabban szereplő színészek meghallották, hogy vele dolgozhatnak, majd’ kiugrottak a bőrükből, a lelkesedésük pedig az egész próbafolyamat alatt megmaradt, ami az előadásra is nagyon jó hatással van. Grandiózus dísz- lettel állítjuk színpadra, és biztos vagyok benne, hogy aki megnézi majd, azt fogja érezni: éppen ilyennek képzelte az Illatszertárt.

KM-SZA