Egy cikk a Momentán új honlapjáról

Göttinger Pál

A Momentán vendég-műsorvezetője civilben színházrendező. Imádja az operát, tanulja a programozást, ha teheti, biciklivel jár, bár a kutyáját Taxinak hívják. Rendszeres szereplése a Momentánnál mindig öröm, keveredik benne egy kisgyermek derűje egy öregember nyugodt bölcsességével.

Gyerekkora óta kapcsolódik a színházhoz és a zenéhez. Volt gyerekstúdiós a Magyar Rádiónál (itt ismerte meg Bódy Gergőt, akivel sokáig egy társulatban is játszottak), szinkronizált (helyenként Molnár Leventével együtt), aztán elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakát (ahol meg Várady Zsuzsival keveredtek baráti és munkakapcsolatba).

Pali színházi rendező, prózai és zenés színházi előadásokon egyaránt dolgozik. Nagy szerelme és mániája az opera, bár ahhoz sajnos csak ritkábban jut hozzá.

Az elmúlt tíz évben számos határon túli, vidéki és fővárosi színházban fordult meg, rendezett már kortárs magyar drámát, rádiós hangjátékot és barokk operát is, és sokfelé dolgozott az Operaháztól kezdve kisebb független színházi társulatokon és kórusokon át az Orlai Produkciós Irodáig. 2017. január 1-től ő a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház főrendezője.

A RögvEstet látva azonnal az improvizáció rajongója lett.

Ahogy ő írja: “lenyűgözött a választott szakmámhoz ezer szálon kapcsolódó, attól mégis gyökeresen különböző munkamódszer – a könnyedség, a játékosság, a színpadi ajánlatok kérdés nélküli elfogadása, az önreflektív zavar teljes hiánya. A legnemesebb értelemben vett gátlástalanság, és a mögötte meghúzódó biztos ízlés. Le voltam nyűgözve, és hülyére röhögtem magam.”

A rendezés mellett a színpadon is jól érzi magát, időnként játszik is és több zenekarnak tagja (volt). 2009 óta elkötelezett munkatársa az ÖrdögKatlan Fesztiválnak, a kitalálástól a progamszervezésen át a lebonyolításig mindenben részt vesz. Volt idő, hogy a vonatszimulátorok tették igazán boldoggá, mostanság viszont a programozás foglalkoztatja, kódolni tanul, amikor csak teheti. Felesége Grisnik Petra színésznő, közös az életük, budapesti lakásuk, Taxi nevű kutyájuk és a monogramjuk is.

Palival a RögvEst és az angol nyelvű Budapest Improv Show előadásainkon találkozhattok.