TOLDI MIKLÓS IS ELLÁTOGAT A VIDOR-RA

Legalábbis ezt ígérik a Nem mind Arany című irodalmi est szerzői. Azt nemigen garantálja a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház, hogy valóban találkozunk Arany János hősével, azt viszont igen, hogy az év legvidámabb 9 napján mindenki számára nyújtanak jókedvre derítő programokat. 

A teljesség igénye nélkül mazsolázgassunk kicsit az „étlapról”! Arany János „meg nem írt” verseit, leveleit és tanulmányait hallhatják az érdeklõdõk egyebek mellett a fent idézett „aranyos” mûsorban, amelyik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szemle és A Vörös Postakocsi koprodukciójának eredményeként született. Akik az elõzõ években látták már a megyei „íróválogatott” Karádi Zsolt rendezte mûsorát, tudják, nemcsak a „tolluk”, de a humoruk is kiváló. Az irodalmi témájú beszélgetéseket kedvelõk idén sem csalódnak majd, hiszen Sediánszky Nóra, a Móricz Zsigmond Színház mûvészeti tanácsadója és Göttinger Pál fõrendezõ olyan remek alkotókat interjúvolnak majd a MÛvész Stúdióban, mint Spiró György, a kortárs magyar irodalom élõ klasszikusa, valamint Szabó Borbála és Vinnai András, akiknek egy-egy mûvük szerepel a színházi versenyprogramban. Bizonyára sokak érdeklõdését felkelti majd a Kossuth-díjas színésszel, Benedek Miklóssal folytatott beszélgetés. Makk Károlyt követõen, ettõl az évtõl õ tölti be a VIDOR zsûrijének elnöki tisztét.

INTERAKTÍV MESEDÉLUTÁN

A harmadik Nyírségi Limerick Bajnokság döntõjén Illyés Ákos rendezése mellett a társulat olyan tagjai adják elõ a kötött formájú, „nonszensz” verseket, mint Kuthy Patrícia, Jenei Judit, Nyomtató Enikõ, Horváth Viktor, Horváth Sebestyén Sándor és Göttinger Pál. Mint tudjuk, Villon is részt vett költõi versenyen. A remek humorral megáldott francia szerzõ megzenésített versei közül szólaltat meg egy estre valót Mácsai Pál és Huzella Péter. A Mese, mese, mátka... felnõtteknek címû mûsor házigazdája: Kováts Judit, a vendége pedig Boldizsár Ildikó író, mesekutató és meseterapeuta. Közremûködnek: Rák Zoltán, Dézsi Darinka, Kosik Anita és Gulácsi Tamás színmûvészek. Ugyancsak a mesék világához kapcsolódik a Humor a gyermekirodalomban program, aminek házigazdája Béres Tamás, vendége pedig Gáti István költõ, mûfordító. Reményeik szerint az interaktív mesedélutánon kicsik és nagyok dõlni fognak a nevetéstõl.

DUMASZÍNHÁZ, ARANYOSI PÉTERÉKKEL

„Aki nem szeret kacagni, az ne jöjjön el! Aki eljön, annak garantáltan – nem garantálunk semmit!” Az utolsó utáni szó jogán címû víg monodráma szerzõje, Petrusák János és elõadója, Illyés Péter ajánlották ezekkel a szavakkal leendõ nézõik figyelmébe a Rejtõ Jenõ életérõl és mûvészetérõl szóló produkciójukat, amelynek helyszíne a zsinagóga lesz. Egy Nagy Égi Zárt (irodalmi) tárgyaláson idézik meg a népszerû író szellemét, akinek prókátorai a barátai és fõhõsei lesznek, például Piszkos Fred és Fülig Jimmy. Elmaradhatatlan programja a VIDOR-nak a Dumaszínház, amelynek olyan „ászai” szórakoztatják majd a közönséget, mint Aranyosi Péter, Hadházi László, Dombóvári István és Kovács András Péter. A kisgyerekekrõl is sok-sok rendezvénnyel gondoskodnak; szombattól szombatig például a Hõsök terén várják õket gyermekelõadásokkal. A hírek szerint Sobri Jóska is színre lép, megtudjuk, mitõl fél a krajcár, s hogyan lesz a kopasz királylánynak szép aranyhaja...

I. VIDOR VILLÁM-SAKK KUPA

Immár többéves hagyománya van az orgonakoncerteknek a VIDOR Fesztivál alatt. Az idén Petr Eben cseh zeneszerzõ Jób címû orgonaciklusa hangzik fel a Római Katolikus Társszékesegyházban Kiss Zoltán orgonamûvész elõadásában, a narrátor pedig Tirpák Ferenc lesz. A zsinagógában népszerû operaáriák csendülnek fel Biri Gergely és Nagy Kíra énekmûvész elõadásában, Anducska Katalin zongoramûvész kíséretében. A filmek rajongóit a Korzó Színpad, a nyíregyházi Cinema City és a Krúdy Gyula Art Mozi vígjátékokkal várja. Az idén a sakk kedvelõi is örülhetnek: hagyományteremtõ szándékkal rendezik meg az I. VIDOR Villám-sakk Kupát. Ennek során negyvenen mérhetik össze tudásukat. Ez a Kossuth téri program a XXXVI. Nyírségi Torna kísérõversenye lesz.

KÉPEKEN 5 FÖLDRÉSZ 25 ORSZÁGA

A Jósa András Múzeum tárlatán a 16–17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekbõl álló gyûjtemény tekinthetõ meg. A Pál Gyula Teremben a 2016. év három képzõmûvészeti ösztöndíjasának: Czigándy Varga Sándornak, Fekete Nórának és Lengyel Tibornak az alkotásaiból nyílik kiállítás. A Móricz Zsigmond Színház emeleti galériájában rendezett tárlaton a világ sokszínûségét derûs optikán keresztül villantják fel Sipos László fényképei, melyek öt földrész huszonöt országában készültek. A Forster-érmes fotográfus osztja Mark Twain véleményét: „Az emberi fajnak egyetlen igazán hatásos fegyvere van, és az a nevetés.”

(Szerző: Sz. Kántor Éva)