Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Szerdán kezdődik az Irodalom Éjszakája

Összesen 24 ország 25 írójának szövegeit olvassák fel június 23. és 25. között esténként Budapest különböző helyszínein, az Irodalom Éjszakája rendezvényen. Az idei téma a VÉSZKIJÁRAT. Az irodalmi happening formabontó stílusban hozza közelebb a világirodalmat. A budapesti nyilvános felolvasások sorozata évről évre új helyszínre vándorol, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívja a közönség figyelmét. Az idei három napos eseménynek Belső-Erzsébetváros ad otthont. „Ami a világjárványt illeti, úgy tűnik, már látszik a villogó neonfelirat, megtaláltuk a vészkijáratot. De az életünkből egyetlen vakcina sem menekít ki, és akkor sem szabadulunk, ha nem veszünk tudomást a vészről. Valami ilyesmi volt számomra a tanulság az idei Irodalom Éjszakája szövegeit olvasva, amelyek többnyire nem friss szövegek, nem a ránk szakadt válság szülte őket” – összegez Nagy Gabriella író, szerkesztő, az Irodalom Éjszakája kurátora. A szemelvényeket az Orlai Produkció, a Gólem S

TOLDI MIKLÓS IS ELLÁTOGAT A VIDOR-RA

Legalábbis ezt ígérik a Nem mind Arany című irodalmi est szerzői. Azt nemigen garantálja a fesztivált szervező Móricz Zsigmond Színház, hogy valóban találkozunk Arany János hősével, azt viszont igen, hogy az év legvidámabb 9 napján mindenki számára nyújtanak jókedvre derítő programokat. 

A teljesség igénye nélkül mazsolázgassunk kicsit az „étlapról”! Arany János „meg nem írt” verseit, leveleit és tanulmányait hallhatják az érdeklõdõk egyebek mellett a fent idézett „aranyos” mûsorban, amelyik a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szemle és A Vörös Postakocsi koprodukciójának eredményeként született. Akik az elõzõ években látták már a megyei „íróválogatott” Karádi Zsolt rendezte mûsorát, tudják, nemcsak a „tolluk”, de a humoruk is kiváló. Az irodalmi témájú beszélgetéseket kedvelõk idén sem csalódnak majd, hiszen Sediánszky Nóra, a Móricz Zsigmond Színház mûvészeti tanácsadója és Göttinger Pál fõrendezõ olyan remek alkotókat interjúvolnak majd a MÛvész Stúdióban, mint Spiró György, a kortárs magyar irodalom élõ klasszikusa, valamint Szabó Borbála és Vinnai András, akiknek egy-egy mûvük szerepel a színházi versenyprogramban. Bizonyára sokak érdeklõdését felkelti majd a Kossuth-díjas színésszel, Benedek Miklóssal folytatott beszélgetés. Makk Károlyt követõen, ettõl az évtõl õ tölti be a VIDOR zsûrijének elnöki tisztét.

INTERAKTÍV MESEDÉLUTÁN

A harmadik Nyírségi Limerick Bajnokság döntõjén Illyés Ákos rendezése mellett a társulat olyan tagjai adják elõ a kötött formájú, „nonszensz” verseket, mint Kuthy Patrícia, Jenei Judit, Nyomtató Enikõ, Horváth Viktor, Horváth Sebestyén Sándor és Göttinger Pál. Mint tudjuk, Villon is részt vett költõi versenyen. A remek humorral megáldott francia szerzõ megzenésített versei közül szólaltat meg egy estre valót Mácsai Pál és Huzella Péter. A Mese, mese, mátka... felnõtteknek címû mûsor házigazdája: Kováts Judit, a vendége pedig Boldizsár Ildikó író, mesekutató és meseterapeuta. Közremûködnek: Rák Zoltán, Dézsi Darinka, Kosik Anita és Gulácsi Tamás színmûvészek. Ugyancsak a mesék világához kapcsolódik a Humor a gyermekirodalomban program, aminek házigazdája Béres Tamás, vendége pedig Gáti István költõ, mûfordító. Reményeik szerint az interaktív mesedélutánon kicsik és nagyok dõlni fognak a nevetéstõl.

DUMASZÍNHÁZ, ARANYOSI PÉTERÉKKEL

„Aki nem szeret kacagni, az ne jöjjön el! Aki eljön, annak garantáltan – nem garantálunk semmit!” Az utolsó utáni szó jogán címû víg monodráma szerzõje, Petrusák János és elõadója, Illyés Péter ajánlották ezekkel a szavakkal leendõ nézõik figyelmébe a Rejtõ Jenõ életérõl és mûvészetérõl szóló produkciójukat, amelynek helyszíne a zsinagóga lesz. Egy Nagy Égi Zárt (irodalmi) tárgyaláson idézik meg a népszerû író szellemét, akinek prókátorai a barátai és fõhõsei lesznek, például Piszkos Fred és Fülig Jimmy. Elmaradhatatlan programja a VIDOR-nak a Dumaszínház, amelynek olyan „ászai” szórakoztatják majd a közönséget, mint Aranyosi Péter, Hadházi László, Dombóvári István és Kovács András Péter. A kisgyerekekrõl is sok-sok rendezvénnyel gondoskodnak; szombattól szombatig például a Hõsök terén várják õket gyermekelõadásokkal. A hírek szerint Sobri Jóska is színre lép, megtudjuk, mitõl fél a krajcár, s hogyan lesz a kopasz királylánynak szép aranyhaja...

I. VIDOR VILLÁM-SAKK KUPA

Immár többéves hagyománya van az orgonakoncerteknek a VIDOR Fesztivál alatt. Az idén Petr Eben cseh zeneszerzõ Jób címû orgonaciklusa hangzik fel a Római Katolikus Társszékesegyházban Kiss Zoltán orgonamûvész elõadásában, a narrátor pedig Tirpák Ferenc lesz. A zsinagógában népszerû operaáriák csendülnek fel Biri Gergely és Nagy Kíra énekmûvész elõadásában, Anducska Katalin zongoramûvész kíséretében. A filmek rajongóit a Korzó Színpad, a nyíregyházi Cinema City és a Krúdy Gyula Art Mozi vígjátékokkal várja. Az idén a sakk kedvelõi is örülhetnek: hagyományteremtõ szándékkal rendezik meg az I. VIDOR Villám-sakk Kupát. Ennek során negyvenen mérhetik össze tudásukat. Ez a Kossuth téri program a XXXVI. Nyírségi Torna kísérõversenye lesz.

KÉPEKEN 5 FÖLDRÉSZ 25 ORSZÁGA

A Jósa András Múzeum tárlatán a 16–17. századi erdélyi tallérokból és emlékérmekbõl álló gyûjtemény tekinthetõ meg. A Pál Gyula Teremben a 2016. év három képzõmûvészeti ösztöndíjasának: Czigándy Varga Sándornak, Fekete Nórának és Lengyel Tibornak az alkotásaiból nyílik kiállítás. A Móricz Zsigmond Színház emeleti galériájában rendezett tárlaton a világ sokszínûségét derûs optikán keresztül villantják fel Sipos László fényképei, melyek öt földrész huszonöt országában készültek. A Forster-érmes fotográfus osztja Mark Twain véleményét: „Az emberi fajnak egyetlen igazán hatásos fegyvere van, és az a nevetés.”

(Szerző: Sz. Kántor Éva)