Boldoghy Borbála: 12 év után is vannak közös álmaink

Boldoghy Bori már nemcsak mint társulati tagunk szerepel a Momentán történetében, hanem mint a társulat művészeti vezetője is. Vele beszélgettünk erről és a Momentán terveiről.

Eddig nem volt a Momentánnál művészeti vezető, igaz?

Így van. Nem éreztük szükségét eddig egy ilyen nevesített pozíciónak. Viszont egyre szélesebb a palettánk, ami egyre több művészeti feladattal jár, amihez már kell egy ember, aki kézben tart mindent, irányít, dönt vagy döntést előkészít, szervez, összefog. Ez lennék én.

Örömmel vállaltad ezt a szerepet?

Megcsináltam a Belbin tesztet, ami azt mutatja meg, hogy ki milyen szereptípust tölt be egy csapaton belül a közös munka során. A legmagasabb százalékot nálam a csapatjátékos kapta. A csapatjátékos biztosítja a csapat harmonikus működését, kezeli a konfliktusokat, gondoskodik a tagok elégedettségéről. Fejleszti a csapaton belüli kommunikációt és erősíti a belső kohéziót. Erőssége, hogy képes megfelelően reagálni az emberekre, helyzetekre. A gyengéit most nem sorolnám. De az erősségeimre úgy érzem szükség van. Elmondhatom, hogy a helyemen vagyok.

Ráadásul egyre bővül a Momentán csapata, ami szintén kihívást jelent…

Így van. A Momentán Társulat, ami hosszú ideig testvéri szövetségként működött, lassan eljutott oda, hogy új családtagokat is befogadjon. Vendégművészeink és a tavaly befejeződött képzésünkön végzett juniorok integrálása nagyon fontos feladatommá nőtte ki magát. Tavaly még NTK (Nemes Takách Kata) volt a juniorok tyúkanyója, most én vettem át ezt a szerepet. És persze a művészeti projektek kézben tartása is az én feladatom, mert lelkesedés van, de energia nem mindig, hogy ezeket megvalósítsuk. Amikor megszületik például egy új előadás ötlete, választunk hozzá projektvezetőt. Az én rendkívül „hálás” szerepem, hogy őt piszkáljam az ütemezéssel, fejlesztéssel, próbákkal kapcsolatban.

Hova tart a Momentán, milyen célok lebegnek a szemetek előtt? Van még újabb út?

Egyre szélesebb a repertoárunk, természetesen mindig közös pont az improvizáció és az interaktivitás, vagyis a közönség ötleteiből való építkezés. Célunk az, hogy a Impró – kreatív töltőállomás az improvizáció magyarországi fellegvára legyen. Folyton bővülő előadásaink és az egyre több embert vonzó oktatásunk e cél felé repít minket. Fontos, hogy minden társulati tag álma meg tudjon valósulni, hogy mindenki érezhesse fontosságát. Így született meg összes előadásunk: legalább egy embernek szívügye volt, a többiek pedig csatlakoztak hozzá játszóként, tanácsadóként, lelkes támogatóként. Alapelőadásunk, a RögvEst mellett a Fröccs, a Mozaik, a Főhős, a Fiúk Ketten, a re:Verze, és angol nyelvű előadásunk a BIS bizonyítja, hogy a közösségi és egyéni érdekek harmóniája nagyon termékeny tud lenni. És úgy tűnik, 12 év után is tudunk még közöset álmodni.

Mi a következő álom?

Volt egy előadásunk: a HáziMozi, amit nagyon szerettünk is, meg igazából nem is. De most mindannyian úgy érezzük, hogy újra kellene éleszteni. Így nyár elején egy nagyon izgalmas próbafolyamat vár ránk, még jobban elmélyedhetünk a különböző filmes műfajokban, és lazán, szuper jeleneteket rögtönözve megtanulunk összehozni egy filmet, no meg dvd extrákat is, amolyan Momentánosan, improvizatív módon. Izgalmas lesz.

Borival legközelebb február 19-én, a Mozaikban találkozhattok.