Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


A "mezei néző" blog a februári Operabeavatóról

Ez az évadom, ha valakinek nem tűnt fel két projekt követését tűzte ki kezdettől fogva: Hábetler András csak vidéken látható Figaro 2.0-ja mellett Dinyés Dániel folytatásos Cosí fan tutte nyílt próbáját. Ez a hét kivételesen mindkettőt biztosította, sőt két olasz nyelvű Figarót is, így elmondhatom, hogy csak Mozarttal foglalkoztam, ez nem egyhamar fog ismét előfordulni.

Hú, de nagyon régen volt az előző operabeavató (a 4. rész), jan. 11 óta ennyit nem nevettem egy ültő helyemben, viszont az a jó hír, hogy jön a márciusi mindjárt. Elszánt nézők egy-egy pótszéket ma is tudtak venni, sőt még 3-4 ember elférhetett volna, ha több nem is. Ezen a programon szinte kizárólag törzsnézők ülnek,akik jellemzően két hónappal előre váltanak rá jegyet, de még így is volt hat újonc. Sose késő bekapcsolódni. A szünetben egy Somlyó György kötetet lapozgatva találtam egy (mellesleg Párizsról írt) részt, amelyet találónak éreztem: "ahogy itt vagy, pedig itt vagy még, máris szakadatlanul visszavágyol ide".

Az ötödik próbáról néhány gondolat, egészen röviden:

Az előadás fő szervezőjének Gerlóczi Juditnak az ünnepélyes felköszöntésével kezdődött az este, aki előadás előtt és közben is mindig jelen van, most viszont néhány pillanatra a színpadra is beóvakodott fogadni a lelkes énekesek és a hálás közönség gratulációit, majd az is kiderült, hogy Göttinger Pál nemrég lépett krisztusi korba, így Dinyés Dániel nem is hagyta ki a poénlehetőséget - "és már közel a Húsvét". A méltatásban kiemelhető lett volna, hogy a rendező viszont nem mindössze három éve kezdte áldásos tevékenységét - engem meg is lepett, hogy ennyire fiatal még mindig. ((Na jó, igen, irigyeltem, hogy még csak ennyi - miközben nekem éppen a 33 körüli időszak volt az életem eddigi legkeményebb szakasza, annyira nem kívánom vissza.))

Kivételesen előre ugrottunk a cselekményben (március 1-re be van ígérve a visszalépés, amikor a "nagy átverés" jelenete kerül terítékre, a "két albán mérget iszik" majd és mind a hat szereplőhöz szerencsénk lesz, Kulka Jánost és Pálmai Annát a történések alakítóiként láthatjuk majd), és most már a két kevert páros dupla randiján vehettünk részt, illetve utána a férfiak megbeszélésén, amelyet Guglielmo, azazCseh Antal nagy "Mind így csináljátok, lányok!" beolvasása követett.

Úgy tűnt, mintha most a szokásosnál nagyobb arányban szerepelt volna a szülinapos Göttinger Pál (lehet, hogy ez volt az ajándéka?), aki beállításaival értelmezte a szöveget és a jeleneteket. Ahogy Dinyés Dániel, úgy ő is teljes mértékben alkalmas lenne a stand up műfajára is, egészen egyedül is le tudnák kötni a közönséget, de így együtt, négy játékoskedvű énekessel kiegészülve pláne felülmúlhatatlan estét kapunk.

Ami nekem feltétlenül érdekes a rendező magyarázataiban, (azon kívül, hogy tényleg viccesek és folyamatosan nevetünk, nevetni pedig jó), az a mélyfúrás, és a szereplők hátsó gondolatainak a feltérképezése. Ahogy így meghallgatjuk, biztosra vehetjük, hogy igaza van, és ezen az estén például azt néztük, hogyan színlel és hazudik egymásnak és nem kevésbé önmagának is a négy ember, amely a felszínen igazán szórakoztató, csak akkor kevésbé az, ha esetleg ezekre a helyzetekre keresünk megfelelőeket saját életünkből, és esetleg véletlenül találunk is párhuzamokat. Én e sorozat előtt hosszan abban a hitben voltam, hogy a lányok - de különösen Fiordiligi ténylegesen beleszeretett az új, inkább hozzá illő udvarlóba (elvileg a szopránhoz jobban passzolna a tenor, mint a bariton, az operai konvenciók szerint már ez is jelzés), de most azt kell látnom, hogy alapvetően négy roppant módon unatkozó ember játszmáit figyeljük mindössze, ha leegyszerűsítve nézem, bár szerencsére az egyéni árnyalatok megmaradnak.

Milyen kár, hogy ez a felcserélhetőség gondolat, ha elfogadjuk a Cosí tételét, azaz a hűség nem létező fogalom, azért kellően rosszul tud esni, nem mintha ezen az Operabeavatón a három óra pörgés alatt lenne idő ezen merengeni, hogy Mozart mennyire tartja ezt nevetségesnek, szánalmasnak vagy esetleg keservesnek... Da Pontéval felmutatnak nekünk egy lehetetlen, extrém helyzetet, mintha kísérletezne a szereplőivel és annak a meglehetősen egyértelmű tanulságait tárja elénk. Az már egészen más lapra tartozik, hogy feltehetően Mozarték sem láttak élő embert, aki saját jószántából ennyi befektetett energiával, eget-földet megmozgatva, trükköket bevetve udvarolna, így talán kevéssé érdekes, hogy ilyen nem létező körülmények hatása alatt hogyan viselkednének a nők.

A dupla randi, amelyben először mind a négy szereplőt láttuk, majd a két párt külön, elég tanulsággal bírt. A kis színpad, a díszlet hiánya (elvileg kertben játszódik az egész jelenet) korlátozó tényező, de mivel a néző fantáziája viszont óriási, az énekesek pedig igazi személyiségek, egymás mellett ülve is könnyedén ki tudják fejezni a helyzet kínosságát. A rendező póker-arcot kér, azt, hogy grimaszokkal ne mutassanak semmit. A bambulás, unatkozás, a belső üresség megmutatása nem megy könnyen, hiszen olyan énekesekről van szó, akik mind egytől egyig rendkívül érzékenyek és kifejezően tudnák - ha lehetne nekik - pusztán arckifejezésükkel is megmutatni érzelmeiket. A jelenet egyik fő nézői tapasztalata, hogy nem is egyszerű az üres állapot jelzése, több erőlködést igényel a művészektől, mint amikor kapnak egy konkrét felszólítást valamilyen érzés kifejezésére. A másik fő nézői tapasztalat pedig az, hogy valóban leköt minket egy semmitmondó párbeszéd bepróbálása, élvezet nézni, ahogy megelevenedik a jelenet, annak ellenére, hogy nincsenek kellékek és látvány, amely illúziókat keltene. Gyilkosak a rendező megjegyzései, ahogy leleplezi a szereplők önáltatását, és valószínűleg később is másként fogjuk hallgatni a "Csak egymásnak élünk, A boldogság vár" sorokat.

Elsőként a Szolnoki Apollónia - Cseh Antal párost látjuk, Guglielmo magára erőltetett udvarlási kísérletét, amelynek sikere őt is megdöbbenti. Úgy néz ki, hogy van valami fix érték az életben mégis: a tiszti becsületszó, amellyel belementek a fogadásba és megesküdtek, hogy egy napon át mindent megtesznek, amit Don Alfonso parancsol nekik. Dorabellára hatnak a szép szavak, legalább valami vele is történik ezen a nyári délutánon, viszont a következő ennél sokkal rövidebb jelenetből látjuk a kontrasztot is: Fiordiligi ellenáll. 

Fiordiligi ellenállásán ugyanakkor látszik az erőfeszítés, Kolonits Kláraalakításán érezni a belső vívódást, elhisszük neki, hogy ostromolva érzi magát, mint akit valóban egy szörny üldöz (aki egyszerre vipera, hidra és baziliszkusz is, a szövegének megfelelően). Erős a kontraszt, mert Varga Donát megkapja az utasítást, hogy ne legyen vehemens, miközben egy pillantásért könyörög, ne is nézzen a nőre. Ferrando az, akit igazán tudunk sajnálni, hiszen kevésnek találja az új kiszemeltje, másrészt a régi menyasszonya könnyedén megcsalja. Nagyon szomorúan tud nézni és a rendező kérésének megfelelően kimeresztett "nagy boci szemei" még az előadás után lassan két nappal is előttem vannak...

A két eltérő végkimenetelű párjelenet után a két férfi megbeszéli a látottakat, és figyelmen kívül hagyva, hogy ők érték el a sikert csábítóként, mindketten igazán fel vannak háborodva. Ferrando nagy lendülettel bizonytalankodik, barátjától kérne tanácsot, de az nem tudja kisegíteni, mindössze egy remek áriában szidja össze a nézőközönséget. Cseh Antal, a sikeres csábító van igazán felpaprikázva. "Így csináltok mindig, lányok!" - jön a hosszú kioktatás. Az a benyomásunk, hogy a két férfi közül ő az, akinek jelentősen több tapasztalata van a nőkkel kapcsolatban és kevesebb illúziója - valami csoda miatt mégis belement a fogadásba, bár ha ebből az egy áriából visszavetítenénk, egészen valószínűtlen, hogy hasonlóan naiv legyen, mint barátja. (Sajnos vagy nem, Cseh Antalt nézve nagyon úgy tűnt, hogy egyszerűen jól érzi magát, valahogy még gyűjtenie kell magában a felháborodást az áriához.)

Mivel ez az ária direkt módon megszólítja a közönséget, a rendező több fényt kér a nézőtérre és az énekesnek szemkontaktust kell létesítenie az egyes nézőkkel és terrorizálni minden nőt együtt és egyenként is. Meg kell torolni, ha valaki megmoccan. Míg Cseh Antal az utasítás előtt - sötétben - nagyszerűen énekli a szövegét, a fénytől és talán a szemkontaktustól is, megakad és Dinyés Dánielre szorul, aki ezt-azt be is énekel neki. Hát igen, az interaktív operajátszás azért keményebb feladat, de még mindig több mint 3 hónap van a bemutatóig és a szereplők már most nagyon jól tudják a recitativók szövegeit. Érezzük, hogy számukra fontos ez a munka, hiába nem ezer néző előtt történik, mégis nagyon odateszik magukat. ÉS a közönség is hálás, ez nem ugyan az a népség, mint amely az Erkelben csütörtökön már fél tízkor rohant ki taps közben a ruhatárba és előadás közben is beszélgetett. Ha tetszik, ha nem ez a hat ember a létező legoptimálisabb opera-közönségét kapja havonta egyszer, akik érezhetően értékelik is az élményt.

Ezzel a direktben a közönséghez forduló szöveggel Dinyés Dániel párhuzamba vonta a későbbi Varázsfuvola tanító szövegrészeit, míg nekem - nem meglepően - eszembe jutott a Figaro házasságának IV. felvonásából a szinte azonos tartalmú ária, amelyet tíz éve Cseh Antal is énekelt a Kovalik-maratonban, felejthetetlenül, elkeseredésében - a beállítás szerint - egy egész üveg vörösbort magába öntve.

Ezen a ponton ért véget a próba. Most már talán a darab negyede ha hátra van, arányosan a hátralévő alkalmakkal. És már csak kettőt alszunk a következőig...


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed