Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások.
A forrásokat az egyes bejegyzések
végén lehet megtalálni.


„NÁLUNK NEM ELŐÍRÁS AZ SZTÁRALLŰR ÉS A TÁVOLSÁGTARTÁS.” – FIRKIN-INTERJÚ

Szeptember 25-én, az Akvárium Klubban ünnepli 7. születésnapját a Firkin. Kérdéseinkre a kelta-punk formáció fuvolása, Péter János válaszolt.

Az idei is mozgalmas év volt a Firkin számára, volt egy énekesváltásotok is. Barna miért lépett ki? Vagy nem annyira önszántából távozott?

A tavalyi album nemzetközi sikere sok külföldi koncertet generált, amely több utazással, rengeteg felkészüléssel és szigorú időbeosztással járt. Ha a Firkin fellép a színpadra, energiabombát robbant, minden egyes alkalommal teljesíteni akarja azt az elvárt minimumot, ami a maximum! Nem csoda, hogy van, aki nehezen bírja ezt a megterhelést és felfokozott idegállapotot, így történt ez Barna esetében. Ő kérte a „nyugdíjazását”, és tisztességgel végig is vitte a felmondási idejét. Mi meg tiszteletben tartottuk döntését, megértve az indokait. Közben meg – mint a versenylovak – vártuk a rajtot az új énekesünkkel, hogy újabb és nagyobb versenypályákon indulhassunk.

Az utódjáról, Andorral mennyire rázódtatok össze az elmúlt pár hónap alatt?

Több, mint huszonkétezer km-t utaztunk együtt az elmúlt öt hónap alatt a turnébuszban, volt időnk (majdnem szó szerint) összerázódni a hosszú tavaszi-nyári turnén. Hatalmas egyéniséget és nagyon jó embert ismerhettünk meg Andorban, fantasztikus kohéziót teremtve ezzel a zenekarban. Úgy érzékeltük, hogy az itthoni és a külföldi közönségünk is gyorsan „behódolt” Andor karizmatikus személyiségének, és annak, ahogyan zsigereiben átéli a Firkin őszinteségét és közvetlenségét. Nálunk nem előírás az sztárallűr és a cool távolságtartás. A közönségünk minden tagját barátunkként kezeljük, ezt a frontemberünk már most nagyon érti és érzi. Ja, és az énekhangjáról csak annyit, hogy tessék meghallgatni a Revox EP-t!

Ahogy elnézem a koncertnaptárotokat, az idei fesztiválszezon különösen húzós volt, a Flogging Mollys buli után pl. rohantatok Balatonszemesre. Polgári foglalkozás mellett hogy tudtok beiktatni heti 4-5 koncertet?

A zenekari lét teljes embert kíván, 24 órás szolgálatot, mérhetetlen lemondást, sok egyeztetést. Csodálattal vegyes elismeréssel adózunk Ese dobosunk előtt, aki megtartotta polgári állását, és elképesztő ufóként navigál a munkahely-család-zenekar háromszögében. És ezt több zenekari tagról el lehet mondani! Mindeközben bődületes mennyiségű energiát szívunk fel a koncertek alatt, ami azért mindig továbblendít a nehézségeken. Természetesen az a célom, hogy a szponzorbevételeinket és a koncertszámot is növeljük, hogy minden zenekari tag ebből élhessen. Mert akkor lesz igazi esély a nemzetközi porondon „tarolni”, bár ez ügyben nincs okunk panaszkodni, alig hét évvel a hátunk mögött.

Tavaly a Wackenre is eljutottatok, ami egy tősgyökeres metálfesztivál. Nem volt furcsa ebben a közegben koncertezni?

Egyáltalán nem. Európában már számtalan metálfesztiválra hívtak játszani, kivéve Magyarországon. Bár közönségünk egy része metálrajongó itthon is, még egyetlen itthoni „kemény” fesztiválra sem hívtak meg. Lehet azért, mert a szervezők nem jutottak el a koncertjeinkre? Netán azért, mert saját jogon csak két magyar zenekart hívtak meg a világ legnagyobb metálfesztiváljára az eddigi húsz év alatt (Ektomorf volt 2006-ban), az egyik pedig - a nem kifejezetten metált játszó - Firkin volt 2014-ben, ráadásul főműsoridőben? Mindenesetre a Wacken hatalmas élmény volt, és örülnék, ha minden jó magyar banda eljutna oda, hiszen tudvalevő, hogy a metál és hardcore színtér kiemelkedő színvonalú Magyarországon, megérdemelne egy nagyobb nemzetközi figyelmet.

A zenekar egyetlen hölgy tagja mennyire bírja elviselni egy külföldi turnén, ha folyamatosan öt hímneművel van összezárva?

Azt hiszem, mindenki el tudja képzelni, mit élhet át Lili a turnébuszban... Szerintem tudna miről mesélni, egy következő interjúban érdemes lenne nekiszegezni a kérdést! Nekünk, fiúknak azért néha jól jön egy kis női kontroll, finomság, báj, hiszti. Vidáman elvagyunk, a sofőrünk, Viktor, szerintem titokban már írja jegyzeteit a Firkin-könyvhöz.

A Flogging Mollyval vagy a Pogues-zal ellentétben ti korántsem tűntök notórius májgyilkosoknak, noha több dalotok is az alkoholizálásról szól. Szimplán fegyelmezettek vagytok vagy már kinőttétek az ordas bulizást?

Mint a zenélésben, úgy az ivásban is a minőséget tartjuk szem-száj előtt: a whiskey és a sör jöhet, a bort is kizárólag tisztán isszuk! A jó magyar pálinkáról ne is beszéljünk... Egyébként az előbb említett Wacken Fesztivál backstage-falujában, illetve a többi nagy fesztiválon a nagy sztároknál is megleshettük, ami megalaklásunktól kezdve a Firkinben is törvény: a koncertek előtt nagyon keveset iszunk, mert azzal tiszteljük meg a belépőt kifizető közönségünket, a zenekart kiszolgáló stábot, a szervezőket és saját zenésztársainkat, hogy a legtökéletesebb produkciót próbáljuk meg előadni. Aztán utána jöhet a rettentő bulizás, hacsak nem kell továbbmenni a következő fellépésre!

Nehéz elképzelni, hogy a dalaitokat valaha temetéseken játsszák. (Hacsak az elhunyt nem volt túl népszerű.) Fontos számodra, hogy ennyire pozitív energiákat közvetíts?

Ez a legfontosabb. A visszajelzések alapján úgy látom, hogy a Firkin „használati zene” lett, ami számomra a legnagyobb elismerés. Hallgatják napközben, hogy jobban menjen a munka vagy a vezetés, hallgatják a bulikban, hogy felpörgessék a hangulatot, hallgatják egyedül, hogy ne érezzék magukat magányosan, és eljönnek egy koncertre, hogy szabad őrületre váltsák a gátlásaikat, félelmeiket. És addig lesz Firkin, amíg ilyenek maradunk. Remélem, hogy a külföld, a siker és a pénz nem bolondít meg minket, és nem borulunk le a gagyinak, megmaradunk a popularitás és a minőség határán! Emberi értékekben és hosszú távon gondolkodunk, szerencsére eddig bejött a számításunk, egyre növekszik az erre érzékeny közönségünk.

Két éve a Müpában is adtatok egy nem éppen hagyományos koncertet. Hogy született meg ez az előadás?

Minden évben összerántunk legalább egy különleges előadást! Amikor másodszorra hívtak a Müpába, az volt a kérés a szervező részéről, hogy olyan produkciót hozzunk össze, ami még nem volt addig. Nekem sem kell több, ezt mindig kihívásnak veszem, őrült ötletek kerültek elő, ennek eredménye lett a „Jumpin’ John” című előadás, kiskocsma-díszlettel, amiben a háttérvetítéstől a balettáncosokon keresztül a skót dudásokig minden volt. Egy skót falusi fogadó vendégeinek szerelmes történetét rajzoltuk meg a Firkin-dalokkal, amelyeknek egy nagyobb hányada erre az alkalomra készült. Később ezek a zenék adták a legutóbbi sorlemezünk, a Finger in the Pie törzsanyagát. Tavaly pedig a debreceni Nagytemplomba hívtak meg egy adventi koncertsorozatra, ahol gyerekkórussal bővítettük az akusztikus koncertünket. Ebből nőtt ki a Firkin Akusztikus Show, aminek első kísérletét láthatjátok szeptember 26-án Budaörsön, egy nappal az Akváriumos születésnapi NagyKoccintásNap zúzása után.


TÁMOGATÁS, SZOLIDARITÁS

Köszönjük, ha a karantén-időkben megcsappant színházasdinkat akár csak havi jelképes, 1-2 eurós felajánlással támogatod. A befolyt összegek segítenek abban, hogy színészek, rendezők, fesztiválszervezők maradhassunk. A támogatói feliratkozáshoz kattints ide!

TÁRGYMUTATÓ

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bencs villa bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál club70 cosí fan tutte cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom europa cantat ezek mennek fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália patreon pécs pécsi egyetem pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szent imre szentendrei teátrum szép heléna szfe színház tv színházak éjszakája színházi törvény szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed