A hetedik te magad légy

Szeptember 24-én, Kulka János önálló estjével kel szárnyra immár hetedik alkalommal a Főnix Fészek Műhelyház színházi évada, mely sokszínű, színvonalas kulturális műsort ígér. Egyelőre a kulisszák mögött Várszegi Tibor igazgatóval szemezgettünk az izgalmasnak tűnő programok között.

Bútorzatában megújult a ház színpad mögötti „műhely” része. Mi változott és mindezekből mit érzékel majd a közönség?

A legfontosabb, hogy Szalai György önálló kiállítása helyet kapott a falaink között. A Jász Múzeumban most kiállított képeket egészítettük ki még néhány alkotással, az elmúlt hat év itt játszott előadásainak anyagából készült legsikerültebb fotókkal. Az állandó tárlatot Halászi János, a Magyar Művészeti Akadémia Felügyelő Testület elnöke avatja fel az évadnyitó alkalmával. Kevésbé látványos, de az itt fellépők, a dolgozók és a műhelymunkában résztvevők komfortérzetét növeli a bútorcsere, melyet az elmúlt hetekben végeztünk. Az önkormányzattól kaptunk irodabútorokat, hűtőszekrényt, a nagyon rossz állapotban lévő székeket leselejteztük. Még akadnak feladatok, megszüntetendő hiányosságok, de ezek nem akadályozzák a színház működését, egy későbbi ütemben a hátralévő felújításokra is sor kerül majd.

A nyár folyamán az udvar is megszépült, a növényzet parkká formálta a teret és a lépcső tetején egy látványos kompozíció is helyt kapott.

A parkot és az ott látható Főnix szobrot az évadnyitó alkalmával avatjuk fel egy kis ünnepség keretében. Várszegi Barna ötletéből, tizenkét jászberényi kötődésű, ám már nem itt élő fiatal összefogásából született a műhelyház jelképeként funkcionáló műalkotás. Az egykori tűzoltólaktanya udvarán, a tűzből újjászülető Főnix, az itt jelenlévő szellemiséget jelképezi. Az egyik berényi cég jóvoltából felajánlott hulladékfa, eredetileg tűzre szánt anyagából készült el a szobor egy szorgos hétvégén. A szobor anyagából adódó természete magában hordozza az enyészet törvényét, ugyanakkor az újjászületés reményét, a mindenkori megújulás lehetőségét, melyet itt mi is próbálunk megvalósítani.

A megújulás jegyében minden évad tartogat valami meglepetést, valami újdonságot a publikum számára. Az idén mire készüljünk, kiket láthatunk a Főnix színpadán?

A műsorpolitika hasonló lesz az előző évekhez, hiszen a színház befogadóképessége korlátozott. Egyeztetve a Lehel Film - Színház repertoárjával, mi elsősorban stúdiójellegű előadásokat hozunk, ám az előreláthatóan nagy nézőszámot vonzó műsorokat a mozi színpadára visszük, ha lehet. Ilyen lesz például az október végi Csákányi Eszter fémjelezte előadás. Az évadot Kulka János önálló estjével nyitjuk. Kiemelném Göttinger Pál rendezésében a Csemegepultos naplója című darabot. Közkívánatra ismét találkozhat a közönség a Thália Humorfesztivál díjnyertesével, Méhes Csabával. Visszatérő vendég Gál Tamás a kötelező olvasmányok középiskolásokra hangolt pazar feldolgozásaival. A Magyar Népmese Napját idén is megünnepeljük a Magyar Népmese Színház interaktív előadásával.

A Főnix befogadó színházként otthont adott határon túli társulatok bemutatkozásának is. Most is találkozhat a berényi közönség a méltán népszerű külhoni színházakkal?

Ezúttal tematikus rendbe szervezzük a külföldi magyar színházak bemutatkozását „Ki van a határon túl?” címmel. Az elnevezés azt hiszem magáért beszél, a határ túloldala csupán szemlélet és nézőpont kérdése. Gál Tamást a Felvidékről, a Beregszászi Színházat Kárpátaljáról várjuk. Újdonságként érkeznek az erdélyi Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról, valamint a vajdasági Szabadkáról társulatok. Ez évtől kezdődően kőszínházak bemutatkozása felé is nyitunk. Terv szerint évente ugyanabból a városból három-négy előadást hozunk, természetesen olyat, ami ide befér. Idén a debreceni Csokonai Színház repertoárjából szeretnénk keresztmetszetet bemutatni. Továbbra is folytatjuk az együttműködést a Nemzeti Táncszínházzal, segítségükkel négy-hat előadást fogunk bemutatni. Közreműködésükkel ismét megrendezzük a Táncpanorámát, melynek időpontjáról még egyeztetések folynak.

A színházi előadások mellett komoly műhelymunkának, színháznevelési programnak is otthona a Főnix. Továbbfolytatódik ez a fajta munka?

Októberben a szentendrei Nyitott Kör társulat szervez foglalkozást középiskolásoknak. Egy háromnapos akkreditált pedagógus-továbbképzésnek is otthont adunk szintén októberben. Újból meghirdettük a Színjátszó Stúdiónkat, ezúttal magyar drámapedagógussal. Most kifejezetten a színészmesterségek iránt érdeklődő fiataloknak szánjuk a tanfolyamot. Lesznek nem feltétlen színjátszást oktató, de azzal összefüggő tanfolyamaink, mint például a medi-ball, vagy az autogén tréning illetve a meseterápia foglalkozás és egy mandala-festés is belefér az időnkbe.

Ezek szerint sikerült forrásokat találni a további működésre.

Rendszeres támogatást kapunk és tulajdonképpen abból élünk, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma színházak működésére kiírt pályázata ad számunkra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy mi az Előadó-művészeti Törvény hatálya alá tartozunk és az ebből jutó pályázati támogatásból működünk most is. A műhelyház épületének üzemeltetéséhez az önkormányzat szintén hozzájárul anyagilag. Ezek mellett lehetőségeinkhez mérten egyéb pályázati lehetőségekkel is élünk.