PostArt a művészetek szolgálatában

Gróf Bercsényi Zsuzsanna régen volt kastélya, a volt Posta épülete, ma még gazdára vár. Budaörs Képviselőtestülete sokadszor foglalkozik a hasznosításával, tervek is vannak már, de addig is, amíg megszületik a végleges döntés, egy lelkes csoport hatalmas terveket sző sorsáról, sőt ez év május 31-ig rendelkezhetnek egyes helyiségeivel Selmeczi Ágnes programszervező, a PostArt hasznosításának egyik fő mozgató rugója. Őt kérdezem a jelenről és arról a jövőről, ha megvalósul tervük és továbbra is munkálkodhatnak a PostArt helyiségeiben. 

Megvalósul–e az évek óta dédelgetett terv, miszerint a volt Posta épülete kulturális központtá válik?

Sokat nem tudok az épület sorsáról, de az bizonyos, hogy kulturális színteret kíván a Város létrehozni. Erre már meg vannak a tervek. Az előzetes számítások szerint jelentős összegbe kerül majd az épület rendbehozatala és a belső terek kialakítása. Jelenleg az épület egy része kihasználatlan, a hátsó szárnyat mi önerőből megpróbáltuk oly annyira rendbe hozni, hogy ott különböző rendezvényeket tarthassunk. Mindezt a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesülettel, akik üzemeltetésre május 31-ig megkapták ezt az épületszárnyat.

Mennyiben kapcsolódik munkád a Tarziciusz Egyesülethez?

A Budaörsi Advent szervezése kapcsán kerültem kapcsolatba az egyesülettel. Két sikeres együttműködés után az egyesület elnöke Kovács Richárd kért fel, hogy legyek segítségükre az általunk PostART névre keresztelt régi posta épület programjainak megvalósításában. Célunk, hogy egy un. inkubátorházat hozzunk létre, ehhez kerestünk partnereket. Szeretnénk, ha lehetőség lenne itt független társulatok befogadására, tehetséges, kreatív, gondolkodó művészek, alkotók egymásra találásának. .A programokat közösen találjuk ki, és közösen valósítjuk meg. Amikor 2014 januárjában először láttam meg az épületet teljesen lelakott helyiségeket találtam Mégis láttam/láttunk benne fantáziát. Tavaly a Budaörs Fesztiválra nagy kiállító teret hoztuk rendbe, azóta büszkén állíthatom, folyamatos munkával, lassan az egész épületszárny felújításra került. A hátsó terem külön zárható kiállítótér, ahol nemrég a Lenz Klára emlékére rendezett gobelin kiállítás volt a Budaörsi Kertbarátok szervezésében, lett egy „szalonunk”, ahol kisebb előadásokat tudunk tartani,, illetve a „nagy terem”, ahol volt már színházi előadás, koncert, klub foglalkozás, énekkari illetve színházi próba is otthonra talált.

Mikor alakult a Budaörsi Szent Tarzíciusz Egyesület?

Az Egyesület 2004-ben alakult a budaörsi keresztényi ifjúság támogatására, programjainak szervezésére. Tizedik éve szervezik a Budaörsi Advent rendezvénysorozatot, két éve már az én közreműködésemmel. A Posta volt épülete egyházi kötődésű, ezért a Tarzíciusz Egyesület szívén viseli a sorsát. Tavaly kapták meg az önkormányzattól a lehetőséget, hogy egy rövid időre birtokba vehetik az épületet. Az egyesület vállalta, hogy a lehetőségekhez képest felújítja, hogy alkalmassá váljék különböző események befogadására. Sok segítséget, támogatást kapunk más civil szervezetektől, az önkormányzattól, a BTG Kft.-től, a JMMK-tól, a Budaörsi Kertbarátoktól, a helyi médiáktól. Úgy tűnik mindenki szívügye lett a PostArt. Elég sok pénzbe kerül az épület helyiségeinek rendbetétele, amelyhez külső anyagi támogatást nem kapunk, kifejezetten önerőből haladunk előre. Célunk, hogy létrehozzunk egy új közösségi színteret. 
A Tarzíciusz Egyesület jelenleg pályázatot nyújtott be az épület üzemeltetésére és programok létrehozására.

Valóban a semmiből kelt életre e hajdan volt épület. Munkátok gyümölcseként egyre több program várja a PostArt kedvelőit. Melyek ezek?

Mint már említettem, önerőből jönnek létre programjaink, mondanom sem kell, hogy ez bizony nem könnyű feladat. Január végén a Shirley Valentine előadással debütáltunk Vándor Éva előadásában, ez volt az első közös program. Azóta általában kéthetenkénti programokat szervezünk, az első kiállítónk Mikó F. László képzőművész volt, majd Háló Gyula baptista lelkésszel, a baptista egyház kommunikációs igazgatójával, könyvének bemutatója kapcsán, Napi adagok címmel egy érdekes beszélgetés hangzott el. Volt már sikeres koncertünk is a Blackwater Bullfrog zenekarral, mely megismétlésre kerül április 24-én. 
A Legyetek jók, ha tudtok színházi próbái a PostArt-ban zajlottak, örültünk, hogy hozzájárulhattunk az előadás létrejöttéhez. A díszletépítéstől kezdve az olvasópróbáig mind itt zajlottak az előkészületek. Nemrég egy esküvőnek adtunk helyet, az ugynevezett indusztriális környezetünkben, melyet vintage stílusban igyekszünk lakályosabbá tenni. A felújítások idején rábukkantak egy boltíves falra, melyet kibontottunk, levertük a vakolatot, ez lett a „szalon” hátsó fala, melyből árad a szellemiség, a meghittség, egyszóval szeretetre méltó tartózkodási hely lett. 
Április 12-én Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek előadása lesz, Őze Áron és Cserna Antal közreműködésével. Rákövetkező pénteken Zeffer András rock zenész, a P. Mobil, a TRB, a RockBand, és a Mobilmánia tagjának Akusztikus dalok koncertje, Horváth Misi és Kosztin László közreműködésével. Érdekes lesz, mert túl a muzsikáláson saját életéből hallunk adalékokat, hiszen leukémia betegségét őssejt beültetéssel túlélte és teljes őszinteséggel vall nekünk betegségéről, gyógyulásáról. 
Ezen túlmenően Szabó Borbála Telefondoktora kerül műsorra, mely egy ragyogó vígjáték amit Göttinger Pál színművész előadásában. Igyekszünk szinkronban lenni a többi kulturális intézménnyel, hogy ne ütközzenek műsoraink, erre kifejezetten figyelünk. Terveink vannak bőven az elkövetkezendő időszakra. 
A Budaörs Fesztivál egyik fontos színtere lesz a PostART - ef Zámbó István kiállításával, Slam poetryvel, az ef Zámbó Happy Dead Band, a Margaret Island, Zanzinger, Szeder, Szabó Benedek és a Galaxisok koncertjével, a Vodku zenekar Cseh Tamás estjével. 
Az épület lakossági felfedezése, használatba vétele hosszabb folyamat. Hiszünk abban, hogy a kultúra és művészet társadalmilag hasznos szabadidős tevékenységet hoz létre, mely jó irányba befolyásolja és pozitívan járul hozzá szellemi és társadalmi jólétünkhöz. 
Véleményem szerint igény, hogy alternatív és hagyományos programok váltsák egymást, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelő programokat, előadásokat. 
Mi nem akarunk konkurenciái lenni egyik budaörsi intézménynek sem, sokkal inkább egy összehangolt, egymást segítő, izgalmas, közös munka lehetősége foglalkoztat bennünket. Jelenleg az emberek még kíváncsian lépnek be a PostART helyiségébe, sokaknak szokatlan a környezet. Azt hiszem idővel kialakul majd az a látogatói bázis, akik otthonosan mozognak ebben a környezetben. Tudom, még messze van attól az épület, amilyet szeretnénk, de érezzük magunkban a kitartást, az elhivatottságot – létrehozni, alkotni, tartalommal megtölteni ezt az izgalmas környezetet, mely kiemelten fontos sokunk számára. Itt úgy érezzük otthon vagyunk.

2015. május 31-ig tervezhetünk, utána dönt a Képviselőtestület, mely irányt szab majd a terveinknek. Nagyon reméljük, hogy továbbra is támogatottságot fogunk élvezni részükről úgy, mint eddig is!

Köszönöm az interjút! 
Major Edit