VONALHÚZÁS PRÓBANAPLÓ 4. RÉSZ

Gyenes Dániel 4. írása a Vonalhúzás próbáiról. Premier május 16-án!

Üdvözlöm a Kedves Olvasókat!

Egy hosszabb szünet után ismét jelentkezem. Iskolai teendőim miatt nem tudtam mostanság írni, de ezt nem is boncolom tovább, hiszen úgysem ez az érdekes.

Rég volt rá alkalmam, hogy egyhuzamban több napon keresztül ott legyek a próbákon, így hát a meglepetés erejével hatott rám a legutóbbi alkalmakkor ott töltött idő.

Azért írom azt, hogy meglepetés, mert pár nap alatt – míg nem tudtam jelen lenni – teljesen új szintre léphet a darab (már persze az én szememben), ötletek merülnek fel és vetődnek el. Persze ezek apróbb dolgok. Vannak azonban olyan jelenetek, amiket eddig még soha nem láttam, és most egy csapásra kedvencemmé váltak. 
Na de nem rohanok ennyire előre.

Az elmúlt egy-másfél hét első próbáin nem tapasztaltam jelenetet döntően befolyásoló változtatást, inkább csak a szokásos korrekciók voltak, hangsúlyok és mozgások terén. Az utolsó előtti alkalommal azonban érkezett a már említett meglepetés: az operett-betét.

Az első összeéneklésnél persze nem ment minden flottul. Nem mindig stimmeltek a hangok és a ritmus, de nem tartott soká, hogy összeérjen minden tényező. Ekkor még nem tartottam ezt a részt favoritnak, tekintve, hogy nem vagyok egy operettőrült.

A hozzáállásom hétfőn vett teljes fordulatot. Ez az ominózus nap volt a főpróbahét első napja. Nem mondom, hogy ilyenkor már nincs helye a hibáknak, mert nyilván nem megy még élesben az előadás, de ilyenkor már azért mindenki törekszik arra, hogy a lehető legkevesebb megszakítással menjen végig a darab. Kosztümöstül, díszletestül minden a helyére került. A hangtechnikában még ugyan adódtak kisebb problémák (hangerővel kapcsolatban), de ez is szinte startra készen állt.

A korábban már többször is említett verekedősjelenet megállítások nélkül eszméletlen tempójú. Tökéletesen szemlélteti a szereplők ingatag lelkivilágát az a tény, hogy az egész egy tortaszelet miatt tört ki, és az, hogy a tetőpontja egymás agyonverése. A bunyó és az azt követő, többek között a Mágnás Miska című operett betétdalának eléneklése roppant szórakoztató elegyet alkot. A dalszöveget átköltötték, kissé felturbózták és már elő is állott a darab szerintem legdinamikusabb és legkomikusabb jelenete. A színészek kifogástalanul énekelnek, és mindezt napjaink musicaljeit meghazudtolva teszik. Ez az a jelenet, amit írásom elején említettem. Nagyon meglepett, holott tudtam, hogy most ez a rész fog következni.

A próbafolyamat szerintem legszélsőségesebb időszaka tehát elkezdődött. Így, hogy már nagyjából minden letisztult, a szöveg és a mozgás a helyén van, úgy tűnhet, hogy már mindenki lenyugodott. Pedig a stressz csak nő és nő a premier közeledtével, ami május 16-án, pénteken lesz.

Kíváncsian tekintek az utolsó hét elébe.


Köszönöm a figyelmet!