Ugrás a fő tartalomra

Most épp ez

Premierek az Ördögkatlanon!

Ezen a nyáron számos színházi bemutató lesz az Ördögkatlan színházi tereiben. Protekciósan kiemelünk két Ördögkatlan Produkciót: augusztus 5-én az Amfiteátrumban először látjuk-halljuk a Másnap című koncert-színházat, melyben Cseh Tamás és Csengey Dénes 1986-ban írt dalait tisztogatja meg, énekli el Beck Zoli és Szűcs Krisztián. Stefan Zweig Sakknovella című kisregényéből írt Fekete-fehér címmel vadonatúj monodrámát Légrádi Gergely – ezt augusztus 7-én játssza az Ördögkatlan mindenese, többek között remek színésze, Göttinger Pál. Az előadást Ujj Mészáros Károly rendezte. És premierrel jelentkezik az „Orlai-művek” is: augusztus 4-én Nem baj, majd megértem címmel a Bodor Johanna önéletrajzi regényéből készült előadás látható a Mokos Pincészet színpadán, rendező: Szikszai Rémusz. Először láthatják a nézők a Tar Sándor írásaiból készült A mi utcánk című produkciót is Köles Ferenccel a főszerepben – ennek hivatalos bemutatója majd ősszel történik meg a Pécsi Nemzeti Színházban. És per

Február a Verdi-Schiller művek hava Kolozsváron

Ebben az évadban utoljára láthatják az opera kedvelői színpadon Verdi remekműveit, amelyeket Schiller drámáira komponált. Február 6-án Zakariás Zalán rendezésében a Szent Johanna, február 13-án Göttinger Pál rendezésében A haramiák operák kerülnek műsorra 18.30-tól.

„A kolozsvári magyar operatársulat, együtt a budapesti Operaházzal, ragyogó lehetőséget kapott, hogy a Verdi-örökség meghökkentően korszerű vonásait a nagyközönség elé tárja. Hogyan értelmezhető trilógiaként ez a három alkotás? Nem csupán Schiller személyisége köti össze őket, hanem van még valami, ami különösen felértékelődik korunkban: ez pedig az apa-princípium, az apa-eszmény zenedrámai megjelenítése. Apátlan korban élünk, társadalmi viszonyaink, emberi kapcsolataink ziláltak. Erkölcseink és felelősségtudatunk erózióját nap, mint nap megszenvedjük. A Verdi és Schiller révén elénk tárulkozó apafigura talán gondolkodásra késztet mindnyájunkat. Különös élmény felfedezni, hogy a cselekmény, a drámai folyamatok háttere mindig az apák döntéseinek, az apák áldozatának függvényében alakul” - nyilatkozta Selmeczi György művészeti vezető.

A február 6-i előadásban Delil szerepében Rétyi Zsombor lép fel, Talbot szerepében pedig Gergely Arnold debütál. Díszlettervező Csíki Csaba, jelmeztervező Kiss Zsuzsa, a rendező munkatársa pedig Gombár Annamária.

Részletekért és helyfoglalásért keressék fel az opera honlapját www.hungarianopera.ro, a facebook.com/KolozsvariMagyarOpera webfelületet, vagy a jegypénztárat (tel.: 0264-593468, naponta 10.00-13.00. és 16.30-18.30 óra között).