Ugrás a fő tartalomra

MOST ÉPP EZ

Az Index írja a Fekete-fehérről

Göttinger Pál magával játszik, és a néző nyer Stefan Zweig utolsó művéből, a világsikerű Sakknovellából Légrádi Gergely írta meg a Fekete-fehér című színpadi adaptációt, amelyet Ujj Mészáros Károly állított színpadra, a darab összes szerepét pedig Göttinger Pál játssza. Kifejezetten csípős hidegben hagyom el a B32 Galéria és Kultúrteret, mégsem fázom. A jóleső színházi katarzisélmény, amely ritkábban születik meg, mint ahányszor igényelné az ember, hazáig fűt és gondolatban még mindig mellettem van. Pont ezért nehéz úgy beszélni az előadásról, hogy egy óvatlan mondattal ne adjunk mattot a jövőbeli nézők színházi élményének. LÉGRÁDI GERGELY ÍRT SZÍNPADI ADAPTÁCIÓT STEFAN ZWEIG UTOLSÓ MŰVÉBŐL, A SAKKNOVELLÁBÓL, AMELYET UJJ MÉSZÁROS KÁROLY RENDEZETT, GÖTTINGER PÁL PEDIG ELJÁTSSZA. HÁROM REMEK ALKOTÓ – MOST SEM OKOZTAK CSALÓDÁST. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az előadás végén a vasnál is erősebb, nagyjából szűnni nem akaró acéltaps tört fel a nézőtéren. A darabban több karakter k

Akció a házasság hetére a Kolozsvári Magyar Operában

Kedvezményes jegyárakkal várja a házaspárokat a házasság hete alkalmából a Kolozsvári Magyar Opera. Giuseppe Verdi csütörtökön 18.30-tól sorra kerülő, A haramiák című operájára két személyre összesen 10 lejért válthatnak jegyet a házastársak. 

Az idén hetedik alkalommal megszervezett házasság hete elnevezésű rendezvénysorozat február 9. és 16. között zajlik. Az Angliából indult kezdeményezés célja, hogy minden évben egy hétig a házasság fontosságára irányítja az emberek figyelmét.

„A házasság és a család olyan pozitív érték, amelyre a Kolozsvári Magyar Opera az évad során többször felhívja a közönség figyelmét olyan programok szervezésével és kedvezmények ajánlásával, mint a Családbarát opera program, Nagyszülők és unokák program vagy a Házasság hete az operában program” – olvasható a kolozsvári dalszínház közleményében.

A haramiák egyébként a második darabja a Kolozsvári Magyar Opera és a budapesti Magyar Állami Operaház együttműködése eredményeképpen bemutatott Verdi-trilógiának, amelyet a zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából vittek színre. A német drámaíró, Schiller műveire komponált, méltatlanul keveset játszott Verdi-operákat Kolozsváron december 6–7–8-án mutatták be, mindhármat országos premierként. Mivel a produkciókban több intézmény művészei működnek közre, nehézkes az egyeztetés, így az idei évadban most utoljára lehet látni A haramiákat.

A trilógia másik két darabja, a Szent Johanna és a Luisa Miller, előbbit február 6-án láthatta utoljára ebben az évadban a közönség, utóbbit májusban tűzi műsorra a társulat. A csütörtöki produkcióban ismét színpadra állnak olyan neves vendégművészek, mint Hector Lopez (Kolozsvári Román Nemzeti Opera), Massányi Viktor, Egyed Apollónia, Daróczi Tamás és Jekl László (Magyar Állami Operaház). Vezényel Kulcsár Szabolcs, az előadás rendezője pedig a budapesti Göttinger Pál.