$type=ticker$label=0$cols=3$va=0$count=99

Egy hüvelykujj ebben a friss pitében

Lemezbemutató koncertre mindig egy kicsit másképp megyünk, mint egy átlagos, standard fellépésre vagy esetleg fesztiváli bulira, mert ilyenkor mindig készülünk kicsit arra is, hogy egy csomó ismeretlen – vagyis új! – számot hallunk majd. És izgulunk is a kedvenceinkért, hogy jól sikerüljön a premier; meg persze önző módon saját magunkért is, mert nemcsak ők vesztenek azzal, ha gyengébb anyaggal állnak elő, mint amilyet elvárna tőlük a publikum – hanem (és elsősorban…) mi! Mi járunk rosszul, ha kedvenc zenészeink gyengébb anyagot raknak össze az új lemezükön, mint amilyet megszoktunk tőlük. No persze, a Firkinnel egyelőre nem fordult még elő ilyesmi!

A lemezbemutató koncertek izgalmához tartozik az is, hogy persze egy-két szám már „kiszivárog” előre, főleg manapság, az internet meg a közösségi portálos megosztások idején. De persze így volt ez régen, a bakelitek érájában is, hiszen már akkoriban is rendszerint piacra dobtak az új album megjelenése előtt egy-egy kislemezt, az A és a B oldalán egy-egy ízelítőnek, kedvcsinálónak szánt zeneszámmal. S persze igyekeztek ilyenkor mindig a legslágergyanúsabb, legslágeresélyesebb szerzeményeket kinyomni, mert ezeken mérték le, hogy várhatóan mennyire fogy majd a nagylemez.

Akár pápa is lehettem volna

Így volt ez most a Firkin esetében is, sőt, az If I Could Be The Pope című számukat – még a hivatalos megjelenése előtt – egy nyereményjátékhoz is felhasználták: a dalt már hetekkel a lemezbemutatót megelőzően elérhetővé, letölthetővé tették a honlapjukon (+ a Facebook-profiljukon…), és úgynevezett rajongói videókat vártak az érdeklődőktől, a pályázóktól.

Szóval csapj a lovak közé, töltsd le, nyess, forgass, kaszabolj… és készíts az egészből egy ritmusra vágott filmecskét, valamit, akármit, amit ez a dal ihletett, valamit, amit ez a zene hozott ki belőled. Így hát, miközben a pályázatra folyamatosan érkező videókat néztük és értékeltük magunkban, az If I Could Be The Pope szépen lassan, de biztosan beette, beégette magát a kisagyunkba.

A Celtic Folk Punk blog is ugyanezt a számot tette közzé még a lemezbemutató előtt, plusz, ha már ott voltak, meg bíbelődtek is vele, akkor mellécsapták a Donegal Danny és a Parasite’s Lust című szerzeményeket is. Online meghallgatható… Persze, egy alaposan és ügyesen felépített kampány része volt ez, hiszen felesleges is volna nagy-nagy lemezbemutatót tartani, ha előtte nem csigázzuk fel iránta az érdeklődést. De aztán a maximumra az egésszel!

Szótári jelentés

Hát most az van, hogy ha felütjük az angol–magyar szótárt, ott azt találjuk, hogy firkin szó egyszerűen csak bödönt jelent, ami ugyan összefüggésbe hozható az űrmértékekkel, s azokból is a nagyobbik fajtákkal… Ez ugyanis egy kilencgallonos sörűrmérték, egészen pontosan 40,9148269 liter. A bőség és a gombóc közhelyes esete, ugye…

Persze a szótárakat is ki lehetne lassan majd egészíteni azzal, hogy ez bizony egy kelta folkpunk, vagyis kelta-ír bulizenét játszó magyar zenekar neve. De ez az adat meg már sokkal inkább lexikális, semmint szótári…

A Firkin zenekart 2008-ban alapította az erdélyi származású – korábban a M. É. Z. és a Shannon.hu formációkból ismert – Péter János fuvolás. Most persze én abból indulok ki, hogy olvasóink többsége ismeri az együttest, ezért túlzottan nem bonyolódnék bele karriertörténetük részleteibe. Mindennek a lényege ugyanis röviden csak annyi, hogy a Pogues és a gyakorlatilag világszerte hihetetlen népszerűségnek örvendő Flogging Molly, illetve a Dropkick Murphys által már alaposan kitaposott utat járó – és ezek dalait is feldolgozó – zenekar első lemeze, a Firkinful Of Beer már a következő évben megjelent. A Unit Magazin akkortájt így írt róluk: „Olyan zenét játszik a zenekar, amire nem lehet nem táncolni, ami szikrát pattint a térdekbe és a talpak alá, sikolyokat és üvöltéseket fakaszt a torkokból…”

És aztán jöttek szépen sorban a további lemezek: a WHUP! 2010 novemberében, valamint az igazán szenzációs Igyunk pálinkát! 2012-ben. Mert hát persze voltunk már korábban is igen sokan, akik szerettük a folkalapú, helyenként azonban punkba, rockba átcsapó kelta-ír bulizenét, külön megbecsülve akár még azt is, amikor a Pogues énekese, Shane MacGowan hullarészegen kibotorkált a színpadra, és abban a fizikai állapotban két értelmes konferáló mondatot ugyan képtelen volt elmondani… De amikor elkezdődött a zene, akkor viszont úgy énekelt, és olyan koncertet csinált, hogy kevesen érhetnének fel akárcsak a bokájáig is, akár színjózan állapotban is! Szóval népszerű volt ez a műfaj korábban is, Magyarországon is, így hát a Firkin is hamarosan ismertté vált, albumai iszonyatos sebességgel bearanyozódtak. Az Igyunk pálinkát! mégis olyan értelemben hozott áttörést, hogy magyarul énekelték el a közismert és népszerű dalokat, mint a What can we do with the drunken sailor, a Seven drunken nights vagy éppenséggel a Flogging Molly által sikerre vitt Whats left of the flag. Így lett ez utóbbiból egy gyönyörű ballada Megtépett zászló címmel. A Seven drunken nights pedig Hetedhét székely címmel a koncertek elmaradhatatlan himnuszává lépett elő.

A dalfordítások nagyszerűen sikerültek, így a Firkin hamarosan népszerűvé vált az angol szövegeket nehezebben fogyasztó közönségrétegek körében is. Az együttes negyedik születésnapi bulijára már a kamerákat is felszerelték, így hát ez hamarosan DVD-n is megjelent Keep On Firkin címmel, s ugyanezt az anyagot a tavalyi fesztiválszezonra zenei CD-ként is piacra dobták. Ennyit hát a lexikonhoz… Így érkezett el ugyanis az ötödik album ideje. Finger in the pie!

Dupla Guinness

Előzenekarként a Colleen együttes köszöntött bennünket a Barba Negrában. Az alkalomhoz illően ők is a Firkinhez hasonló, kelta-ír alapú zenét játszanak, az elmaradhatatlan hegedűvel és fuvolaszóval, de mondjuk, náluk játszik egy billentyűs is a zenekarban, Dakos Lilla személyében. Elsősorban instrumentálisan erősek hát, az énekszólamokra még ráfér a gyúrás (meg a konditerem…), bevallom, azokból nem sok maradt meg bennem.

Az alkalomhoz illő korsónyi Guinnessért azonban iszonyatosan sokat kellett sorban állni – csak egy pultnál csapolták –, így hát mire sorra jutottam, megérlelődött bennem a gondolat, hogy bizony veszek én belőle rögtön kettőt, biztos, ami biztos, nehogy már a koncert közepén fogyjon el a söröm, s aztán majd a legjobb részeket töltsem ismét ott kígyózva a csap előtt.

Kár is lett volna értem, mert a sebtében meghozott döntés helyénvalósága szinte pillanatokon belül be is igazolódott… A zenekar egyrészt azzal tartotta fent folyamatosan a buli intenzitását, hogy felváltva játszottak régi, népszerű dalokból, illetve az új album számaiból álló blokkokat. S közben egy alkalmi koncert-show-hoz méltóan, rengeteg vendéggel szórták meg a színpadot. Velünk volt ezen az esetén – hogy legyen ebben a történetben most egy vajdasági szál is – a Kormorán zenekarból (vagy a Barapartyból?…) ismert, zentai születésű, de moholi származású Fehér Nóra, aki a Firkin új albumán énekel életében először angol nyelven. Turáni Csongor a kelta zene magyar doyenje – akit a kelta-ír bulizene magyarországi meghonosítójának is tartanak –, jellegzetes ősz hajáról és elnyűhetetlennek tűnő sapkájáról összetéveszthetetlenül felismerhető, ő nemcsak a Firkin-koncertek, de a zenekar albumainak is rendszeres vendége. Az immár Kossuth-díjas Szabó Attilából, a Csík zenekar prímásából egy bő évtizeddel ezelőtt, még 2001-ben Lovasi András csinált rocksztárt, amikor vendégművészként meghívta a Bandi a hegyről című szólólemezére, de azóta játszott már többek között a Quimbyvel is, mostanság pedig a Firkinnel, és szemmel láthatóan jól érzi magát ebben a szerepkörében, ami száz százalékban át is jön a közönségbe a színpadról. Göttinger Pál, a Bárka Színház társulatának tagja, színész és rendező pedig lényegében „külsősként” is a zenekar teljes jogú része, csak hát színházi elfoglaltságai mellett nem mindig vehet részt a koncerteken…

No, ezt a lemezt aztán igazán jól bemutatták nekünk, örvendünk, s részünkről a szerencse; a koncert-show remekül sikerült. Az új dalok így első hallásra keményebbeknek, rockosabbaknak, helyenként pedig punkosabbaknak is tűnek, mint a korábbiak, de könnyen lehet, hogy ezt csak az élő előadás intenzitása, a pogo, az ugrálás, a tánc, a stage diving teszi. Néhányszor még egészen biztosan meg kell hallgatnunk az új CD-t, hogy erről mérvadóan nyilatkozhassunk, és megalapozottan véleményt alkothassunk. De amint ez megtörténik, ígérem, ti lesztek az elsők, akiket értesítünk erről.

Ezeken az oldalakon nincsenek saját írások. A cikkek forrását az egyes bejegyzések végén lehet megtalálni.

/fa-tags/ TÁRGYMUTATÓ.

600 kilométer 100 guinness a csemegepultos naplója a gyáva a gyermek és a varázslat a haramiák a hülyéje a kék hajú lány a kéz a kis kéményseprő a köpeny a közös többszörös alapítvány a magyar színházakért alba regia szimfonikus zenekar aldi női futógála állj bele aNNa anyám éhesnek tűnik aradi kamaraszínház aranytíz archívum arden az elvarázsolt disznó az ember tragédiája az öreghíd alatt b32 baal babel sound baja balatonboglár balatonfüred balfácánt vacsorára bálna bárka bátorságpróba bencs villa beszélő levelek bisb bivaly-szuflé bob herceg bogáncsvirág bohémélet borral oltó fesztivál börtönrádió bsi budaörs budapest improv show budapest music center budapesti kamaraszínház budapesti vonósok budoár kiállítás busz-színház CAFe Budapest caminus castel felice castel felice vizsga centrál címlap club70 cosí fan tutte cover cupido és a halál cv családi játszmák családi ünnep cseh tamás csíkszerda csoportterápia csukás-díj dankó rádió danubia zenekar debrecen debreceni tavaszi fesztivál delila deszka fesztivál dido és aeneas díjak elismerések don juan dráma kortárs színházi találkozó drámaíró verseny due duett dunapart dunaújváros e-színház egri tavaszi fesztivál egy csók és más semmi egy kiállítás rémei éhség élnek mint a disznók előadásszámok email ének a három hollóhoz english erkel színház ernani érzékenyítő fesztivál esztergom eucharisztikus kongresszus europa cantat ezek mennek falstaff fekete-fehér fellegek fesz segélyalap fiatal írók fidelio színházi est finito firkin fishing on orfű fogság francia sanzonest friss hús furnitur füge független előadóművészeti szövetség gianni schicchi gödöllő grecsó grisnik petra gusztinak megjött az esze gyerekstúdió gyilkosok gyógyír északi szélre győr győri tavaszi fesztivál gyulai várszínház hajmeresztő halál hotel halastó hangoló hárman a padon harminchárom változat haydn-koponyára háromszögek hatok csoport hatszín teátrum hazug hét domb fesztivál hetedik alabárdos hetedik mennyország hírek hírszerzők hogy szeret a másik hol hoppart hrabal-vurstli humorfesztivál így tanultam meg vezetni imprójam imprómaraton in medias brass in memoriam cseh tamás interjú irodalom éjszakája jak jászberény jegyek jó kérdés junior príma jurányi k2 színház kalandra fül fesztivál kaposvár katona képek kibelátó kicsi szívem kávéba pottyant kis suttogás kisfaludy színházi fesztivál kisvárda kmtg kolozsvár koma komárom komédium koronavírus kortárs drámafesztivál kórusok éjszakája kőszeg köszönet estéje-estélye kritika kritikusdíj-átadó kuk kultkikötő kultúrfürdő kurátorok lakott sziget láthatatlan állomás latinovits diákszínpad leenane szépe leonardo lev&te limerick-bajnokság líra és epika london love and money love and money vizsga macskadémon madách színház madame poe magdafeszt mágnás miska magvető magyar rádió magyar színház magyar színházi társaság magyar zene háza manhattan short manna manőver margó irodalmi fesztivál más olvasnivaló menház színpad merlin mesterjátszma mikor mindenütt jó mindenütt nő mintaapák miskolc miszépmiszépmiszép mojo momentán monodráma fesztivál móra kiadó most fesztivál motto mozart-kommandó mozgófénykép mozsár műhely mu múzeumok éjszakája művészetek palotája művészetek völgye nagykanizsa naptár nefelé négyhangú opera nemzeti filharmonikusok nemzeti színház nézőművészeti kft nézőpont színház nofilter nyílt nap nyinyernya nyíregyháza nyolc nő óbudai társaskör ómama online fordítónapok operabeavató operaház operajátszóház operamacera operavita operettszínház orlai othello gyulaházán ők ördögkatlan örkény örkény vurstli örömimpró pájinkás jános pannonhalma papp jános párkák patália páternoszter patreon pécs pécsi egyetem pesthidegkúti művészeti fesztivál pesti barokk pesti magyar színiakadémia petőfi irodalmi múzeum pim dia hangoskönyvek pinceszínház placcc pokol portré postart poszt poznan pozsonyi piknik rádió rádiójátékosok radnóti remény rendezők viadala rév fülöp rögvest russian indie film fesztival sakknovella shots festival sinaia sly snowman soharóza sokszemközt somló cirqsz song-óra sopron sorozat a vidéki operajátszásról stockholm susotázs szabadesés szeged székely-könyv szemes fesztivál szénakutyák szent imre szentendrei teátrum szép heléna szerzői munkák szfe színház a város színház tv színházak éjszakája színházi törvény színlapok szívem szeret szkéné szombathely szöveg szputnyik hajózási társaság táblázat tárgymutató tartalom tatabánya telefondoktor temesvár tengeren 2008 tengeren 2019 térkép terminál workhouse teszt thália the irish coffee thealter tilos rádió tivoli tóbiás és az angyal törőcsik-emlékest trefort színjátszó fesztivál váci dunakanyar színház vágánybenéző van egy határ városmajor vaskakas veled kerek vera vidéki színházak fesztiválja vidor fesztivál vigadó visszaszámláló volt egyszer egy ndk vonalhúzás zalaegerszegi kvártélyház zeneakadémia zichy major zsolnay negyed
Név

600 kilométer 100 guinness,4,a csemegepultos naplója,244,a gyáva,1,a gyermek és a varázslat,3,a haramiák,32,a hülyéje,21,a kék hajú lány,2,a kéz,48,a kis kéményseprő,2,a köpeny,34,a közös többszörös,34,alapítvány a magyar színházakért,3,alba regia szimfonikus zenekar,7,aldi női futógála,1,állj bele,1,aNNa,29,anyám éhesnek tűnik,3,aradi kamaraszínház,3,aranytíz,4,archívum,3,arden,1,az elvarázsolt disznó,12,az ember tragédiája,1,az öreghíd alatt,60,b32,8,baal,2,babel sound,1,baja,1,balatonboglár,2,balatonfüred,2,balfácánt vacsorára,27,bálna,2,bárka,268,bátorságpróba,6,bencs villa,1,beszélő levelek,4,bisb,1,bivaly-szuflé,54,bob herceg,37,bogáncsvirág,33,bohémélet,63,borral oltó fesztivál,1,börtönrádió,3,bsi,1,budaörs,5,budapest improv show,10,budapest music center,1,budapesti kamaraszínház,1,budapesti vonósok,11,budoár kiállítás,1,busz-színház,11,CAFe Budapest,8,caminus,72,castel felice,43,castel felice vizsga,5,centrál,3,címlap,17,club70,1,cosí fan tutte,47,cover,4,cupido és a halál,30,cv,1,családi játszmák,59,családi ünnep,3,cseh tamás,4,csíkszerda,65,csoportterápia,17,csukás-díj,10,dankó rádió,1,danubia zenekar,6,debrecen,11,debreceni tavaszi fesztivál,1,delila,2,deszka fesztivál,19,dido és aeneas,52,díjak elismerések,1,don juan,3,dráma kortárs színházi találkozó,6,drámaíró verseny,1,due,1,duett,2,dunapart,6,dunaújváros,2,e-színház,32,egri tavaszi fesztivál,1,egy csók és más semmi,1,egy kiállítás rémei,1,éhség,8,élnek mint a disznók,13,előadásszámok,1,email,1,ének a három hollóhoz,2,english,25,erkel színház,65,ernani,4,érzékenyítő fesztivál,1,esztergom,3,eucharisztikus kongresszus,7,europa cantat,7,ezek mennek,16,falstaff,1,fekete-fehér,39,fellegek,14,fesz segélyalap,9,fiatal írók,1,fidelio színházi est,3,finito,16,firkin,264,fishing on orfű,1,fogság,1,francia sanzonest,2,friss hús,2,furnitur,49,füge,124,független előadóművészeti szövetség,9,gianni schicchi,30,gödöllő,1,grecsó,1,grisnik petra,9,gusztinak megjött az esze,1,gyerekstúdió,2,gyilkosok,1,gyógyír északi szélre,85,győr,5,győri tavaszi fesztivál,3,gyulai várszínház,5,hajmeresztő,27,halál hotel,24,halastó,116,hangoló,1,hárman a padon,65,harminchárom változat haydn-koponyára,94,háromszögek,25,hatok csoport,1,hatszín teátrum,74,hazug,1,hét domb fesztivál,2,hetedik alabárdos,1,hetedik mennyország,15,hírek,3,hírszerzők,1,hogy szeret a másik,76,hol,4,hoppart,1,hrabal-vurstli,14,humorfesztivál,6,így tanultam meg vezetni,1,imprójam,1,imprómaraton,3,in medias brass,1,in memoriam cseh tamás,4,interjú,92,irodalom éjszakája,7,jak,2,jászberény,6,jegyek,1,jó kérdés,13,junior príma,4,jurányi,59,k2 színház,2,kalandra fül fesztivál,2,kaposvár,142,katona,76,képek,329,kibelátó,13,kicsi szívem kávéba pottyant,1,kis suttogás,5,kisfaludy színházi fesztivál,2,kisvárda,8,kmtg,1,kolozsvár,33,koma,38,komárom,5,komédium,1,koronavírus,136,kortárs drámafesztivál,15,kórusok éjszakája,63,kőszeg,195,köszönet estéje-estélye,1,kritika,458,kritikusdíj-átadó,15,kuk,3,kultkikötő,10,kultúrfürdő,26,kurátorok,9,lakott sziget,17,láthatatlan állomás,4,latinovits diákszínpad,1,leenane szépe,30,leonardo,1,lev&te,2,limerick-bajnokság,7,líra és epika,38,london,1,love and money,73,love and money vizsga,9,macskadémon,33,madách színház,4,madame poe,7,magdafeszt,6,mágnás miska,13,magvető,4,magyar rádió,17,magyar színház,140,magyar színházi társaság,9,magyar zene háza,2,manhattan short,5,manna,110,manőver,38,margó irodalmi fesztivál,7,más olvasnivaló,3,menház színpad,27,merlin,5,mesterjátszma,1,mikor,3,mindenütt jó,34,mindenütt nő,1,mintaapák,1,miskolc,1,miszépmiszépmiszép,54,mojo,51,momentán,134,monodráma fesztivál,9,móra kiadó,1,most fesztivál,6,motto,3,mozart-kommandó,2,mozgófénykép,44,mozsár műhely,4,mu,5,múzeumok éjszakája,1,művészetek palotája,17,művészetek völgye,31,nagykanizsa,1,naptár,1,nefelé,2,négyhangú opera,50,nemzeti filharmonikusok,7,nemzeti színház,11,nézőművészeti kft,46,nézőpont színház,9,nofilter,4,nyílt nap,4,nyinyernya,30,nyíregyháza,370,nyolc nő,26,óbudai társaskör,28,ómama,2,online fordítónapok,1,operabeavató,238,operaház,80,operajátszóház,21,operamacera,7,operavita,12,operettszínház,35,orlai,604,othello gyulaházán,42,ők,2,ördögkatlan,314,örkény,1,örkény vurstli,5,örömimpró,3,pájinkás jános,1,pannonhalma,2,papp jános,1,párkák,44,patália,2,páternoszter,1,patreon,2,pécs,42,pécsi egyetem,2,pesthidegkúti művészeti fesztivál,1,pesti barokk,84,pesti magyar színiakadémia,16,petőfi irodalmi múzeum,4,pim dia hangoskönyvek,3,pinceszínház,8,placcc,30,pokol,10,portré,1,postart,1,poszt,63,poznan,1,pozsonyi piknik,4,rádió,1,rádiójátékosok,3,radnóti,45,remény,10,rendezők viadala,4,rév fülöp,34,rögvest,24,russian indie film fesztival,1,sakknovella,2,shots festival,1,sinaia,1,sly,55,snowman,6,soharóza,82,sokszemközt,1,somló cirqsz,7,song-óra,1,sopron,1,sorozat a vidéki operajátszásról,4,stockholm,2,susotázs,126,szabadesés,39,szeged,224,székely-könyv,4,szemes fesztivál,2,szénakutyák,1,szent imre,1,szentendrei teátrum,15,szép heléna,21,szerzői munkák,4,szfe,18,színház a város,1,színház tv,60,színházak éjszakája,29,színházi törvény,1,színlapok,67,szívem szeret,4,szkéné,29,szombathely,28,szöveg,4,szputnyik hajózási társaság,25,táblázat,1,tárgymutató,1,tartalom,2,tatabánya,46,telefondoktor,176,temesvár,46,tengeren 2008,104,tengeren 2019,69,térkép,1,terminál workhouse,4,teszt,16,thália,75,the irish coffee,46,thealter,15,tilos rádió,3,tivoli,3,tóbiás és az angyal,30,törőcsik-emlékest,11,trefort színjátszó fesztivál,1,váci dunakanyar színház,4,vágánybenéző,11,van egy határ,28,városmajor,11,vaskakas,5,veled kerek,1,vera,102,vidéki színházak fesztiválja,13,vidor fesztivál,83,vigadó,2,visszaszámláló,1,volt egyszer egy ndk,3,vonalhúzás,34,zalaegerszegi kvártélyház,16,zeneakadémia,1,zichy major,1,zsolnay negyed,3,
ltr
item
GÖTTINGER PÁL: Egy hüvelykujj ebben a friss pitében
Egy hüvelykujj ebben a friss pitében
GÖTTINGER PÁL
https://www.gottingerpal.com/2014/02/egy-huvelykujj-ebben-friss-piteben.html
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/
https://www.gottingerpal.com/2014/02/egy-huvelykujj-ebben-friss-piteben.html
true
457243742996709958
UTF-8
Ez a vége. Nincs találat erre. LÁSD MINDET Tovább... Reply Cancel reply Delete By Címlap PAGES CIKK Lásd mindet LÁSD MÉG A TÁRGYMUTATÓBAN ARCHIVE KERESÉS MINDEN CIKK. Nem találtunk semmit erre a keresésre Címlap Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content