60. születésnapját ünnepli a temesvári magyar színház

Balázs Attilával, a temesvári Csiky Gergely Színház igazgatójával a 2012-es év beteljesüléseiről és csalódásairól, a gazdasági válságnak a művészetre és a közhangulatra gyakorolt hatásáról, újévi tervekről beszélgettünk az év elején. 

Az idei évad a megszokottnál nagyobb formátumú TESZT-fesztivállal zárul, hiszen létrehozásának 60. évfordulóját ünnepli idén temesvári magyar színház!
– Az év elejétől kezdődően erőltetett menet volt a 2012-es, de úgy érzem, hogy egy sikeres évet zártunk – nyilatkozta a Nyugati Jelennek Balázs Attila direktor. – 2012-öt az eddigi legnagyobb turnésorozattal kezdtük, amit Csongrád megyében és Budapesten folytattunk le, ahová több előadást vittünk és nagy közönsége volt az előadásainknak. Következtek a további bemutatók és a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó), ami az eddigi egyik legsikeresebb fesztiválunk volt. Úgy tűnik, hogy már beépült a köztudatba és ez a közönség érdeklődésében is tükröződött, de azt hiszem hogy az előadások színvonala is jobb volt. A fesztivál keretében volt a Peer Gynt előadásunk előbemutatója, ami a budapesti Forte társulattal létrehozott valódi koprodukció. A Peer Gynt bemutatóját ősszel Temesváron és Budapesten is megtartottuk, a Thália színház őszi fesztiválja keretében. Utána sorozatban jöttek az új évad bemutatói: a Rendőrség, az Özönvíz előtt, a Gardénia. Elég gazdag az évad és a repertoárunkon van még vagy 10 előadásunk, amelyeknek keressük a helyet, hogy hova tudnánk beszúrni.
– Kiváló előadásokat mutatott be 2012-ben a temesvári magyar színház, de igazi átütő siker 2009-ben az UNITER nagydíjas Rosencrantz és Guildenstern halott című előadás volt, amelynek szeptemberi bemutatója egybeesett a gazdasági válság romániai kezdetével.
– A gazdasági válság nagyon beleszólt az életünkbe, soha ennyi anyagi jellegű problémával nem kellett megküzdeni, mint most. Érezhető a munkánkon, hogy egyik napról a másikra élünk, vagy inkább a túlélésért küszködünk. Örülök annak, hogy a partnereink, akikkel dolgozunk, megértik a helyzetet és a nehézségek ellenére vállalják a velünk való munkát. Ennek ellenére úgy látom, hogy ez nem látszik a produkcióinkon, legalábbis nagyon remélem, hogy nem látszik! Az hogy éppen a Rosencrantz és Guildenstern halott előadásunknak volt átütő sikere, az egy kicsit a véletlenen is múlott, az is sokat számít, hogy milyen „csillagzat” alatt jön létre egy előadás. Nem csak a visszhangos sikerek a fontosak, hanem az is, hogy a társulat épül, a társulattal szívesen dolgoznak, sokat tanultunk, megerősödtünk, mert jó szakemberekkel tudtunk együttműködni. Remélem, hogy a továbbiakban is lesznek még visszhangos sikerek, de úgy vélem, hogy mi végig magasan tartottuk a mércét.
– A színház nehéz gazdasági helyzete miatt halasztódik a februárra tervezett Martin McDonagh: Leenane szépe című produkció bemutatója is?
– Ott próbáltunk kivágni a húsunkból, ahol a legkevésbé fáj, egyfajta átmenetet biztosítani. Ez nem azt jelenti, hogy nem lesz meg a budapesti Upor László rendezésében a Leenane szépe bemutatója, az idei évad végére megcsináljuk az előadást.
– A 2012-es év „világvége hangulatban” ért véget, láthattunk néhány kifejezetten pesszimista hangvételű előadást, de még a vígjátéknak nevezett Özönvíz előtt című darabon vagy a Furnitur-on sem szórakozhatott felhőtlenül a közönség.
– Ha már lejárt a világvége, kezdjük optimistán az új évet, hiszen egy új világ kezdete van! Ami az alkotókat foglalkoztatja, az benne van a közhangulatban is. Valóban nem játszunk „felhőtlen” vígjátékokat, ez azért van, mert a vígjáték egy kicsit átalakult, de átalakult a színházi ízlés is, a humor is alakulóban van, erre próbálunk mi is reagálni.
– Milyen tervei vannak az új évre, direktor úr?
– Az új évben tele vagyunk ötletekkel, gondolatokkal. Az első bemutatónk Pintér Béla–Darvas Benedek Parasztopera című zenés darabja lesz, amit február elejére terveztünk. Utána egy különleges produkció, egyedi kísérlet következik. Hajdu Szabolcs filmrendező rendez nekünk egy előadást, „Royal” Bar címen, ami az ő vízióját mutatja be. Remélem, elég sokan ismerik az ő filmjeit. Amit filmeken látunk tőle, azt az ő segítségével megpróbáljuk lefordítani színházi nyelvre. Ezt Temesváron, az itteni hangulatból meg a közhangulatból is ihletődve teremtjük meg közösen, természetesen Hajdu Szabolcs vezetésével. A forgatókönyv Szabolcs munkája lesz, azokból az anyagokból, amelyeket közösen hozunk, illetve hoztunk létre, már tartottunk két egyhetes workshopot erről a témáról az évad elején és az év végén. Ez egy nagyon érdekes folyamat, ami a társulatnak is nagyon jó, és reméljük, hogy a temesvári közönségnek is újszerű lesz.
Idén ünnepeljük az 1953-ban létrehozott temesvári magyar színház 60. születésnapját. Az idei TESZT a 60. évforduló égisze alatt fog zajlani. Nagyobb formátumú előadásokat hívunk meg a fesztiválra, elsősorban a DKMT Eurorégióból, illetve igyekszünk összegyűjteni mindenkit, akik itt voltak a társulatnál, részt vettek a sikerekben és a mindennapi munkában. Nagy ünnepségre készülünk! A következő évadra is tele vagyunk elképzelésekkel, ha a Jóisten és a gazdasági helyzet is úgy akarja, akkor ezeket is meg fogjuk valósítani!

Pataki Zoltán