Évadot nyit a temesvári magyar társulat

Balázs Attila igazgató a hétfői évadnyitó gyűlésen ismertette a színház tervezett új bemutatóit.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, mint minden évben hagyományosan egyhetes mozgásművészeti mesterkurzussal és az azt lezáró sportmérkőzésekkel nyitotta az évadot. A mozgalmas és tartalmas bemelegítő után szerbiai és temes megyei turnéra indult a társulat a Zián & Kopik című bábelőadással. A produkció, a bemutatót követően számos helyen vendégszerepelt nagy sikerrel, ugyanakkor Avignonban is lehetősége volt bemutatni a színháznak.
Elsőként Németh Ákos kortárs magyar drámaíró Deviancia című drámáját viszi színre a temesvári magyar társulat a színház stúdiójában, rendhagyó módon a szerző rendezésében. Az első produkció próbái már el is kezdődtek, az előadás bemutatójára pedig október közepén kerül sor.

Az évad első nagyszínpadi bemutatója a Párizsban élő, romániai származású Alexandre Colpacci rendezésében kerül bemutatásra. A neves-, több díjat is nyert rendező Thomas Bernhard komédiáját, az Immanuel Kantot viszi színre a temesvári társulat színpadán. Az egyik legeredetibbnek számító osztrák szerző drámáját novemberben láthatja a közönség.

A soron következő évad másik nagyszínpadi produkciója a Furnitur című darab ősbemutatója lesz. Vinnai András egyike a legtehetségesebb kortárs magyar dramaíróknak, darabját Göttinger Pál rendezésében láthatja a közönség februárban.

A repertoár egyik gyöngyszeme Henrik Ibsen Peer Gynt című világhírű klasszikusa, amelyet a temesvári színház a budapesti Fortedanse Társulattal közösen mutat be. A koprodukció rendezője, a Fortedanse vezetője Horváth Csaba, akinek a szakmai érdemeiről számos díj és elismerés tanúskodik.

Az új bemutatók mellett továbbra is műsoron maradnak a korábbi évadok legnépszerűbb és legsikeresebb produkciói, ugyanakkor a színház állandó támogatóinak, a Temes Megyei Önkormányzatnak, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Nemzeti Kulturális Alapnak, a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően a színház ebben az évadban is készül vajdasági-, magyarországi- és erdélyi turnékra, hazai- és nemzetközi fesztiválokra. Szeptemberben a Zián & Kopik előadás Veszprémben lesz látható. A nagy sikerrel játszott és több díjat is nyert mady-baby-t Szegeden, a szintén népszerű és több fesztiválon bemutatott Prahot szeptemberben Nagyváradon lehet majd látni a Rövid Dráma Fesztivál keretén belül.

A 2011/2012-es évad nyitóelőadása a Társulat által rendezett Bolondos évszakok című zenés előadás, melyet szeptember 14-én 19:00 órától láthat a közönség a színház Nagytermében.
Felhívjuk nézőink figyelmét, hogy a jegyárak, illetve a pénztár nyitvatartása. a soron következő évadban is változatlanok maradnak. Nagytermi előadásainkra jegyet váltani 16 lejes egészáron, illetve 8 lejért kedvezményesen (diákoknak és nyugdíjasoknak) lehet, stúdióelőadásaink 10 lejes egészáron, illetve 5 lejért kedvezményesen (diákoknak és nyugdíjasoknak) kaphatók. A jegyiroda nyitvatartása: hétköznap 10-13, szerdán és pénteken 17-19 óra között is, illetve minden előadás előtt egy órával lehet jegyet váltani; cím: Alba Iulia utca 2. Szám, telefon: 0356-450.606, e-mail cím: ticket@tm-t.ro.

forrás: