Balázs Attila a temesvári évadról

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház sikereiről és a tervekről nyilatkozik Balázs Attila igazgató.

A színjátszás ünnepnapja alkalmából szervezett felolvasó-színházi esemény színházi lucullusi lakomát nyújtott színművésznek, nézőnek egyaránt. Ebben a műfajban a színházi élmény kizárólag a szerepét felolvasó színművész ihletettsége és a szöveg szimbiózisából teremtődik meg. Németh Ákos Kövérek klubja címet viselő, fanyar, jó humorral bőven “behintett” darabja, a színházi étlap azon “fogásai” közé tartozik, amelyet előszeretettel fogyaszt, habzsol a néző, amikor csak megkínálják vele. Rengeteg poén, irónia, helyenként a groteszk vagy abszurd elemeinek ötvözete a mű, ahol a lázadás, a palotaforradalom is csupán egyfajta laza pudingféleségszerű, habos képződmény, mely paródiában oldódik fel. Az előadást követően a résztvevők Németh Ákos szerzőt ismerhették meg, aki ezúttal saját darabját rendezi a Thália temesvári házában. “Eddig nem volt rá példa, hogy saját darabom rendezője is legyek – vallotta be a szerző – most egyszerre azon kaptam magam, hogy eldöntöttem a rendezést. Számomra elementáris kihívás a rendezés, roppant izgat, hogy a színész a szerepben találjon önmagára. Másokkal ellentétben hiszem, hogy a szöveg nem szentírás, vannak helyzetek, amikor hozzá lehet nyúlni, hiszen a kortárs drámához hasonlatosan, ez is élő dolog.” A jó hangulatú beszélgetés természetesen színházról, pályáról, lehetőségről, pénzről, darabok születéséről és haláláról, kortárs szerzők helyzetéről, vagyis a varázslatos, változó, élhető (színházi) életről szólt.

A Magyar Dráma Napja alkalmából beszélgettünk Balázs Attila igazgatóval a temesvári magyar színház mai helyzetéről, terveiről is.

- A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, mint minden évben, hagyományosan egyhetes mozgásművészeti mesterkurzussal és az azt lezáró sportmérkőzésekkel nyitotta az évadot. A mozgalmas és tartalmas bemelegítő után szerbiai és Temes megyei turnéra indult a társulat a Zián & Kopik című bábelőadással. A produkció, a bemutatót követően számos helyen vendégszerepelt nagy sikerrel. Nyár elején Avignonban (Franciaország) is lehetősége volt bemutatni a színháznak ezt az előadást. Szeptember közepén a társulat által rendezett Bolondos Évszakok című zenés előadással indult a 2011/2012-es évad, de a Zián & Kopik bábelőadás Veszprémben is bemutatkozott, a Borbély B. Emília által alakított mady-baby Szegeden aratott sikert, és nagyváradi Rövid Dráma Fesztivál előadásai között szerepel a Prah is.

- Az elmúlt évad a gazdasági világválság jegyében zajlott. Sikerült-e a válságnak a művészeti tevékenységre is kiható hatásait semlegesíteni?

- A nehézségek ellenére sikeres évadot zárt a temesvári magyar színház, amely a terveink szerint alakult. Összesen mintegy tizenháromezer néző látta előadásainkat itthon és külföldön, az erdélyi turné és a TESZT szintén sikeresen zárult, utóbbi esetében a visszafogottság ellenére előrelépésként könyvelhető el az, hogy több jelenkori színházi irányzatra, vonulatra hívhattuk fel a figyelmet. Tizennégy fesztiválon vettünk részt, hét díjjal ismerték el a társulat munkáját, összesen százhetvenkilenc alkalommal gördült fel a függöny az elmúlt évadban. Nem volt könnyű évad, az anyagi források megszerzése érdekében komoly munkát folytattunk, újabb és újabb forrásokat kutattunk fel, igyekeztünk hatékonyabbá tenni tevékenységünket, az ésszerűség határán belül lefaragtunk költségeinkből. A központi megszorítások miatt, nálunk nem kellett csökkenteni a személyzetet sem, a színművészek közül egyesek távoztak a társulattól. Jelentős előrelépés volt az avignoni vendégszereplésünk, a lehetőség, hogy megmutathattuk magunkat, és a temesvári magyar színház nevét és tevékenységét az európai szakma előtt is megismertethettük. Nagyszerű érzés volt, hogy három hétig az európai színjátszás fősodrában lehettünk.

- Mit láthatnak a nézők a 2011/2012-es évadban?

- Elsőként Németh Ákos kortárs magyar drámaíró Deviancia című drámáját viszi színre a temesvári magyar társulat a színház stúdiótermében, a szerző rendezésében. E darabnak Temesváron lesz az ősbemutatója, ez is jelzi, hogy túljutottunk a kísérleti stádiumon, írók, szerzők, rendezők figyelnek a temesvári magyar színházra, jegyzik a munkánkat. A produkció próbái már elkezdődtek, az előadás bemutatójára pedig október közepén kerül sor.

Az évad első nagyszínpadi bemutatója a Párizsban élő, romániai származású Alexandre Colpacci rendezésében kerül bemutatásra. A neves, több díjat is nyert rendező Thomas Bernhard darabját, az Immanuel Kantot viszi színre a temesvári társulat színpadán. Az egyik legeredetibbnek számító osztrák szerző drámáját novemberben láthatja a közönség. Ez nem egy filozófikus előadás lesz, inkább elgondolkoztató.

Az évad másik nagyszínpadi produkciója a Furnitur című darab ősbemutatója lesz. Vinnai András egyike a legtehetségesebb kortárs magyar drámaíróknak, darabját Göttinger Pál rendezésében láthatja a közönség reményeink szerint februárban.

A repertoár egyik gyöngyszeme Henrik Ibsen Peer Gynt című világhírű klasszikusa, amelyet a temesvári színház a budapesti Fortedanse Társulattal közösen mutat be. A koprodukció rendezője, a Fortedanse vezetője Horváth Csaba, akinek a szakmai érdemeiről számos díj és elismerés tanúskodik. Ez az előadás az évad utolsó bemutatója lesz, hosszabb előkészítést igényel, de véleményem szerint megéri.

Az új bemutatók mellett továbbra is műsoron maradnak a korábbi évadok legnépszerűbb és legsikeresebb produkciói és két újabb gyermekelőadásra kerül sor. Továbbá egyéni produkciókra, zenés előadásokra is számíthat a temesvári közönség.

- Terveznek-e az évad folyamán is nem konvencionális térben zajló előadást?

- Színházunk jelentős szerepet játszott, a Temesvár Napja alkalmából a Barokk Palota külső homlokzatára vetített kivételes élményt nyújtó háromdimenziós produkcióban. Magunk is hozzájárultunk ötletgazdaként, illetve közvetítői minőségben ennek, a régiónkban egyedi produkciónak a megvalósulásához. Természetesen, amikor alkalom kínálkozik, örömmel “megyünk ki” a színfalak közül, hiszen bevallott célunk beépülni a temesvári közösség életébe.

Makkai Zoltán